imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Kiderült a tömeges Facebook fiók zárolások oka


Több ezer hazai felhasználó fiókját zárolta a hetekben a Facebook, látszólag minden ok nélkül. Azóta reagáltak, és megindultak a visszaállítások. Azonban nem minden esetben.

Két hete kezdődött a Facebookon egy tiltási hullám, egyik napról a másikra lepték el a különböző fórumokat az értetlenkedő áldozatok. Az ok pedig ugyanaz volt: nem tudtak belépni a Facebook, Messenger vagy Instagram fiókjukba. Szebbnél szebb sztorikat lehetett olvasni, hamar megjelentek az összeesküvés-elméletek. Egyes teóriák politikai háttérről szóltak, mások a Huawei telefonokat és Trumpot emlegették.

Bár ezek nyilvánvalóan nem fedték a valóságot, a félelem nem volt alaptalan, hisz a probléma valóban nem a szokásos login hibának tűnt. A legtöbben ugyanis a fenti screenshoton látható hibaüzenetet is megkapták, és nem csupán a belépéssel volt gond, de a felirat alapján a teljes profil törlődött.

Többen megpróbálkoztak egy új fiók létrehozásával, mások különböző eszközöket, inkognitó módot használtak, ám egyik kísérlet sem járt átütő sikerrel. Hallottunk olyanról is, akinek fél óra alatt 4 új regisztrációját is törölte a rendszer. Ráadásul sokan a business fiókjukhoz sem fértek hozzá, azaz sem hirdetést feladni, sem posztolni nem tudtak, de még egy árva üzenetet sem tudtak megválaszolni.

Az eset hamar tömegessé vált, sok hazai oldal számolt be akár 4-5 ezres csökkenésről. A legnagyobb bázist Tibi atya oldala veszítette el, ők körülbelül 15 ezer követővel lettek kevesebben. Természetesen nem csak országos szinten ment híre az ügynek, néhány nappal később a BBC is lehozta, hogy valami nem stimmel a magyar profilokkal. Eközben a Facebook, bár jelezte, hogy tudnak a problémáról, semmi konkrétumot nem közöltek.

Egészen június végéig.

Bár hivatalos közleményt továbbra sem adtak ki egyik fórumon sem, a Facebook szóvivője végül válaszolt a többszöri megkeresésekre. Elmondása alapján a tévesen törölt fiókok nagy részét már visszaállították, néhányat pedig a következő napokban állítanak majd vissza.

Magát a törlést állítólag egy rosszul beállított algoritmus okozta, mely a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmakat, s az azokat megosztó profilokat vette célba. A hiba ott adódott, hogy ezeket a posztokat, videókat sokan nem a terjesztése miatt osztották meg, reagáltak rá, hanem éppen az ellen! Vagyis amikor a rendszer károsnak értelmezett egy videót, amiben cuki pandákra lövöldöztek, de te épp a pandavadászat elleni felhívás miatt osztottad meg a posztot, az algoritmus ugyanúgy ártalmasnak ítélt téged is. Persze tévesen.

Fontos megjegyezni, hogy a Facebook több hasonló akciót futtat párhuzamosan, nagyjából 2017 óta, ezért könnyen megeshet, hogy egy, a hetekben törölt profil nem kerül/került automatikusan visszaállításra, mert nem a fenti okok miatt függesztették fel. Bár a kamuprofilokat kiszűrő, illetve az álhírek terjesztését megakadályozó rendszerek rendkívül gyorsan tanulnak, könnyű belefutni olyan banális hibába, ami miatt az üzenőfal túloldalán találjuk magunkat. Ilyen lehet például, ha nem valósnak tűnő nevet használsz a privát oldaladon, vagy megosztasz egy olyan videót, amit nem kellett volna.

A fentiek közül egyiket sem érzed valósnak, mégis törölték az oldalad? Próbáld ezt jelezni a Facebook felé. Ha sikerült, oszd meg velünk élményeidet!

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!