imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kínában is elindulhat az Apple University-program


Az Apple University az Apple meglehetősen titokzatos belső képzési rendszere, melyen keresztül a cég dolgozóit ismertetik meg a vállalati kultúrával, illetve a termékek mögötti filozófiákkal. Hosszú évekig egyáltalán nem lehetett hallani semmit az „egyetemről”, még Walter Isaacson Steve Jobsról szóló életrajzi könyvében is alig találhattunk róla információkat.

Idén augusztusban azonban három, nevük elhallgatását kérő alkalmazott mesélt egy kicsit bővebben az Apple University-ről. Az órákon egyébként nem kötelező részt venni, de általában nem igazán kell győzködni az új alkalmazottakat hogy elmenjenek rájuk. A titokban nyilatkozó alkalmazottak szerint az előadásokat is ugyanolyan gondossággal állítják össze, ugyanannyira figyelnek az apró részletekre egy prezentáció során, mint ahogy az bármelyik Apple-termék esetében megszokhattuk. Egyikük azt mondta:

Még a vécépapír is nagyon szép a mosdókban.

Most úgy tűnik, az Apple még jobban be akarja betonozni a cég pozícióit az egyre fontosabb piaccá váló Kínában: a tervek szerint hamarosan a távol-keleti országban is megjelenhet az eredetileg 2008-ban elindított Apple University-program, melyért Joel Podolny, a Yale korábbi dékánja a felelős. Szakértők szerint ez a lépés kulcsfontosságú lehet az Apple mint globális cég történetében, hiszen jelenleg a menedzsment, kutatás-fejlesztés és dizájn legfontosabb képviselői egytől-egyig az Egyesült Államokban dolgoznak.

Picasso-hasonlat az Apple University egyik kurzusán.
Picasso-hasonlat az Apple University egyik kurzusán.

Ez lenne az első alkalom, hogy az Apple University egy másik országban is megnyitná kapuit az ott dolgozó Apple-alkalmazottak előtt. Ugyan kihelyezett képzések korábban is voltak néha Kínában, de folyamatos, heti rendszerességű kurzusokat eddig csak Cupertinóban tartottak. Ez a nyitás a cég tevékenységének kiterjesztését is jelentené a legfontosabb Amerikán kívüli piacon. Mivel az Apple a gyártás jelentős részét Kínában végzi partnerein keresztül, illetve az alkatrészek beszállítóinak jelentős része kínai, valószínűleg ezekben a témákban is tartanának előadásokat, akár a szóban forgó partnereknek is.

Ami a hierarchiát illeti, a korábban a globális HR-ért felelős jelenlegi dékán Podolny közvetlenül Tim Cooknak felel, a leendő kínai Apple University dékán pedig valószínűleg Podolny alá tartozik majd. A HR-feladatokat egyébként idén vette át tőle Denise Young-Smith, pont azért, hogy minden idejét az Apple University-nek szentelhesse. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egyébként állítólag a közelmúltban a cég kínai értékesítéseiért felelős vezetőivel tartott megbeszélésen osztotta meg elképzeléseit a program kínai bővítéséről.

Arról is beszélt, hogy az Apple University létrehozásának célja, hogy átadja az Apple „örökségét és értékeit” az egyre növekvő számú kínai alkalmazottnak. Azt is hozzátette, hogy az Apple „egy jövőbe tekintő cég, nem a múltban élő”, és a cég nem engedhet meg magának „gyenge láncszemet az Egyesült Államok és Kínai között”.

Az Apple jelenleg nagyjából 5000 embert foglalkoztat Kínában. Ez persze csak a cég közvetlen dolgozóinak száma, akik a 15 jelenlegi kínai Apple Store-ban, illetve a vezetésben dolgoznak. A gyári munkásokat értelemszerűen az összeszerelő üzemeket működtető cégek alkalmazzák. Nemrég érkeztek azonban azok a hírek, hogy az Apple két éven belül 40-re növelné a távol-keleti országban található üzleteinek számát, ami értelemszerűen jelentős létszámbővítéssel is járna.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: Digital America.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!