imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ki Steve Jobs igazi utódja az Apple-nél?


Nem, nem Tim Cook. Persze a szó szoros értelemben véve ő, hiszen CEO, de az, hogy rábízták a cég vezetését még nem jelenti azt, hogy Jobs valódi utódja lenne. Ehhez karakternek kell lenni. Mutatunk valakit, aki véleményünk szerint minden szempontból Steve Jobs igazi, méltó utódja az Apple-nél.

Jobs elsősorban nem CEO volt. Steve Jobs egy zseniális showman volt, egy szerethető, karizmatikus karakter, egy professzionális előadó. Egy rétor, aki zsigerből át tudta adni az Apple filozófiáját az emberek, és lázba tudta tartani a fél világot. Lehet, hogy a személyisége megosztó volt, de akár jó vagy rossz véleménnyel voltak róla, mindenki kötődni tudott hozzá így vagy úgy. Nem szürke kisegér volt, nagy hatalommal.

Steve Jobsszal reklámozza a Szilícium-völgyet az amerikai kormány

Ezzel szemben Tim Cook kevésbé markáns figura. Bár profi üzletember, aki képes egy Apple méretű hajó elkormányzására, a fentiek tekintetében semmiképp sem nevezhető Steve Jobs utódjának. Pedig van valaki az Apple vezetőségében, aki sokkal inkább emlékeztet minket az egykori vezérre. Ő pedig nem más, mint Craig Federighi. Mi? Az a bubifrizurás fazon? – gondolhatjátok rögtön. Ő bizony, és el is mondjuk miért.

Ki ő?

Craig Federighi 1969-ben született olasz felmenők leszármazottjaként. A neves kaliforniai Berkeley Egyetemen végzett Computer Science masterszakon (magyarul leginkább a programtervező informatikusnak feleltethető meg). Már a NeXT-es időszakban Steve Jobs mellett dolgozott vezetőként, majd az 1996-os felvásárlás során került az Apple-höz.

Innen elég hamar, 1999-ben ki is lépett, hogy egy másik IT vállalat, az Ariba technológiai vezetője legyen. Az Apple-höz csak tív évvel később 2009-ben csatlakozott újra, és rögtön a macOS részleg vezetése lett a feladata. 2011-ben leváltotta Bertrand Serlet-t alelnöki tisztségében, 2012-től pedig már senior vice president pozícióba lépett elő Tim Cook jóvoltából. Scott Forstall távozásával a feladatköre kibővült az iOS részleg vezetésével is, innentől kezdve pedig egyre többször fordult elő a színpadon is a Keynote-ok során, például ő mutatta be az iOS 7-et is 2013-ban.

A Rocksztár

Látjuk tehát, hogy bőven van vezetői tapasztalata és szaktudása, olyannyira, hogy három Apple-ös szabadalom (társ)feltalálójaként is jegyzik. De, ahogy a bevezetőbe is írtuk, nem ez kell ahhoz, hogy valaki Steve Jobs igazi utódja legyen. Ahhoz rocksztárnak kell lenni. Márpedig, ha Craig Federighi nem rocksztár, akkor senki sem az. Itt van 5 érv.

Hair Force One
Ami mindenkinek rögtön feltűnik, aki először lát képet Federighiről az a haja. Kicsit feltupírozott, mindig ugyanúgy kinéző, ezüstös szobor, mintha egyenesen egy rajzfilmfigurától kölcsönözte volna. Nem véletlen, hogy a kollégái a nagyon frappáns Hair Force One becenevet adták neki, amit Craig büszkén visel is.

A macsó
Federighi tudja, hogy a felhajtott inggallér elég műmájer. Éppen ezért engedve olasz vérének egy sokkal elegánsabb megoldást választott macsóságának kifejezésére: mindig, minden körülmények között legalább kettő, de inkább három gombot kigombolva hagy az ingén.

Taylor Swift sem hozza lázba
Mi más lehetne az igazi rocksztársági fok mérője, ha nem az, hogy más sztárok jelölnek be ismerősnek Facebookon. Hát az, ha nem fogadod el a jelölést. Amikor Craig az iOS 10 az értesítések kétkattintásos törlését demózta a színpadon, akkor többek között: kitörölt egy nem fogadott hívásértesítést az anyukájától; figyelmen kívül hagyta, hogy Phil Schiller megtámadta a faluját Clash of Clansban, és az sem indította meg, hogy Taylor Swift ismerősnek jelölte.

Tényleg szereti a rockot
Federighi bevallottan nagy rajongója az 1968-as alapítású kanadai Rush rockegyüttesnek.

Nagyon jó humora van
Craig gyakorlatilag az egyetlen, aki poénkodni mer a színpadon. Míg a legtöbb kollégája komoly arccal beszél a különböző innovációkról és egyebekről, Federighi olyan lazán nyomja a showt, mint egy vérbeli stand-up komedista.

  • Amikor több száz embert rickrollolt le egyszerre.

(ez egy mém, aminek a lényege, hogy a haverjaid random helyzetekben kínos helyzetbe hozd egy trükkös linkkel, ami Rick Astley Never Gonna Give You Up számára mutat)

  • Na meg persze rengeteg más poént is elsütött már. Annyit, hogy minden Keynote után felkerül a YouTube-ra pár supercut a vicceiből, melyek sokszor elég önkritikusak tudnak lenni. Érdemes belenézni, garantáltan jól fogsz szórakozni.

Craig Federighi for President!

Nyilván a fenti pontok java része a poénre helyezi a hangsúlyt. Ami viszont a lényeg, hogy Federighi egy megjegyezhető, karakteres figura az Apple-nél, pont mint Steve Jobs volt. Természetesen rengeteg különbség van kettejük között, már csak a temperamentumosság tekintetében is, de ha engem kérdeznek, hogy ki lenne képes olyan meghatározó módon képviselni az Apple-t, mint anno Jobs, biztosan Federighi-t mondanám. Nem csak kiváló szakember, aki rengeteg vezetői tapasztalattal rendelkezik, egyben karizmatikus is, és kiváló előadó. Ez pedig pont egy olyan kombó, amire szükség van az Apple vezetéséhez.

Forrás: Apple, Wall Street Journal, The Ringer

Korábban ár írtunk róla, hogy a jelenlegi felhozatalból ki tűnik esélyesnek Tim Cook utódaként az Apple vezetői székébe ülni. Sajnos Craig nem volt köztük, de mi bízunk benne, hogy ez változik majd.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!