imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ki lehet Tim Cook utódja?


Noha még elég korai feltenni ezt a kérdést, az utóbbi napokban többen is eljátszottak azzal a gondolattal, hogy vajon ki válthatja Tim Cookot az Apple vezérigazgatói székében, ha eljön az idő, hogy nyugdíjba vonuljon? Mi is körüljárjuk egy kicsit a témát.

Az egész ott kezdődött, hogy Neil Cybart az Above Avalon blogon írt egy cikket a negyedéves eredményekkel kapcsolatban. Ő egy kicsit más szempontból közelítette meg a dolgot, mint a többi hírportál: nevezetesen azt a logisztikai és szervezési készséget dicsérte, amit Jeff Williams produkált azzal, hogy a cégnek sikerült több mint 100 millió iOS készüléket legyártania, kiszállítania és eladnia egyetlen negyedév alatt – miközben még egy termékfrissítést is lezavartak októberben (iPad, iMac, Mac mini).

Jeff Williams
Jeff Williams

Williams Tim Cook CEO-kinevezése után vette át az operatív alelnöki pozíciót. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Apple gyakorlati igazgatásával, a mindennapi feladatokkal foglalkozik, ő a felelős a beszállítókért, illetve azért, hogy a termékellátás zavartalan legyen. Pontosan ez volt Cook feladata is – amiben legendásan jól teljesített – mielőtt átült volna a vezérigazgatói székbe.

Persze lehet azt mondani, hogy az iPhone 6 megjelenése után súlyos készlethiányok voltak az új telefonokból világszerte, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy a 74,5 millió eladott készülék minden elemzői várakozást felülmúlt. Gondoljunk csak arra, hogy 2008-ban az Apple egy év alatt összesen adott el 10 millió iPhone-t. Nos, a fent említett Cybart ebből következtetett arra, hogy várhatóan ő követi majd Tim Cookot a CEO pozícióban, sőt, azt is leírta, hogy ő már Cook új szerepkörben eltöltött munkanapján megjósolta ezt.

Persze rendkívül korai lenne még Tim Cook utódját keresni. Cook 54 éves, makkegészséges, és nem úgy tűnik, hogy kiégett volna vagy unná amit csinál. John Gruber is hasonlókat ír egy blogbejegyzésében, amiben Cybart írására reagál. Ő azt mondja, talán nem is az a legfontosabb, hogy 74 millió ember vett iPhone-t az előző negyedévben, hanem az, hogy legalább 74 millió ember akart iPhone-t venni. És ami még érdekesebb: az Apple Watch-ért felelős csapat vezetője is pont Jeff Williams.

Ha tehát a jövőbeni lehetséges jelöltekről van szó, egészen biztosan szóba került Williams neve is. Gruber szerint azonban egyrészt nem igazán gondolkoznak ezen az Apple-nél, hiszen egyszerűen túl korai a dolog. Másrészt, valószínűleg több másik lehetséges jelölt is van, Williams tehát csak egy a sok közül. Az biztos, hogy Timnek azért még legalább egy jó 10 éve lehet az Apple-nél, sőt, Gruber 15 évet jósol neki a cég élén. Akkor pedig már Williams sem lesz fiatal, egészen pontosan a 65. évét fogja taposni.

Balról jobbra: Jeff Williams, Phil Schiller, Craig Federighi, Jony Ive, Eddy Cue, Angela Ahrendts.
Balról jobbra: Jeff Williams, Phil Schiller, Craig Federighi, Jony Ive, Eddy Cue, Angela Ahrendts.

Ami valószínűnek látszik, hogy az igazgatótanács a következő vezérigazgatót is a cégen belülről választja majd ki – hacsak nem történik valami hatalmas baklövés, de erre egyelőre nem fogadnánk nagy összegben. Ha pedig megnézzük a jelenlegi felsővezetést, több szóba jöhető nevet is találunk köztük, azonban egyikük sem túl fiatal, és nyilvánvalóan nem fognak fiatalodni a következő évtizedben sem. De játsszunk el egy picit a gondolattal, hogy kik jöhetnének szóba most vagy később, ha Tim Cook esetleg úgy döntene, hogy élete hátralevő éveit inkább egy, a Karib-tengeren ringatózó jachton töltené miközben félbevágott kókuszdióból szürcsölgeti a pici esernyővel díszített gyümölcskoktéljait?

Jony IveKezdjük Jony Ive-val (aki jelenleg 47 éves), hiszen ő már Steve Jobs lehetséges utódjaként is szerepelt az újságokban. Jony fiút azonban nem olyan fából faragták: meglehetősen visszahúzódó, még a termékbemutatókon sem szokott a színpadon szerepelni, ha pedig igen, akkor is mindenféle alumíniummegmunkálási folyamatokról beszél, miközben egyre hangosabb horkolást hallhatunk a közönség soraiból. Jony nem cégvezető, hanem formatervező, művész. Annak kétség kívül elsőrangú, de egy Apple méretű céget szerintem nem tudna elvezetni.

Eddy CueOtt van Eddy Cue (49), aki jelenleg az Apple online szoftverekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. Ezt a feladatot kisebb botlásokkal ugyan, de alapvetően nagyon jól végzi. Ráadásul Cue mostanában elég sokat szerepel a médiában is, sokszor olyan témákban, amik első látszatra csak hellyel-közzel illeszkednek a pozíciójához: ő adott például interjúkat az Apple–Beats akvizícióval kapcsolatban. (Hozzátenném ha másból nem is, ebből azért le lehetett szűrni, hogy itt igazából a Beats Music volt az üzlet lényege.) És Noha Cue ugyan elég karizmatikus is, nem tartanám egyértelműen esélyesnek a pozícióra. Persze még mindig inkább ő, mint Jony.

Phil SchillerPhil Schiller (54), a marketingért felelős alelnök. Nekem elég erősen hajlana felé a kezem, hiszen ezer (pontosabban 18) éve a cégnél dolgozik, úgyhogy valószínűleg elég jól kiismeri magát az Apple-nél. Azonban Phil sem mai gyerek, annyi idős mint Tim Cook, éppen ezért nehéz elképzelni, hogy ő lenne az utód, hiszen 10-15 év múlva már ő is bőven a hatvanas éveiben lesz. Phil ott volt a legtöbb ma meghatározó Apple-termék születésénél, így az iMacnél, az iPhone-nál és az iPadnél is, és elég sokat szerepelt még azokban az időkben is, amikor Steve Jobs vezette a céget.

Craig FederighiCraig Federighit (45) csak azért veszem fel a listára, mert kedvelem, főleg mióta ilyen nagyot fejlődött a prezentációs technikája: emlékszem, szegénynek az első „fellépésekor”, amikor talán valami iLife-alkalmazást demózott, annyira remegett a keze mint a nyárfalevél, alig bírta megnyomni a Magic Mouse gombjait, mi meg végig röhögtünk rajta. Ahhoz képest a legutóbbi WWDC-n olyan előadást nyomott le, hogy még én is elismerően csettintettem. Viszont Craig egyszerűen szerintem szintén nem az a típus, aki egy Apple-méretű céget el tudna vezetni. Mindenesetre a keynote-okon mindenképp szerepelnie kell a továbbiakban is!

Angela AhrendtsAngela Ahrendts friss hús, ezért most még biztosan nem merülne fel komolyabban a neve, főleg ha Tim jövő héten szállna fel arra a bizonyos hajóra. Viszont Angelára érdemes odafigyelni, üzletasszonyként elég sikeres karriert tudhat már eddig is maga mögött: a Burberry értéke több mint háromszorosára nőtt, az ő fizetése pedig a vezérigazgatók között a legmagasabbra az Egyesült Királyságban, összesen 26,3 millió fontra. Az Apple sem volt szűkmarkú vele, tavaly minden bónusszal együtt 73,4 millió dollárt vitt haza. Viszont ha Cook kapitány nem jövő héten hajózik ki, akkor valószínűleg neki sem lenne sok esélye, hiszen picit még idősebb is mint Tim – bár elég jól tartja magát.

És ezzel a kis listánk végére is értünk, anélkül, hogy komoly esélyest találjunk, főleg, ha a jövőre gondolunk. Ha az elkövetkező 1-2 évben kéne CEO-t választani, már akkor is nehéz helyzetben lenne az igazgatótanács, és gyanítom, végül valóban tényleg Jeff Williams mellett döntenének. De ha Tim Cook még lehúz egy bő 10 évet az Apple élén, akkor valószínűleg valaki olyan váltja majd, akiről mostanában még nem is nagyon hallottunk.

Források: Daring Fireball, Above Avalon. Borítókép eredetije: The New York Times.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!