imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ki lehet majd Tim Cook utódja az Apple élén?


Előbb-utóbb minden CEO-t követi majd egy másik. Nincs ez másként Tim Cook esetében sem. A nagy kérdés, hogy ki váltja majd őt a vezetői székben. Még egy Steve Jobs valószínűleg a közeljövőben nem lesz…

Senki sem maradhat örökké a vezetői székben, és ez alól az Apple vezérigazgatója sem kivétel. Lényegében történhet bármi: megbetegszik, leváltják, elege lesz és a többi. Egyes szcenáriók pedig akár nagyon hirtelen is bekövetkezhetnek, nem feltétlen van rá mód, hogy az aktuális CEO kijelölje utódját, ahogy azt Steve Jobs is tette Tim Cookkal. A hajó sosem maradhat kapitány nélkül, emiatt szinte biztosra vehető, hogy az Apple-nek van egy B-terve arra az esetre, ha Tim Cook villám sebességgel esne ki a játékból.

De vajon ki lehetne az utódja jelen körülmények közt? Először is nézzük végig, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy ekkora vállalat vezérigazgatójának.

Az első nyilvánvaló feltétel, hogy a jelöltnek magas szintű vezetői tapasztalatokkal kell rendelkeznie. Ha olyan helyzet adódik, habozás nélkül határozott döntéseket kell hoznia egy dollármilliárdos vállalat sorsáról. Ehhez pedig elengedhetetlen a tapasztalat. Könnyen belátható, hogy egy gyakornokból nem lesz egy nap alatt CEO.

Amerikában különösen, de a világ többi táján is, egy ekkora vállalat már a politika színterén is tényező. Különösen Tim Cook óta tudjuk, hogy bizonyos kérdésekben igenis van szavuk az Apple méretű tech cégeknek. Az, hogy mondjuk az Apple szivárványos Apple Watch szíjat ad ki a Pride alkalmából, az egyben emberek hozzáállását is befolyásoló döntés, ebből kifolyólag van politikai fennhangja is. Vagy gondoljunk csak arra, amikor az Apple nemes egyszerűséggel megtagadta egy terrorista iPhone-jának feltörését az FBI határozott kérésének ellenére. Éppen ezért a következő CEO-nak politikailag is tárgyalóképesnek és hitelesnek kell lennie.

Végül nem elhanyagolható az sem, hogy az új vezető kövesse az Apple szellemiségét. Ehhez persze nem feltétlenül szükséges, de kifejezetten előnyös lehet, ha az ember dolgozott együtt Steve Jobsszal, aki kétségtelenül idáig a legnagyobb hatást gyakorolta a vállalatra és annak filozófiájára.

Ott vannak még a ranglétra egyes fokozatai. Általában megfigyelhető, hogy a lépcsőfokokat leginkább csak egyesével lehet venni. Egy sima alelnökből (VP) aligha lesz CEO, hiszen akkor kihagyná a „vezető alelnök” (SVP) fokozatot, ami természetesen még több tapasztalatot jelent. Emiatt például Greg Joswiak máris kiesett a pixisből. (Tim Cook ügyvezető igazgató (COO) volt megválasztása előtt).

Jeff Williams

A fentieket figyelembe véve John Martellaro, a MacObserver újságírója két lehetséges jelöltet nevez meg: Jeff Williams COO-t, és Philip Schiller SVP-t. Williams előnyei: többször is láthattuk már felszólalni Apple eseményeken; mielőtt az Apple-höz igazolt volna már volt 13 év vezetői tapasztalata az IBM-nél; olyan sikerprojekteket felügyelt, mint az Apple Watch; és mint COO gyakorlatilag Tim Cook jobb kezének tekinthető, ezért tökéletesen át kell látnia a vállalat működését.

Schiller mellett szól, hogy igazi Apple veteránnak számít. Több mint 20 éve ott van a cégnél, éppen emiatt egészében látja át annak működését, belülről ismeri történetét és szellemiségét. Elengedhetetlen felszólalója az Apple-eseményeknek, így a külvilág is ismeri már az arcát, nem mellesleg pedig nem egy fontos döntésben vett már részt az Apple sorsával, termékeivel kapcsolatban. Ráadásul nemrégiben átvette Eddy Cue posztját, és rábízták az App Store irányítását, ami a belévetett bizalom egyértelmű jele.

Philip Schiller

Szerintetek kinek lenne helye Tim Cook után a vezetői székben? Jobban járnánk a fenti jelöltekkel mint Cookkal?

Forrás: MacObserver

Ha kíváncsi vagy, hogy szerintünk miért nem olyan meghatározó vezető Tim Cook, mint Steve Jobs volt anno, ebből a cikkből megtudhatok a véleményünk.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!