imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ki is volt Steve Jobs igazából?


Steve Jobs életéről számos leírás és történet kering szerte a világon. Halála után mindenki, aki közel állt hozzá, vagy akár csak ismerte, próbálta meghagyni az utókornak, milyennek is látta őt. Bár ezek a történetek egy és ugyanazon személyről szólnak, elolvasásuk után gyakran teljesen más embert képzel az olvasó maga elé.

Minden történet ami Steve Jobs halála után íródott, kicsit szubjektívan az író szemszögéből lett megfogalmazva. Például Walter Isaacson a Steve Jobs című könyvében inkább a hibáira és a rossz döntéseire fókuszál, míg a Becoming Steve Jobs című könyv egy sokkal kiegyensúlyozottabb embert mutat be.

Egy műszaki cikkeket író, Steve-et jól ismerő újságíró, Steven Levy is megfogalmazta a véleményét Steve Jobs személyiségével kapcsolatban. A blogján szereplő The War Over Who Steve Jobs Was című bejegyzésben azt írta, hogy egy idézet a Becoming Steve Jobsból nagyon is összefoglalja azt a nézetet amit Schlender és Tetzeli képvisel:

He could be a jerk, but never an asshole.

Ezt persze magyar átiratban nyomdafestéket tűrő hangnemben nehéz megfogalmazni, de lényegében az a mondat tartalma, hogy „tudott paraszt lenni, de igazán köcsög soha”. Emellett még azt is mondta, hogy azok, akik igazán közel álltak Steve Jobshoz, azok ugyanazon véleményt osztották, amit Tim Cook fejtett ki Isaacson életrajzáról, ami nem sokkal Steve halála után jelent meg: hogy borzasztóan rossz fényben tünteti fel. A következő pár sor pedig azt taglalja, hogy a könyv iránt érzett tisztelete már nem is lehetne kisebb.

steve

Bár Isaacson életrajza beszámol Steve eredményeiről, de sokan úgy érezhetik, hogy negatív benyomást kelt az olvasóban az, hogy a könyv írója túlságosan is Steve Jobs fiatal énjére és az akkori baklövéseire koncentrál, mintsem arra az érett és sikeres emberre, aki ezek után lett.

Levy úgy gondolja, éppen ezért szorgalmazta az Apple, hogy minden fontos információval segít a Becoming Steve Jobs megírásában. Ilyen volt például egy interjú Tim Cookkal vagy éppen Katie Cottonnal. Ezek az információk végre tényleg olyan forrásoktól származtak, akik nap mint nap éltek együtt a legendával. Éppen ezek miatt az interjúk miatt került napvilágra számos olyan anekdota Steve-ről, amit azelőtt még nem hallott róla senki.

Összességében Levy szerint Steve Jobs személyiségét és viselkedését hitelesen csak a jóval és a rosszal együtt lehet leírni és senkinek nem érdeke kikerülni részleteket, akik meg akarják ismerni magát az Apple Szülőatyját. Éppen ezért szerinte mind a két könyv megtette a maga feladatát, de nem szabad egyszerre csak az egyik könyvet elolvasni. Ugyanakkor azt is megemlíti, hogy mint író szerinte a Becoming Steve Jobsban jobban lehet érezni az összetettséget és a történet kerek egészségét.

A Becoming Steve Jobs című új könyv előrendelhető az iBooks Store-ban.

Forrás: 9to5mac.

corvin-istylecorvin-facebook

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!