imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Kijelölés, másolás, beszúrás: új mozdulatok az iOS 13-ban


Egy dolgot biztosan mindenki észrevett, mikor telepítette az új iOS-t. Azt, hogy rohadt nehéz kezelni a szövegeket, ugyanis megváltoztak a korábban használt mozdulatok, gesztusok. Megpróbálom összeszedni, mi is változott.

Az előző operációs rendszert már oda-vissza kiismertük, tudtuk minden funkcióját, minden egyes apróságot, erre most kirúgják alólunk a széket, mi pedig csak pislogunk, hogy ami eddig jó volt, most miért nem használ. Az első pár napban én is erőből tapicskoltam a képernyőt, mire rájöttem, hogy többet ésszel, mint ész nélkül.

Fontos, hogy igyekezzünk elfeledni a régi, jól bevált mozdulatokat, helyette jöjjenek az újak, melyekkel alapvetően sokkal gyorsabban, egyszerűbben, gördülékenyebben lehet kezelni a szövegeket.

Kurzor beszúrása

Nézzük, az elsőt, mely nem más, mint a kurzor beszúrása egy-egy szó közepébe, esetleg két szó közé. Általában ezt használjuk a leggyakrabban, például egy helyesírási hiba kijavítására, vagy egy oda nem illő szó törlésére, így jól jön, ha erre csukott szemmel is van megoldásunk. Az Apple eddig azt várta el tőlünk, hogy egy határozott mozdulattal bökjünk a megfelelő helyre, hagyjuk ott az ujjunkat, majd onnantól kezdve bárhova irányíthattuk a kurzort.

Ami a legszemetebb, hogy ez most is működik, az időzítés azonban sokkal kardinálisabb lett, nekem 3-ból 1-szer sikerül eltalálni. Vagy kijelöli a szó teljes egészében, vagy csak mögé teszi a kurzort, igazi türelemjáték. Éppen ezért hozok egy sokkal jobb, szebb, kényelmesebb megoldást. Egész egyszerűen nyomd hosszan a Space-t a billentyűzeten, amíg a betűk el nem tűnnek (fenti kép), vagy a haptic feedback visszajelzést nem ad az ujjadra. A képernyőt nyomva tartva kezdd el mozgatni az ujjad. Onnantól pedig minden magától értetődik majd.

Kijelölés

Az adott szavak, szövegek kijelölése eddig sem volt nehéz, a szavakat egy bökéssel megoldottuk, a hosszabb szövegrészek esetén pedig a kis csúszkát huzigáltuk ide-oda. Most ez még egy kicsivel könnyebb lett. Ráadásul több opciót is kaptunk, mindenki használhatja azt, amelyik kényelmesebb. Természetesen a régin felül, hisz a kis nyalókák segítségével továbbra is könnyedén behatárolhatjuk az aktuális irományunkat.

Egy-egy szó kijelölése esetén nincs változás, talán kicsit gyorsabb a mostani megoldás. A különbség a hosszabb részletek esetében érkezett. Az első lehetőség, hogy ráböksz az adott szóra, majd egy finom mozdulattal elkezded felfelé/lefelé húzni az ujjad, ezzel akár több bekezdést is kijelölhetsz egyszerre, gyakorlatilag egy mozdulattal. Elsőre kissé nehézkes, de ha ráérzett az ember, aktuális lehet, valószínűleg iPaden nagyobb sikere lesz ennek a mozdulatnak.

A másik, amikor rommá böködjük a kijelzőt. Két gyors mozdulat esetén szimplán kijelöljük az adott kifejezést (miközben feljönnek a szerkesztési lehetőségek), három bökésnél a teljes mondatot, négynél az egész bejegyzést kijelöli nekünk az eszköz. Így, ha egy fix szövegrészt teljes egészében szeretnél törölni, megváltoztatni, átmásolni, akkor ez lesz a leggyorsabb megoldás.

Kivágás, másolás, beillesztés, visszavonás

Ha már ennyire ki akarunk jelölni valamit, szinte biztos, hogy a fentiek közül az egyik lesz a következő opció, amit kiválasztunk. Ezeket a gesztusokat Anikó korábban már összeírta egy cikkben, de az ismétlés kedvéért nézzük:

  • másolás – összecsippentés három ujjal
  • kivágás – dupla összecsippentés három ujjal
  • beillesztés – széttolás három ujjal
Talán egy iPad méretéhez jobban illik ez a mozdulat.

Ezek a háromujjas mozdulatok nekem nagyon életidegenek még egy iPhone 11-hez is, de előfordulhat, hogy van, akinek bevált, és azóta könnyebb tőle az élete. Van azonban néhány olyan, háromujjas mozdulat, melyek elég könnyen megoldhatók bármilyen méretű képernyőn, és sokszor elég jól jönnek:

  • visszavonás – balra legyintés három ujjal vagy dupla érintés három ujjal
  • újra – jobbra legyintés három ujjal
  • shortcut menü megjelenítése – szimpla érintés három ujjal

Ha esetleg nem sikerülnek elsőre, érdemes az ujjainkat kicsit távolabb helyezni egymástól, hogy a készülék érezze, valóban 3 különálló testrészünk ért a kijelzőhöz. Ha ezt kipróbálod, láthatod, hogy odafigyelve szinte 10-ből 10-szer sikerül majd, ez esetben pedig a jó mozdulat rögzülhet a későbbiekre.

Néhány extra

És ha már a gesztusokról volt szó, hozom még kettőt, mely nem feltétlen az új iOS-szel érkezett, de az én napjaim jelentősen megkönnyítették:

  • Fotók tömeges kijelölése: Ha egyszerre több fotót szeretnél kiválasztani, kattints a Kijelölés vagy Kiválasztás gombra, majd a bal felső sarokban lévő fotóra bökve kezd el húzni az ujjad jobbra a többi fotón keresztül, majd lefelé ugyanígy. Természetesen a többi irányban is működik. Ezzel több, egymás után készült képe jelölhetsz ki, anélkül, hogy egyesével bökdösnéd őket végig.
  • Emailek tömeges kijelölése a Mail kliensben: bökj két ujjal az emailre, majd kezdd el felelé/felfelé húzni az ujjaid. Ezzel egyszerre jelölhetsz ki több, egymás alatt lévő emailt.
  • Gyors görgetés a Jegyzetekben: Ha egy nagyon hosszú jegyzet aljára szeretnél görgetni, kezdd el a görgetést az ujjaiddal, majd a jobb oldalon megjelenő görgetősávra hosszan bökve (taptic feedbackig) elérhetővé válik, hogy gyorsan, bárhová eljuss a szövegben. Húzd a görgetősáv szürke vonalkáját pont oda, ahova el szeretnél jutni a szövegben, ez sokkal gyorsabb lesz, mint az eddigi verzió.

Neked milyen titkos ujjmozdulat van a tarsolyodban? Megosztod velünk?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!