imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kifejezetten időseknek fejleszt appokat az Apple és az IBM


Az Apple, az IBM és a japán posta közösen egy egészen nagyszabású projektbe kezd. A cél, hogy javítsanak a japán társadalom egyre nagyobb hányadát kitevő idős emberek életminőségén. A projekthez az Apple adja az iPadeket, az IBM fejleszti az egyedi szoftvert, a posta pedig az infrastruktúrát biztosítja.

A kezdeményezést közösen jelentette be Tim Cook, Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója, és Taizo Nishimuro, a japán posta vezérigazgatója az IBM új New York-i székházában. Nishumuro elmondta, hogy jelenleg a japán népesség közel negyede 65 év feletti, és 2050-ig ez az arány várhatóan 40%-ra növekszik. Hozzátette azt is, hogy ez egyáltalán nem egyedi jelenség, a világ számos országában ez a trend figyelhető meg.

Az iPadek segítségével az idősek többek között olyan szolgáltatásokat érhetnek majd el, mint a ház körüli teendők ellátása, egészségügyi szolgáltatások és ápolás. Az új alkalmazások ezen kívül integrálják majd az Apple jelenlegi szolgáltatásait, például a FaceTime-ot vagy az iCloudot is. Az alkalmazások között lesz olyan, ami figyelmeztet a különböző gyógyszerek bevételére vagy a mozgásra, de közösségi eseményeket is kereshetnek majd a segítségükkel az idősek, illetve kapcsolatot tarthatnak a távolabb élő rokonaikkal.

Kép forrása: The Wall Street Journal
Kép forrása: The Wall Street Journal

Érdekesség, hogy a japán posta már most is kínál olyan szolgáltatást, hogy rendszeresen meglátogatják az ügyfelek idős hozzátartozóit, hogy minden rendben van-e, illetve figyelnek arra, nehogy részesei legyenek valamiféle csalásnak vagy átverésnek. A  projekt célja 4-5 millió felhasználó elérése 2020-ig. Rometty így nyilatkozott a bejelentéssel kapcsolatban:

A ma bejelentett kezdeményezés az IBM technológia, üzlet és társadalom területén szerzett hosszú távú tapasztalatain alapul. Olyan dolgot láthatunk most, ami egyszerre széles körű, ami a nemzetgazdaságot illeti, ugyanakkor nagyon személyes is, hiszen egyének és családjaik életminőségéről szól. A mobilkorszak beköszöntével példát mutathatunk a világ bármely olyan országának, ahol valós jelenség a társadalom elöregedése.

Tim Cook a terv globális hatásaira hívta fel a figyelmet:

A kezdeményezésnek hatása lehet az egész világra nézve, hiszen sok ország néz szembe a társadalom elöregedése által okozott kihívásokkal. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy részt vehetünk Japán idős polgárainak támogatásában, és hogy segíthetünk minél gazdagabbá tenni az életüket. Az iPad egy hihetetlenül intuitív és könnyen kezelhető eszköz, melyben számtalan kisegítő lehetőség is megtalálható. Így minden generáció számára tökéletes eszköz a kapcsolattartásra.

Tom Cook, faszomjapánnevűember, Ginni Rometty | Kép forrása: The Wall Street Journal
Tom Cook, Taizo Nishimuro és Ginni Rometty | Kép forrása: The Wall Street Journal

A Nikkei értesülései szerint iPadek nyomon követik majd az idősek mindennapjait, mozgásukat, illetve szokásaikat, a kapott adatokat pedig az IBM elemzi majd a Watson mesterséges intelligenciában is felhasznált technológiák segítségével. Ez alapján korábban kiszűrhetnék a különböző egészségügyi problémákat és egyéb vészhelyzeteket, illetve még személyre szabottabb szolgáltatást nyújthatna ezen a területen a japán posta.

Üdvözítő az, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, és megkönnyíti a mindennapi életünket, illetve képes az életminőségünkön javítani. Ettől függetlenül azonban nem szabad elfeledkeznünk a személyes kapcsolattartás fontosságáról sem, különösen idős rokonaink esetében, hiszen egy iPad nem válthatja ki a család törődését. És ne feledjétek, most vasárnap anyák napja lesz.

Forrás: Apple, The Verge, Nikkei. Borítókép: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!