imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kijelző, ami ha eltörik, megjavítja magát!


Sajnos nem Apple szabadalom, viszont az egész technológia annyira izgalmasnak hangzik, hogy megérdemel egy külön cikket. Aztán ki tudja, lehet, hogy az Apple megvásárolja majd a Motorolától…

Szabadalmak terén nagyon tud valamit a Motorola. Nem véletlen, hogy 2012-ben a szabadalmi hidegháború közepette a Google – a vállalat azóta is egyik legnagyobb befektetésének számító – 12,5 milliárd dollárért vásárolta meg a Motorola Mobility-t. Az ok igen egyszerű volt: a Motorola mobilos részlegével egyben 17 ezer különböző szabadalom is járt.

Két évvel később aztán a Google mindössze 2,91 milliárd dollárért átpasszolta a Motorola Mobilityt a Lenovónak, de a levédett technológiák java részét megtartotta magának. Viszont a Motorola ennek ellenére sem állt le a további szellemi tulajdonok generálásával. Itt van például a címben említett izgalmas technológia, amelyre még 2016-ban kértek védelmet.

A trükk leírása elég sci-fisen hangzik. A telefon érzékelné, ha megreped a kijelző, majd hő segítségével befoltozná saját magát. Persze ehhez egy speciális, úgynevezett alakmemória polimerre (shape memory polymer) van szükség a gyártás során. Az alakmemóriával rendelkező anyagokról így ír a MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI):

Amennyiben az emlékező fém (vagy műanyag – a szerk.) formáját egy kritikus hőmérséklet felett hozzuk létre, akkor a fém erre az alakra a kritikus hőmérséklet alatt bekövetkező maradandó alakváltozás után is emlékezik. Ha alacsony hőmérsékleten valamilyen mechanikai hatás miatt a tárgy alakja megváltozik, akkor ez a kritikusnál magasabb hőmérsékletre hevítve visszanyeri az eredetileg kialakított formáját.

Magyarul hőre visszanyerik eredeti alakjukat, ami egy kijelző esetében a nem-törött formát jelentené. A technológia működésébe az se zavar bele, ha az önjavító réteg alatt kapacitív szenzoros LCD vagy LED húzódik, hiszen akár a felhasználó testhője is elég lehet a javításhoz, nem kell öngyújtóval alápörkölni.

Sajnos, akármennyire is úgy hangzik a szabadalom, mint a kijelzőtechnológiák Szent Grálja, elég kevés esély van rá, hogy a jövőben tömegesen ellepjék a piacot az önjavító mobilok. Egyrészt mert a műanyag sosem lesz olyan, mint az üveg, ami nyilván sokkal prémiumabb érzetet kelt – nem valószínű, hogy az Apple lemondana erről. Másrészről a gyártóknak sem áll érdekében elnyűhetetlen telefonokat gyártani, de ennek okairól majd hétvégén írunk részletesebben.

Gyerekeknek készült olcsóbb termékekben viszont jól hasznosítható lehet a fentebbi technológia.

Forrás: The Verge

Ha betört a telefonod kijelzője, érdemes lehet megfontolnod egy akciós iPhone SE beszerzését, hiszen a készülék most csak alig drágább mint egy kijelzőcsere.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!