imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kiélezett verseny, jobb telefonok, boldog felhasználók


Az Apple még az első iPhone-nal elindított egy hullámot, aminek azóta is az élén lovagol. Azóta szinte minden okostelefon ugyanúgy néz ki, ugyanazt tudja. Lehet, hogy ideje lenne másmerre venni az irányt.

Azt hiszem, minden túlzás nélkül, objektíven megállapítható tény, hogy az Apple és az iPhone vezeti az okostelefonos piacot. Mind eladásokban, mind bevételekben és többé kevésbé technológiailag is. Cupertino diktálja a trendeket a konkurenciának, és csak nagyon kivételes esetben van ez fordítva. És akkor itt jöjjön rögtön a tételmondat:

ez nem jó.

Persze, az emberben óhatatlanul is kaján vigyorral nézi, ahogy a végtelenbe fikázott szenzorsziget egyre több és nagyobb nevű konkurens márkánál tűnik fel, ráadásul nehezen indokolható okokból, hiszen a Face ID-hoz hasonló technológia még senkinél sincs. Egy elégedett félmosolyt megér az is, amikor az Android P egyik kiemelt újítása, az iPhone X-ben bemutatott gesztusvezérlés szinte 1:1-es kópiája. Lehet ezen kárörvendeni vagy vitázni, de ez nem változtat azon a tényen, hogy ezzel semelyik oldal sem jár jól.

Az Apple az első iPhone-nal cunamit indított el, kirobbant az okostelefonok forradalma. Az elmúlt bő 10 évben pedig ezt a vezető pozícióját sikerült meg is tartania, noha a konkurencia sok szempontból elég szépen felzárkózott már. Sőt, bizonyos területeken bőven meg is haladta a vállalatot (láttátok, mint tud a Google digitális asszisztense? ????).

Ettől függetlenül általában (nem mindig persze) az a képlet, hogy az Apple bemutat valamit, a világ összes többi gyártója meg valamilyen módon és szinten megpróbálja implementálni ugyanazt a technológiát vagy funkciót. Mielőtt mindenkinél kinyílik a bicska, továbbra is hangsúlyozom, ez nem érdem vagy dicsőség, egyszerűen ténymegállapítás, és lehetne számos ellentétes irányú folyamatot is felhozni.

Mindenesetre, ez volt az érintőkijelzővel, a Touch ID-vel, a digitális asszisztenssel, a kamerakivágással, de még a nyamvadt animojikkal is. Az előbb felsorolt pár példára mindig utólag érkezett reakció a piac többi résztvevőjétől. Ez a helyzet pedig nem az innovációt erősíti.

Az Apple így könnyedén be tud rendezkedni egy elég kényelmes tempójú biztonsági játékra, stabil és kiszámítható frissítésekkel, anélkül, hogy tartania kéne tőle, hogy a konkurencia valami egészen váratlan húzással előzzön jobbról. Ők állnak az élen, mindenki őket követi. Ha lassan haladnak, akkor a többiek is lassabban jönnek és kész. Nincs veszélyben a pozíció.

Pedig rettenetesen jó lenne, ha végre valaki kicsit helyrepofozná a mostani helyzetet és tényleg valami egészen egyedivel rukkolna elő, ami mellett nem csak az az érdem hozhatófel, hogy egy, az Apple által bevezetett és elterjesztett technológiának a továbbfejlesztése, ami végső soron jobb lett, mint a kiindulás. Ide tényleg valami merőben új kéne, hogy az Apple kicsit pánikba essen, és elkezdjen kőkeményen küzdeni.

Értünk, felhasználókért.

A mostani helyzet kezd kicsit egy ellaposodó házasságra emlékeztetni. A kapcsolat elején minden rózsaszín, új és csodálatos. Egy idő elteltével aztán szép lassan kevesebb az izgalom, de azért még mindig tartogat örömöket. Aztán a végére marad a megszokás, a funkcionális életközösség. Működni működik, kibírni kibírható, csak hát nem ez lenne a cél.

Ha az Apple azt érezné, hogy elveszíthet minket, le merem fogadni, hogy rögötön újra jönnének a “one more thingek” minden Keynote-on…

Ez persze alapvetően nem az Apple egyedüli felelőssége, igazából a konkurenciának kéne végre valamivel dobbantani. Az Apple sara a történetben a helyzet elfogadása, és az elkényelmesedés. Ez a folyamat oda vezet, hogy jelenleg gyakorlatilag minden egyes okostelefon ugyanúgy néz ki, semmi izgalom nincs sem a formatervekben, sem a funkciókban. Mikor volt utoljára, hogy bármelyik gyártó, bármelyik készülékén meglepődtél?

Az, hogy mindenki az Apple mögé tagozódik be, oda vezetett, hogy teljesen uniformizálódott a felhozatal. Amit én ebben a helyzetben elvárnék az Apple-től az nem az, hogy továbbvigye ezt a láthatóan működőképes és profitábilis, csak éppen dögunalomba hajló vonalat, hanem egy merjen irányt váltani – ha kell akkor radikálisan. Térjen le a pályáról és nyisson új irányokat.

Persze idő után ezeken az utakon is mögéjük állnának majd sokan, de legalább pár évre biztosan megtörne a globális egysíkúság. Értem én, hogy nem lehet évente újra feltalálni az első iPhone-t, és az Apple Watchot, AirPods-t, stb. kiegészítő termékekkel azért felrázták az egyhangúságot, de a biztonsági játékba sem lehet véglegesen berendezkedni.

Furcsán fog hangzani elsőre, de a fent ecsetelgetett helyzet másik nagy hátránya ránk, Apple-felhasználókra nézve, hogy az Apple nem “lop”. Legalábbis nem eleget. Gondolom már csak presztízsből is igyekeznek kerülni még a látszatát is annak, hogy ők bármit is átemeltek volna a riválistól. Pedig egész nyugodtan megtehetnék, hiszen ez pont egy ilyen műfaj.

Ha van, amit a másik jobban csinál nálad, piacvezető techóriásként majdhogynem kutya kötelességed lenne neked is eltanulni a fortélyokat és legalább ugyanolyan, de inkább mégjobb valamivel előállni. Ismét megidézném a már említett digitális asszisztenst és úgy önmagában a Google-ös MI fejlesztéseket – Apple, nyugodtan lopd el ezeket, mert jól jönne nekünk is. Vagy ott van például a múltkor tárgyalt értesítési rendszer, csak hogy ne menjünk messzire.

Egy szó mint száz, a mostanában bebetonozódni látszó helyzet nem jó. Nekünk usereknek nem jó. Lehet, hogy a felszínen verhetjük a mellünk, hogy de király, megint az Apple-t másolták valamiben, de a valóságban ez inkább elkeserítő, mint ünneplésre okot adó állapot.

Azt gondolom, hogy mind az Apple-nek, mind a konkurenciának vannak restanciái felénk, és jó lenne, ha ezeket a közeljövőben pótolnák…

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!