imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Kínába küldi az Apple az adataim? Hogy is van ez?


Rengeteg aggódó cikk látott a napokban napvilágot, amikor felröppent a hír, hogy az Apple megosztja felhasználói keresési adatait a kínai Tencent vállalattal. 

Az adatok közt olyan információk szerepelnek, mint a látogatott oldalak és iOS userek IP-címei. Hát ez elég rosszul hangzik. Főleg azért, mert a cupertinói cég évek óta kiemelt hangsúlyt fektet a felhasználók adatainak biztonságára, legalábbis ezt erősítik meg minden lehető alkalommal.

Megbomlani látszik a világ rendje? A vállalat most magyarázattal szolgált.

Úgy két éve a vállalat valóban adatokat oszt meg a kínai illetőségű Tencent Holdings Ltd.-vel egy biztonsági funkció keretében. Biztosítva, hogy a böngésző (Safari) jelezze a felhasználók felé, ha nem biztonságos oldalakat látogatnának meg. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy az Apple összeveti a böngészési adatokat a Tencent adatbázisával, mely a problémásnak jelölt oldalakat tartalmazza. A listát Kínában a Tencent, a világ többi részén a Google gondozza.

Ez idáig még nem is kéne, hogy újdonságot jelentsen, hiszen több mint egy évtizede így van a Google-lel, egészen pontosan 2008 óta. Később, 2011-ben vették be a Tencentet a buliba. Az új iOS megérkezésével azonban felbukkant egy kiegészítés, miszerint a funkció már logolhatja a felhasználó IP-címét is, kiszolgáltatva ezzel a Tencent számára a felhasználók pontos helyét.

Mielőtt meglátogatna egy webhelyet, a Safari elküldheti a webhely címéből kiszámított információkat a Google Biztonságos Böngészés és a Tencent Biztonságos Böngészés számára ellenőrzésére, hogy a webhely megbízható-e. Ezek a biztonságos böngésző szolgáltatók naplózhatják az Ön IP-címét.

A Johns Hopkins Egyetem professzora és Matthew Green kriptográfus szerint ez kifejezetten problémás lehet, mert felfedheti mind a meglátogatni kívánt weboldalt, mind az felhasználók IP-címét. Még az is lehet, hogy egy sütit is lehúzz az eszközökre, ezzel elősegítve a felhasználók profilozását. Amiről azért illene tájékoztatni a felhasználókat és szabad döntési jogot biztosítani nekik a kérdésben.

A Bloombergnek sikerült hivatalos választ kapni az Apple-től, melyben a vállalat azt mondja, hogy effektív az URL-ek nem kerültek megosztásra sem a Tencenttel, sem a Google-lel és kicsit jobban elmagyarázták a funkció működését.

Az Apple a Safari nem biztonságos webhely figyelmeztetésével védi a felhasználók adatait. Ez egy olyan biztonsági funkció, amely jelzi a kártékony jellegű webhelyeket. Ha a szolgáltatás engedélyezve van, a Safari ellenőrzi a webhely URL-jét az ismert webhelyek listáival szemben, és figyelmeztetést jelenít meg, ha a felhasználó által meglátogatott URL csalásgyanús, például adathalász webhelyként ismert. E feladat elvégzéséhez a Safari megkapja a Google-tól a nem biztonságos webhelyek listáját, azok az eszközök pedig, amelyek a kínai régióba kerültek beállításra a Tencenttől kapják a listát. A vállalat a meglátogatott webhelyek tényleges URL-jét soha nem osztják meg a biztonságos böngésző szolgáltatóval, és a szolgáltatás ki is kapcsolható.

Konyhanyelven tehát, nem küldenek el semmit a Google-nek, se a Tencentnek, viszont összeveti az ő adatbázisukkal és csak akkor engedi tovább böngészni az oldalt, ha az biztonságos. Viszont mivel a Safari közvetlen a vállalatokkal kommunikál, így azok valóban láthatják az IP-címeket.

Vagyis technikailag nincs ok a pánikra, semmi többet nem tudunk mondani, kérem kapcsolja ki a kamerát. Ha viszont mégis fenyegetve éreznéd magad vagy böngészési adataid, akkor a funkció kikapcsolható minden iOS és Mac eszközön az alábbi módokon.

iOS-es eszköz esetében a Beállítások > Safari > Figyelmeztetés csaló webhelyre csuszkát kell kikapcsolni, míg Macen a Safari > Beállítások… > Biztonság > Figyelmeztetés kártékony webhely meglátogatásakor opciót kell tiltani.

Forrás: Bloomberg

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!