imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Kezünkben az iPhone XS és az iPhone XS Max


A bemutató előtt csak pár óránk volt tesztelni a legújabb iPhone zászlóshajókat, de megpróbáltuk belőle kihozni a maximumot. Technikai vívmányok helyett jöjjenek a benyomások.

Ha már nem tudunk elsők lenni, legyünk a legjobbak között – ez most az álláspontunk az iPhone XS és iPhone XS Max kapcsán. Ezért a következő időszakban tartósan tesztelni fogjuk az Apple eddigi két legjobb okostelefonját, mégpedig olvasóink segítségével. Nagyon örülnénk, ha a hozzászólásokban leírnátok a felmerült kérdéseiteket, mi pedig a jövő héten ezekre a szempontokra külön kihegyezve használjuk majd a készülékeket.

Addig viszont jöjjön egy gyors teszt, amit közösen dobtunk össze a srácokkal. Elég sokszor írtunk már az iPhone XS és iPhone XS Max technikai újdonságairól, láttunk már rengeteg képet és videót külföldi újságíróktól és vloggerektől. Viszont kézbe venni és használni nyilván más. Meg az is más, ha öten-hatan ülünk egy szobában és csak két telefont bámulunk, beszélgetünk róluk. Jöjjenek az első benyomások, először külön-külön a külcsínyről, majd egy kicsit arról a témáról, ahol tényleg ledobtuk a ékszíjat…

iPhone XS – Hordon

Tim Cook, amikor tavaly bemutatta a külalakjában és tudásában is merőben megújult iPhone X-et azt mondta, hogy ez a készülék lesz az, ami meghatározza majd az éppen akkor 10 éves iPhone következő évtizedét. Ennek fényében nem okozott túl nagy meglepetést, amikor az idei bemutatón egy külalakban az iPhone X-hez nagyon hasonlító készülék került bemutatásra.

Hogy ez jó vagy sem, azt mindenki döntse el maga. Sőt, megkockáztatom, hogy igazából nem is az a kérdés, hogy jó-e vagy sem. Egyszerűen csak nézzetek körül a legújabb okostelefonokon. Mit láttok? Én egy rakat kamerakivágásos, jack-nélküli, vékonykávás készüléket… Mégis minek változtattak volna a koncepción, amit egy egész piac elkezdett másolni?

Nagyon úgy tűnik, hogy az iPhone X tavaly nemcsak az Apple következő 10 évét, hanem az egész okostelefon-piacét is lefektette.

Lehet, hogy nem tetszik, nekem is voltak fenntartásaim; lehet szidni Jony Ive-ot sok mindenért; lehet utálni a kilógó kamerát és lehet elborzadni a Home gomb vagy a jack hiányán. Tökmindegy. Az iPhone, ízlés ide vagy oda, diktálja a trendeket és pont.

Hozzátenném egyébként – és ez most saját tanulság -, hogy ne a képekből ítéld meg, hogy tetszik-e a telefon vagy sem. Képeken nekem sem tetszik különösebben. De akárhányszor kézbe veszem akár az X-et, vagy akár most ezeket az új készülékeket, mindig rácsodálkozom, hogy mennyire szépek, mennyire ki van találva minden kis részlet (az asszimetrikus aljzatot most felejtsük el, jár érte a saller).

Egyszó mint száz, az iPhone XS-t kézbe venni éppen ugyanolyan, mint az iPhone X-et, és ez jól is van így. A hasonlóságoknál maradva a funkcionalitás sem ugrott nagyot, de ez sem annyira meglepő, lévén, hogy S-évet írunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem okosodott a készülék.

Mivel elsőbenyomásos tesztről van csak szó, a specifikációk felsorolásába most inkább nem mennék bele, itt mindenki meg tudja nézni, ha erre kíváncsi. A lényeg, hogy a kamerától kezdve, a processzoron és más belső alkatrészeken át, egészen a kijelzőig rengeteg minden jobb lett. Nem sokkal, de észrevehetően. Nem lehet minden évben megváltani a világot és az iPhone XS nem is teszi. Ettől függetlenül még egy teljesen vállalható frissítés lett, ami korrekt ajánlat azoknak, akik tavaly még azért nem vettek iPhone X-zet, mert ki akarták várni, hogy kiforrottabb legyen a koncepció.

Tessék, itt van az iPhone XS, a kiforrott koncepció.

iPhone XS Max – Viktor

Méret

Sosem volt még Plus modellem, ezért amikor “látatlanban” beneveztem az iPhone XS Maxra, nagyon kíváncsi voltam, hogy mennyire lesz tepsi érzése. Az oké, hogy a valaha volt legnagyobb kijelző egy iPhone-ban, de vajon tudom majd használni? Van ennek bármi értelme?Az utolsó kérdést hagyjuk a végére, kezdjük a többivel.

Az iPhone X után egyszerűen nem tűnik akkora váltásnak. Elfér a zsebemben, nem bántó. Kis kézzel tényleg lehet túl nagy, de nekem megfelelő a méret. A súly érezhető, de iPhone X után ez sem zavaró, bár aki egy régebbi kisebb iPhone modellről vált, netalán egy 5s-ről vagy SE-ről, annak rendkívül szokatlan lesz. A nagy kijelző viszont mega. A megszokott gyönyörű képek még egy fokkal szebben tálalva.

Rengeteg képet szoktam lőni a családról, az irodában, barátokkal, de ezeket általában csak a telefonon nézem vissza (ritkább esetben albumot készítek percek alatt belőle iPaden az új iOS 12-es Memories funkció segítségével; az most a legjobb hobbi-prezentálása egy eseménynek vagy akár évszaknak szerintem). És ha már ennyire brutál jó a kamera, akkor nem árt, ha azt minél jobban visszaadja a kijelző is.

Egyszerűen elképedek, milyen élményt nyújt, miközben abban is biztos vagyok, hogy kényelmesebb lesz a munka azokban a helyzetekben, amikor csak a telefonom van nálam. Aki Plus-ról váltott iPhone X-re és kicsit hiányolta a nagy kijelzőt, annak ez most must have. És ugyan nem volt brutális földhözvágó érzés a nagyobb kijelző, visszafele az iPhone Xmég félóra után is valahogy mininek tűnt kézbe véve…

Szín

Az iPhone XS Max 3 különböző színben kapható, a tavalyról megszokott Ezüst és Space Grey modell mellé bejött az Arany szín is. Nyilván ízlés dolga, de szerintünk egyből az élre küzdötte magát. Pat csodálatában csak annyit mondott: “Jony Ive biztos beteget jelentett a névadó meeting előtt, mert ő biztos valami lefordíthatatlan fantázianevet adott volna ennek a színnek, és nem engedte volna, hogy egyszerűen aranynak hívják”.

Tényleg elképesztő, és egyszerűen annyira más, mint amit a képek és videók visszaadnak. A képernyőn nem láttuk eddig, de ha csak ismeretlenül a kezembe adod és rákérdezel a színére, elsőre biztos azt mondanám, réz! A széleken futó csíkok nagyon mély, sötét, rezes, egy kicsit patinás érzést keltenek, az asztalra kijelzővel felfelé letéve is exkluzív hatást nyújt; miközben a hátlap meg néha arany, de bizonyos fények alatt akár lehetne barack is. Nagyon szép, nagyon különleges. Sohasem gondoltam volna, hogy arany telefonom lesz, de cseppet sem bántam meg.

Teljesítmény és kamera – Pat

Az új kamera funkciók mindig kiemelt figyelmet kapnak. Egyre gyorsabbak és okosabbak. Látszólag az iPhone XS kamerája teljesen megegyezik az elődjének képességeivel. Számokban szinte teljesen megegyező értékekkel dolgozott az Apple: összesen 3 kamerát kapunk, egyet az előlapra és kettőt hátulra. Maradt a 7 MP-s TrueDepth kamera, a 12 MP-es nagylátószögű és teleobjektíves dupla kamera. Ami viszont változott az a pixelek méretei, amik jócskán megnőttek, így több fény áll a rendelkezésünkre.

Emellett a fókuszpontok száma is duplázódott, és itt lényegében végére is értem a felsorolásnak, de a lényegi változás nem a kamerában történt. A processzor dedikált egysége óriási különbséget tesz az iPhone X és iPhone XS fotó és videó képességei között. Az újításokat összegző rendszert Smart HDR névre keresztelte az Apple. Ahogy a neve is mutatja, mostantól sokkal több szoftveres trükk segíti a jobb képek elkészítését: és valóban hatalmas a különbség. De haladjunk szépen sorjában.

Először is a Kamera alkalmazás a megnyitását követő első pillanatban előrögzít 4 kockát, így azonnal exponálhatunk. A CPU nagy teljesítményű magjai ismét gyorsítottak az alkalmazások megnyitásának sebességén, a gyakorlatban ez lehetővé teszi, hogy akkor örökítsük meg a tökéletes pillanatot, amikor mi szeretnénk. Ezt jelenleg semmilyen fényképezőgép nem tudja űberelni.

A Smart HDR a korábbi HDR funkcióval szemben sokkal több alul és fölül exponált képet készít fotózás közben mint korábban, ez pedig kiszélesített dinamika tartományt és sokkal, de sokkal részletgazdagabb képeket eredményez. A színek egyszerűen fantasztikusak, nincsenek túlszaturálva, a processzor és a kamera nagyon gyorsan és pontosan megtalálják a fókuszt és a helyes expozícizós értéket. Az új modellekkel kifejezetten nehéz rossz képeket készíteni.

Annál is inkább, hiszen a portré mód új Természetes fény opciójával, akár utólag is változtathatunk az elkészült kép bokeh-ján, a háttér elmosódását egy csúszka segítségével variálhatjuk. Az új Neural Engine keres egy arcot a képen, majd értelmezi a részleteket. Leválasztja az előteret és hátteret, majd a depth map segítségével lehetővé teszi az utólagos mélységélesség állítást. És ez a funkció baromi jól működik.

Készítettünk egy rakat képet és jóformán mindent lefotóztunk, amihez kedvünk volt. Majd miután visszaértünk az irodába volt időnk játszani az élességgel és a színkorrekciókkal. Amíg nem fogtam a kezembe nagyon szkeptikus voltam, hiszen azért az mégis csak áttörést jelent hogy nem kell odafigyelnünk milyen képeket készítünk, később szinte mindent megváltoztathatunk rajta. De működik, az A12 Bionic egészen új dimenzióba helyezi a mobilfotózást.

Amin még ennél is jobban elképedtünk, az a videók stabilizálásra. Itt a hátlapi kamera esetén szintén nem történt semmi extra a kamera fizikai tulajdonságait tekintve, az optikai stabilizátor maradt a régi. A processzor és a szoftver olyan dolgokat művel, amit ki kell próbálni, egy cikk vagy egy tesztfelvétel alapján úgysem hiszed el. Az iPhone XS és iPhone XS Max értelmetlenné teszi a DJI és társai által kínált gimbal megoldásokat. Normál tempójú sétálás közben, két kézzel tartva a telefont olyan végeredményt kapunk, mintha a kamera úszna, mintha nem lenne mögötte az emberi tényező, ami folyamatosan hibázik.

Először csak azt hittük, hogy egy idő után össze tudjuk zavarni, és lesznek pontok, ahol hibázik a rendszer, de nem lett igazunk. Egy 18 másodperces előre tartott, köröző, majd hátráló mozgást csináltunk, a végeredmény, amit a videóban is láthattok az magáért beszél. A látszólag unalmasnak tűnő processzor update nem marketing duma az Apple részéről, nagyon komoly hardveres és szoftveres fejlesztés történt a háttérben.

Az első tapasztalatok alapján az iPhone XS és iPhone XS Max nemcsak a valaha volt legjobb iPhone kamerát kínálja, hanem a valaha volt egyik legjobb kamerát, amivel találkoztunk. A szenzor továbbra is korlátokat szab a DSLR és MILC fényképezőgépekkel szemben, viszont a megnövelt fénymennyiség, az új processzor és az AI kitágítja a lehetőségek skáláját és leegyszerűsíti a fotók és videók készítését.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!