imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ki a felelős az iOS 8.0.1 hibáiért?


Múlt hét szerdán jelent meg az iOS 8 első frissítése. Az Apple általában minden iOS-verziónál gyorsan kiad egy frissítést pár nappal a megjelenés után, amiben apróbb hibajavításokat eszközöl a szoftveren. Az iOS 8.0.1 azonban más volt. Ugyan elvileg javított pár hibát, viszont sokkal nagyobbakat hozott magával.

A frissítés után az iPhone 6 és iPhone 6 Plus felhasználók azt vehették észre, hogy nem elérhető a mobilhálózat a telefonjukon, illetve nem működik a Touch ID sem a készülékekben. A rutinosabbak egyből csináltak egy újraindítást, illetve visszaállították a hálózati beállításokat, de ez sem segített. A fórumok kezdtek felrobbanni a neten, mindenki a megoldást kereste, többen írták, hogy semmi problémájuk nincs a frissítés után, de rengetegen panaszkodtak ezekre a hibákra.

Én élőben követtem a történéseket, nagyjából 30 perccel az iOS 8.0.1 megjelenése után már lehetett sejteni: nagy a baj. Nem néhány elszigetelt esetről beszélhettünk ugyanis, hanem arról volt szó, hogy MINDEN iPhone 6 és iPhone 6 Plus, amire a tulajdonosuk iTunes használata nélkül telepítette a frissítést, produkálta a fenti hibákat. Vagyis mint telefon megszűntek létezni, és a Touch ID is használhatatlanná vált. A telefonba ugyan be lehetett lépni a jelkód vagy jelszó használatával, hívásokat kezdeményezni- és fogadni, illetve mobilinternetet használni azonban lehetetlen volt.

Hogy gyors volt-e az Apple reakciója a problémára vagy nem, azt nehéz eldönteni. Körülbelül 1 órával a frissítés megjelenése után már nem írták alá azt az Apple szerverei, vagyis telepíteni nem lehetett, bár sokan le tudták még tölteni. Az Apple később sűrű bocsánatkérésekbe kezdett, pár órával később feltöltöttek egy útmutatót a pórul járt felhasználóknak, hogyan javítsák ki a hibát (az iOS 8.0 visszaállításával). Az Apple adatai alapján 40 ezer iPhone 6-ot érintett a probléma, ami egyébként nem olyan vészes szám, ha a legalább 10 millió eladott darabot nézzük. Százalékosan 0,4%-ról beszélünk. Persze ez nem vigasztalja azt a kevesebb mint 1%-ot, akik feltették az iOS 8.0.1-et.

iOS 8

Kérdés, hogyan történhetett meg mindez? Tényleg senki nem tesztelte a szoftvert mielőtt kiadták volna? Ezek olyan alapvető hibák voltak, amik azonnal feltűnhettek volna bárkinek, főleg, hogy az összes iPhone 6 esetében jelentkeztek. Természetesen sokan tesztelték, a mobilszolgáltatók például mindig előre megkapják a frissítéseket, és az Apple is rendelkezik egy népes belső tesztcsapattal. Hogy pontosan mi történt, hol volt a hiba a gépezetben, valószínűleg sosem tudjuk meg, a felelőst viszont már ismerjük.

Valószínűleg mindenkinek élénken él még az emlékezetében az Apple Maps megjelenése utáni botrány. A szoftver finoman szólva is bugos volt, rengeteg pontatlan információval, teljesen rossz helyekre navigált embereket, stb. Az Apple akkor is – ahogy én emlékszem története során először – bocsánatot kért egy közleményben, külön részleget hozott létre az App Store-ban a külső fejlesztők térképes alkalmazásainak, hogy az emberek könnyen megtalálják a gyári app alternatíváját.

Ki volt a felelős az Apple Maps minőségbiztosításáért? Josh Williams. És ki volt a felelős az iOS 8.0.1 minőségbiztosításáért? Josh Williams. Legalábbis egy neve elhallgatását kérő forrás szerint, az Apple ugyanis nem erősítette meg hivatalosan a hírt, illetve elzárkózott a válaszadástól.

Bizony, az Apple Maps megjelenése után Williamset eltávolították ugyan a pozíciójából, az Apple Maps-ért más lett a felelős, ő viszont maradt az iOS-részlegen, továbbra is „minőségellenőrként”. Ez a vicces az egész történetben, úgy tűnik, az Apple hihetetlenül megengedő cég, egy hatalmas baki után nem rúgta ki Williamset, csak megváltoztatták a feladatkörét. Hogy aztán ismét egy hatalmas hibát követhessen el.

Josh Williams 2000 óta dolgozik (dolgozott?) az Apple-nél, ha úgy nézzük, 14 év alatt két hiba egyáltalán nem rossz teljesítmény. Ha viszont úgy nézzük, hogy két olyan hiba, ami miatt az egész Apple-nek nyilvánosan kell bocsánatot kérnie, akkor elég kellemetlen a helyzet. Hogy Williams az Apple-nél dolgozik-e még, arról nincs hír, de kétlem, hogy a második ekkora hiba után is ilyen elnézőek lennének a cégnél. Már az is furcsa, hogy egyáltalán a Maps után maradhatott, hiszen az Apple két alelnökének is távoznia kellett, Richard Williamsonnak, aki kifejezetten az Apple Maps-projekt vezetője volt, és szegény Scott Forstallnak is, aki az Apple egész mobilrészlegét vezette, bár neki nem teljes egészében az Apple Maps hibái miatt.

Nem lennék most Williams helyében. Nem tudom, Tim Cook hogy viselkedik a beosztottjaival, de ha Steve Jobs élne, valószínűleg szó szerint leordította volna a haját szegény Josh-nak.

Forrás: Bloomberg. Képek: Apple.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!