imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kína a nagy tűzfal mögé rejti az információt

Kína bekukucskálna az Apple szervereire is


Egy új törvény szerint, Kína kötelezni szeretné az Apple-t és a hozzájuk hasonló nagyvállalatokat, hogy tegyék elérhetővé a kormány számára az országukon belül tárolt adatokat.

Úgy tűnik ezt is megértük, azt eddig is tudtuk, hogy Kínában bizony keményen tombol a kommunizmus és az állam szeme előtt semmi sem maradhat rejtve. Egy friss törvény értelmében, 2017 júniusától Kína kötelezi majd az óriásvállalatokat, hogy a helyi szervereken tárolt adatokat tegyék a rendszer őrzői előtt teljesen nyilvánossá. Egészen pontosan egy kibervédelmi törvényről van szó, mely előszeretettel monitorozná a cégek szerverein tárolt személyes- és üzleti adatokat egyaránt.

Kínában Apple Store nyílik

Erre létre is hoztak egy szervezetet, amelynek a tagjai mostantól az úgynevezett “kritikus információs infrastruktúra operátorok.” Kína szerint rendkívül fontos lépcsőfoka ez az egyre erősödő védelmüknek, a folyamatosan növekedő fenyegetések, hacker támadások és a terrorizmus veszély ellen.

A törvény azt is tartalmazza, hogy tovább korlátoznák országukban az internet hozzáférést. Ami azért hangzik kicsit nevetségesen, mert most sem épp a szabad elérésű hálózatok egyike. Mi több, Kína az utóbbi években a legnagyszerűbb belső hálózatot hozta létre, amit a legendás kínai “nagy tűzfal” véd a rezsimre káros nyugati demokratikus gondolkodásmód ellen.

Kína egy internet hatalom, és ezáltal az egyik legkiszolgáltatottabb ország, amely komoly biztonsági kockázatokkal néz szembe. Éppen ezért tökéletes hálózati biztonsággal kell, hogy rendelkezzünk minél előbb. Olyannal, amit a jogrendszerünk is támogat.

– mondta Yang Heqing, akiről még a Wikipédia sem árul el semmit. Szép munka, Yang!

Kínában is megvásárolható az iPhone

Egyébként korábban negyven, az ügyben érintett vállalat (köztük az Apple is) petíciót nyújtott be a törvény tervezet ellen még agusztusban. Erre, azért volt szükség, mert a kormány által előkészített módosításban komoly ellentmondásokat találtak és féltették bizalmas üzleti titkaikat. Akkor a hatalom képviselői úgy kommentálták az aggodalmakat, hogy semmi félnivalójuk ezeknek a cégeknek, hiszen a törvény nem fogja sérteni üzleti érdekeiket.

Az Apple egyébként 2014 óta tárolja némely felhasználóinak adatait kínai szervereken, de valószínüleg őket sem érte a döntés meglepetésként. Bár a cupertinóiak egyik igen fontos védjegyévé vált, hogy a felhasználóik adatait a lehető legnagyobb bizalommal kezelik, azért akadtak kivételes esetek. És úgy néz ki, a törvény keze újra lesújt az Apple-re, ami ellen a jelenlegi helyzetben semmit nem tehetnek.

James Zimmerman, a Kínában található Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, kijelentésében megvédte hazájának érdekeit és a következőképpen jellemezte az új törvényt:

Homályos és kétértelmű. Könnyen szubjektívan értelmezhető a hatóságok számára.

iPhone gyár

Ugyanakkor Kína szerint az újdonsült “szerver túrkászok” kizárólag a nemzeti érdekeket szolgálják majd. Illetve fő feladatuk, hogy a nemzetvédelmi hatóságokat naprakész információkkal szolgálják ki. Lássuk be, azért ezt elég nehéz nekik elhinni.

A jövőben néhány vállalat elfordulhat Kínától, azonban az olyan nagyok, mint az Apple ezt nem tehetik meg, hiszen itt van jelenleg a legnagyobb piacuk. Jobb híján maximum fejet hajthatnak nagyságuk előtt és elviselik a törvény okozta adatszivárogtatást.

Forrás: Reuters

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!