imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Kezünkben az új iPad – a mindenre jó tablet megfizethető áron


Amint kijött az új, hatodik generációs iPad rögtön bevásároltunk belőle. A rendkívül kedvező ár, a kevés kompromisszum és az Apple Pencil támogatás rögtön meggyőzött. De vajon több hét tesztelés után se bántuk meg az impulzusvásárlást? Tényleg a legjobb ár-érték arányú Apple termékkel van dolgunk?

Az Apple néhány héttel ezelőtt jelentette be a tavalyi “egyszerűen csak simán” iPad frissített változatát. Egy szűkkörű Keynote keretein belül az oktatási célokat hangoztatva gyakorlatilag megalkották az olcsó iPad és a drága iPad Pro szerelemgyerekét. A friss jövevény előbbitől az árcédulát, utóbbitól pedig az Apple Pencil támogatást örökölte. Elég szerencsés párosítás, nem?

Talán elmondhatjuk, hogy ennyire gyorsan még nem repültünk rá termékre az iMagazinban, mint az új iPadre (sűrű elnézést is kérek amúgy a teszt csúszásáért, fogalmazzunk úgy, tartós teszt lett). Az itthoni megjelenés első napján Pat és én is hazavittünk egy-egy darabot, aminek két nagyon egyszerű oka volt: az új iPad mindent tud, amire szükség lehet és brutálisan olcsó lett.

Kevés kompromisszumtól eltekintve, szinte tényleg semmi sem hiányzik az új modellből, a rekord alacsony, mindössze 116 ezer forintos indulóár pedig még azt a kevés hiányosságot is hamar elfeledteti. Az élményt nagyban fokozza az Apple Pencil támogatás, az A10 Fusion chipnek és a korrekt vasnak köszönhetően pedig az iOS 11 minden csilli-villi funkciója – beleértve a multitasking feladatok is -, olyan simán mennek, mint kés a vajban.

Ezt fontos megemlíteni, mert például az iPad mini hiába kapta még meg a legfrissebb iOS verziót, ezekre a feladatokra már használhatatlan volt. Ettől függetlenül ne legyenek illúzióink, ez nem egy Pro modell, fel kell készülnünk a kompromisszumokra is. Például le kell mondanunk a 120 Hz-es képfrissítésről, a laminált kijelzőről, az iPhone 7-ből kölcsönvett kameráról és stabilizátorról, a Smart Connectorról és a legerősebb processzorról. Nekünk ennyit simán megért a félár, de természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy miről tud jó szívvel lemondani.

Hardver

semmi röcögés, semmi lassúság érzet nem jelentkezik

A dobozt kibontva semmi meglepetés nem fogad, viszont a fedelet levéve egyből szembetűnik, hogy az új iPad nem kapott laminált kijelzőt. Ez eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a felső üveg és az LCD közelebb kerüljön egymáshoz. Ennek a hiánya a gyakorlatban annyiban mutatkozik, hogy kevésbé látható a kijelző erős napfényben, illetve kicsit kopogósabb a hatás az iPad Próhoz vagy az iPhone-okhoz viszonyítva. Egy áldozat a jóárasítás oltárán, de nézzük a jó oldalát: egy esetleges javítás is kevésbé terheli a zsebünket.

Az eszközt bekapcsolva semmi röcögés, semmi lassúság érzet nem jelentkezik, az A10 Fusion chip ereje és a 2GB RAM bőségesen elegendő az esetek 98%-ában. Nem volt rá példa, hogy sikerült volna megakasztanunk, még az olyan összetett számításokat végző alkalmazásokban sem, mint az Affinity Photo. Az új iPad állta a sarat és élvezetes gördülékeny használatot biztosított.

A várva várt Apple Pencil támogatás

Korábban nem sok tapasztalatunk volt az Apple Pencillel, de ha már úgy döntött az Apple, hogy az iPadek legalsó szegmense is megkapja a támogatást, Pat is elérkezettnek látta az időt, hogy benevezzen egyre. Pláne, hogy most 4 ezer forinttal még olcsóbb is lett, na meg, hogy a Keynote-on bemutatott Logitech stylus fele ennyit tud. Már ha egyáltalán egyszer lehet majd kapni, ez egyelőre az iskolák kiváltsága.

Az nem volt a kérdés, hogy az Apple Pencil elég jó-e, hiszen a megjelenése óta semmit nem változott – ismerjük, szeretjük. Sokkal jobban foglalkoztatott minket, hogy az új iPad vajon mit tud majd kihozni belőle. Nehéz összehasonlítani az iPad Próval, hiszen a lekövetés pontossága és gyorsasága nagyban függ az alkalmazásoktól is. Általánosságban mi mégis azt figyeltük meg, hogy egy hajszálnyival lomhább az Apple Pencil az új iPaden.

ez az iPad is bőségesen ki fogja elégíteni az igényeidet

Ez persze csak akkor jelent majd problémát, ha valaki nagyon gyorsan jegyzetel vagy firkál, lassabb skiccelésnél, rajzolgatásnál, színezésnél nehezen észrevehető a különbség. De ahogy már említettem, alkalmazása válogatja. Az Adobe appokban (Sketch, Comp, stb.) például egyáltalán nincs eltérés, mivel maga a szoftver sem úgy követi a ceruza útját az iPad Pro esetében, mint ahogy azt az Apple mérnökei megálmodták.

Tapasztalatunk szerint, ha napi több órát rajzolsz iPaden, akkor nem, de ha jegyzetelnél rajta, vázlatokat készítenél, szeretnél egy stylusos iPadet vagy csak érdeklődsz az Apple Pencil iránt, akkor ez az iPad is bőségesen ki fogja elégíteni az igényeidet. Egyéb esetben ott a minden hájjal megkent Pro család, amiben biztosan nem fogsz csalódni.

Említést kell tennünk még a hangszórókról is. Tudjuk, nem fair ismét egy több mint kétszer drágább eszközhöz hasonlítani az új iPadet, de aki nem tud kibékülni a kissé doboz hanggal az messziről kerülje el ezt a modellt. Kipróbáltuk, a tavalyihoz hasonló szintet simán hozza, de a tavalyi iPad Próhoz képest nagyságrendi az eltérés, ami egyébként sztereo hanggal rendelkezik ugyebár. Nekünk a hang most nem volt döntő szempont, ha neked az, vásárlás előtt azért mindenképp füleld meg az új iPadet.

A számítógépmentes életérzés

Jöjjön egy látszólag “puha” kérdés, ami mégis az egyik legfontosabb. Minden jel arra utal, hogy az Apple jövőképében nem szerepel a mai értelemben megszokott otthoni számítógép, vagyis iMac/PC vagy MacBook/laptop. Hordon is próbálkozott már egy MacBook Pro nélküli teszttel, és ugyan nem volt egyértelműen negatív tapasztalat, éppen az ár rettentette el leginkább.

Most viszont itt volt egy ideális teszterünk, én. Az Apple ökoszisztéma majd’ minden elemét birtoklom és használom is rendszeresen, iPad azonban talán ha kétszer volt a kezemben összesen. Nem is igazán vonzott, visszatartott az ár, és nem tudtam elképzelni, hogy mire fogom használni ennyi egyéb termék mellett.

Az új iPad esetében az első hétvégén rettentően furcsa és kényelmetlen volt az átállás, és komolyan fontolgattam, hogy valami céges felhasználást találok ki a készülékre. Összesen ha 10 percig volt a kezemben. Ekkor éreztem meg igazán, hogy mennyire hozzászoktam iPhone X intuitív gesztusvezérlése, egyszerűen kifejezetten kényelmetlen volt a Home gomb használata. Gondoltam, azért nem adhatom fel ilyen hamar, úgyhogy esténként direkt bent hagytam az irodában a MacBook Próm, és csak az iPaddel mentem haza.

egyre kevesebb embernek van szüksége otthoni számítógépre

Elég volt egyetlen ilyen este, hogy megértsem, miért jó, ha nincs otthon teljesértékű munkáraeszköz. Ha e-mailt kell írnom, csak feldobom az állványra, rádugom a Zagg billentyűzetet, és gyakorlatilag teljes értékű az élmény. Ugyanakkor az iPad nem telepedett rá úgy az otthoni szabadidőre, mint a munkától roskadozó MacBook Pro. Megmaradt egy alapvetően kikapcsolódásra, esetleg lightos munkára használt eszköznek, amin nagyobbak, szebbek a játékok, nem melegszik túlságosan, és az akksiideje annyira jó, hogy napokig nem kell foglalkoznom a töltéssel.

Ez pedig tényleg nagy fegyvertény, az iPhone-hoz képest egyenesen felüdülés, bár tény, hogy direkt nem szinkronizáltam rá minden programot, amitől kissé békésebbek lettek az esték. Közben mondjuk ráfüggtem az Asphalt 8-ra, de ez már egy másik kérdés. Ma már csak akkor viszem haza a MacBook Próm, ha nagyon el vagyok maradva a munkával vagy szeretnék kicsit programozni otthon, amihez továbbra is elengedhetetlen a macOS.

Összességében pedig elmondhatom, hogy a kísérlet végére én is beálltam abba a táborba, akik szerint egyre kevesebb embernek van szüksége otthoni számítógépre, és egy jól konfigurált tabletes setup tényleg teljesértékű lehet a háztartásban.

Verdikt

Ha ez nem győz meg a tabletekről, akkor semmi

Azt hiszem, a fentiek alapján nem lesz szükség hosszú magyarázatra. Az új iPad szembemegy az Apple termékek elmúlt években megszokott trendjével: nem top, de kifejezetten jó hardver, teljes támogatás és elképesztően jó ár. Hívhatnánk iPad SE-nek is, de eredetileg még az iPhone SE sem volt ennyire olcsó. Ha ez nem győz meg a tabletekről, akkor semmi. Gyakorlatilag mindenkinek jó szívvel ajánljuk. Aki kifejezetten sokat írna rajta, annak hasznos lesz mellé egy Zagg magyar nyelvű billentyűzet, aki pedig rajzolásra használná többet, az vigyen mellé Apple Pencilt, és még így is bőven egy átlagos új laptop ára alatt marad!

Aki pedig még ennél is olcsóbban szeretne tabletet, vagy mindenképp a Pro mellett tette le a voksát, de egy akciós ajánlatra várt, annak is van egy jó hírünk!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!