imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kevesebb iPhone-t fog gyártani az Apple


Minden erőfeszítése ellenére az Apple-t szinte még mindenki az iPhone-nal azonosítja, ami nem véletlen, mert ez volt az a termék, ami a világ legértékesebb cégéve tette őket, és továbbra is ez az a termék, amiből a bevételeik nagy része származik. Ergo az iPhone állapotából lehet kicsit következtetni az Apple állapotára, és a cég jövőjére. Egy friss hír szerint kicsit borúsan indulhat 2016.

Ami természetesen nem hivatalos, pontosabban nem az Apple-től származik. Lényege pedig, hogy Csengcsou városa (a kínai Henan tartomány fővárosa) 81,9 millió jüan (12,6 millió dollár) állami támogatást adott a Foxconnnak, az Apple legnagyobb beszállítójának. A Foxconn szerint ez csupán amolyan „bónusz”:

A pénzbeli ösztönzés, amit kaptunk, csupán a cég munkájának az elismerése, hogy jelentős számú és stabil munkahelyet teremtettünk Csengcsou-ban található gyárunkkal.

Egyesek szerint viszont ez nem más, mint a tétlenül álló gyár dolgozóinak a „pénzügyi stabilizálása”. Bár az iPhone 6s és 6s Plus elődjének az eladási rekordjait is megdöntötte, úgy néz ki, hogy az Apple is arra számít, hogy vissza fognak esni az iPhone eladások, ami viszont negatívan befolyásolhatja a részvényárfolyamot. Arról nem is beszélve, hogy ha az Apple tüsszent, akkor az összes beszállítója meg fog fázni, és noha az olyan gyártó óriást, mint a Foxconn, ez nem fog bedönteni, de a kisebb kínai és távol-keleti gyártóknak nagyon fog fájni, ha csökkentik az iPhone megrendeléseket.

A Foxconn egyik gyári munkása, Sencsen, Kína, 2010. | Fotó: Bloomberg
A Foxconn egyik gyári munkása, Sencsen, Kína, 2010. | Fotó: Bloomberg

A helyzet azért is érdekes, mert az év utolsó két hónapja hagyományosan az igények növekedését szokta hozni, nem pedig azt, hogy a munkásokat már jó előre elengedik, hogy megünnepeljék a kínai holdújévet, ami idén február 8-ára esik (a Majom éve lesz mellesleg). A dolog súlyát jól jelzi, hogy ez az összeg a fele annak, amit a Csengcsou-i kormány 135 cégnek adott „munkanélküli-segély” címen 2015-ben.

Csengcsou a legnagyobb iPhone gyártó bázis, úgyhogy az ott bekövetkező változásokból jól lehet következtetni az iPhone eladásokra.

– mondta James Yan, az IDC elemzője.

OJ-AE524_CAPPLE_16U_20160106003608

A hírekre mind a Foxconn, mint az Apple részvényei esni kezdtek. Az Apple január 26-án fogja közzétenni a 2016-os első pénzügyi negyedév eredményeit, akkor többet fogunk tudni, bár a termelés igazi visszaesése inkább majd a következő negyedéves jelentésből fog kiderülni.

Még december elején egyébként mi is megtippeltük, hogy vajon mennyi iPhone fogyhatott a karácsonyi szezonban, ha lemaradtál erről a cikkről, itt pótolhatod.

Források: The Wall Street Journal via The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!