imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kiirtja a „vírusirtókat” az Apple?


Noha a widgetek terén úgy tűnik egyre megengedőbb az Apple moderálási gyakorlata az App Store-ban, más területeken viszont szigorítás figyelhető meg – legalábbis az alapján, hogy most törölték az Intego-féle VirusBarrier „vírusirtó” appot az online alkalmazásboltból.

Szokás szerint az Apple egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt arról, hogy változások lennének az App Store szabályzatában, viszont a 9to5Mac értesülései alapján elkezdték kiszórni az olyan alkalmazásokat, amiknek sok értelme nincs az iOS operációs rendszer alatt: mivel a vírusirtónak mondott szoftverek nem férhetnek hozzá a saját kis „elkerített területükön” kívül más alkalmazások állományaihoz, így gyakorlatilag ellenőrzésre sem nagyon lehet használni őket. Legalábbis a klasszikus értelemben biztosan nem.

A VirusBarrier ennek megfelelően nem is volt klasszikus vírusirtó app, hiszen csupán külső, például felhőbe feltöltött, vagy e-mailekbe csatolt fájlokat tudott ellenőrizni, a rendszerfájlokat, és más alkalmazások fájljait nem. Mindenesetre arra jó lehetett, hogy ha kaptunk egy vírusos fájlt és külön ellenőriztük vele, akkor nem küldtük azt tovább más ismerőseinknek. Az Apple álláspontja szerint azonban kifejezetten a (nem jailbreakelt) iOS-t támadó vírus nem létezik, így megtévesztőek lehetnek a vírusirtóként reklámozott alkalmazások az App Store-ban.

Ezeket a találatokat dobja fel jelenleg az App Store az „antivirus” keresésre.
Ezeket a találatokat dobja fel jelenleg az App Store az „antivirus” keresésre.

A VirusBarrier alkalmazást fejlesztő Intego vezérigazgatója, Jeff Erwin a MacRumorsnak azt nyilatkozta, hogy alapvetően megértik az Apple döntését az ügyben, hiszen az alkalmazás tényleg megkavart néhány felhasználót:

Amennyire csak tudtuk konkrétan megfogalmaztuk, hogy ez nem egy víruskereső alkalmazás, és csak csatolmányokat vagy felhőben tárolt fájlokat tud ellenőrizni. […] Nagyjából megértem az Apple álláspontját, ugyanis még ilyen világos megfogalmazás mellett is voltak felhasználók, akiket megzavart az alkalmazás működése. Sok ember van, akik nem rendelkeznek technikai háttérrel, így nem értik meg a pontos működést.

Az app pont ezért egyébként elég sok negatív értékeléssel rendelkezett az App Store-ban. Erwin egyébként azt is elmondta, hogy elég magas szintig sikerült eljutni az Apple vezetőségén belül az üggyel, de nem sikerült meggyőzni őket, hogy engedjék vissza a VirusBarriert az App Store-ba. Azt is megjegyezte, hogy tudomása szerint más alkalmazásokat is hasonló okokkal távolítottak el a napokban.

Az Apple egyelőre nem kommentálta az esetet, így nem lehet tudni, hogy vajon tényleg elkezdték-e szisztematikusan törölni a „vírusirtó” alkalmazásokat az App Store-ból, vagy egyedi eset a VirusBarrieré, és valóban a felhasználók negatív értékelése vezetett az alkalmazás eltávolításához. Az mindenesetre jól látszik, hogy ha most keresünk az „antivirus” szóra az App Store-ban, csak játékokat és a Find my iPhone-hoz hasonló appokat dob ki a kereső.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!