imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ki bizonyult a legjobb Apple-jósnak a WWDC-n?


A pletykák többsége beigazolódott a WWDC-n, és hivatásos Apple-jósaink, Mark Gurman és Ming-Chi Kuo tippjei idén is nagyrészt bejöttek. Vajon melyikük nyerte ezúttal a jós párbajt?

Egy olyan tech magazin szerzőinek, mint amilyenek mi is vagyunk az iMagazinnál, elengedhetetlen a hiteles informátorok ismerete annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebb hírekkel tudjunk szolgálni nektek napról napra. Természetesen néha előfordul, hogy még a legnagyobbak is hibáznak, és az Apple-jósaink fals információval szolgálnak, vagy az általuk nyilvánosságra hozott hírek csak félig igazolódnak be.

Alapvetően két olyan személyre szoktunk támaszkodni, akik nem egyszerű tech újságírók, hanem igazi iparági bennfentesek. Az 23 éves Mark Gurman tech bloggerként kezdte, és már tinédzser korában felfigyeltek rá, amikor az általa kiszivárogtatott információk beigazolódtak. 6 évig dolgozott a 9to5mac-nek, ami a világ egyik leglátogatottabb Apple hírportálja. Ez idő alatt például ő volt az első, aki 2012-ben fotókat szivárogtatott ki az iPhone 5 végleges kinézetéről, illetve később az iPad Airt is ő leplezte le. Szinte minden létező szakmai díjat bezsebelt, jelenleg pedig a Bloomberg újságírója.

Ming-Chi Kuo Apple-höz fűződő kapcsolatrendszere nagyban hozzásegíti a hiteles információkhoz. Becsületes foglalkozása elemző, a taiwani KGI Securuties alkalmazottjaként tevékenykedik. Kuo főleg a beszállítókon keresztül tájékozódik a legforróbb pletykákról, hiszen az Apple termékeinek nagy részéhez az ázsiai régióban készülnek az alkatrészek, és itt is szerelik össze őket. 2015-ben tőle hallottuk először a 12,9”-os iPad Próról, illetve rengeteg technikai specifikációt eltalált az iPhone 6s-sel kapcsolatban, mint például a 3D Touch-ot, a 12 megapixeles hátlapi kamerát és a továbbfejlesztett második generációs Touch ID-t.

HomePod

A HomePodról már jó előre sejteni lehetett, hogy érkezni fog, és azt is tudtuk nagyjából, hogyan is fog kinézni és mit fog tudni, de a nevét nem sikerült eltalálni egyik jósnak sem. Korábban Siri Home-ként és Siri-hangszóróként lehetett hallani róla, de végül egyik sem jött be. Gurman tavaly szeptember végén írt először az Apple okos hangszórójáról, sőt, akkor már azt mondta, hogy a fejlesztés olyan előrehaladott állapotban van, hogy a prototípusokat már tesztelik az Apple fejlesztői az otthonaikban.

Ehhez képest az Apple hétfőn elmondta, hogy leghamarabb csak év végén lehet majd HomePodhoz jutni, és csak az első körben Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Kuo május elsején még 50-50%-ra mondta annak az esélyét, hogy már a WWDC-n bemutatják az eszközt, viszont John Gruber, a Daring Fireball szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Gurman korábban azt mondta, nem lesz kijelzője a HomePodnak, addig Kuo az érintésérzékeny felületre tippelt, és igaza is lett.

Sőt, helyesen tippelte be az A8 chipet is, hiszen azt mondta, hogy az iPhone 6 vagy iPhone 6s processzora kerül majd bele, és 7 tweeterről beszélt; ez is igaz lett végül. Azt mindketten eltalálták, hogy az Apple nagyon erősen ráfeküdt a hangminőségre, a friss beszámolók alapján a HomePod tényleg csodásan szól. A henger alakú, Mac Pro gyanús kuka formát Sonny Dickson renderein láthattuk először, ő annyiban tévedett, hogy az Apple sokkal inkább összelapította a hangszórót.

10,5”-os iPad Pro

Az Apple új iPad Prókat mutatott be az idei WWDC-n: a vékonyított kávájú 10,5”-os modellt, illetve a megszokott 12,9”-os változatot. Mindkettő új, 6 magos A10X processzort és, 12 magos GPU-t kapott, amit akár gigászi 512 GB-os tárhellyel is kérhetünk majd. Az idei iPad Prók egyik legnagyobb újdonsága a 120 hertzes kijelző, ami egy még simább, gördülékenyebb felületet tesz lehetővé, a ProMotion által pedig 20 miliszekundumosra csökkent az Apple Pencil válaszideje a tableteken.

Kuo nevével 2016. augusztus 14-én jelent meg az első cikk a 10,5”-os iPad Próval kapcsolatban a Macrumorson, igaz, akkor a KGI elemzője azt az információt hozta nyilvánosságra, hogy 3 iPad Pro modell lesz: egy 12,9”-es iPad Pro 2, egy 10,5”-os iPad Pro és egy olcsósított 9,7”-es iPad Pro. Akkor Kuo még azt is tudni vélte, hogy 2018 elején ismét frissülni fog a széria és OLED kijelzőt szerel majd bele az Apple (ha az iPhone 8 OLED kijelzőt kap, akkor sanszos, hogy ez is beigazolódik majd).

Gurman is hozzátette a magáét a jóslatokhoz, augusztus végén már a Bloomberg színeiben azt írta, hogy az Apple egy olyan kijelzővel fog előállni, ami simábbá és gördülékenyebbé teszi az Apple Pencillel való rajzolást. Ez be is jött; cikkében Kuo korábbi információit is megerősítette.

Kaby Lake MacBook és MacBook Pro

Az idei új MacBookok és MacBook Prók is nagy érdeklődésnek örvendtek az év első felében, főleg azért, mert időközben az Intel kiadta a 7. generációs Kaby Lake processzorait. Ettől aztán mindenki azt várta, hogy az Apple egyből le is frissíti a tavaly kiadott új 15”-os Touch Baros gépeit Kaby Lake-re, ami be is jött Kuo-nak, kivéve hogy nem lett 32 GB-os modell egyik fajta gépből sem, illetve az időzítést is félretippelte az ázsiai fenegyerek. Ehelyett viszont kaptunk gyorsabb SSD-t és valamelyest javult a grafikai teljesítmény. Nagy meglepetésre a MacBook Air is frissült, ez a modell is új processzort kapott.

RAM terén egyelőre nagy a csönd és a hullaszag. A szuper gyors SSD nem indokolná, hogy minden áron 32 GB RAM-ot rakjon az Apple a MacBook Prókba, hiszen nem jelentene drasztikus előrelépést, azért idővel valószínűleg Kuo ezen információja is igaz lesz. S hogy mi van Gurmannal? Ő ilyen pitiáner frissítésekre rá se hederített idén, nagyobb jós ő annál, hogy ilyesmivel foglalkozzon. Az iróniát félretéve, az jól látszik, hogy a két informátor mely területekre lát jobban rá.

Mark Gurman az új termékekben többször tippelt helyesen, már akkor tudta a dolgokat, amikor még senki más, nem véletlenül írtak olyanokat róla már 18 éves korában, hogy hihetetlen Apple-tudor, aki a világ legjobban titkolózó cégének is tudja a titkait. Ezzel szemben Kuo inkább az alkatrészekből szokta kihámozni a dolgokat, mint például az iPad mérete vagy a HomePod hangszóróinak száma, az új MacBook processzorok és a többi. Nálam teljesen egálban van a két zseni, szerintetek egy döntetlenben kiegyezhetnek?

Ha lemaradtál volna a WWDC-vel kapcsolat hírekről, akkor a WWDC dossziéban mindent megtalálsz utólag, egyéb érdekes, vicces Apple-hírekért pedig olvasd az iMagazin Shuffle részlegét!

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!