imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kínában küzd az Apple és a Samsung Pay


Kínában a Samsung és az Apple is szinte teljesen egy időben jelentette be mobilfizetésük indulását, melyet mindkét cég 2016-ban tervez indítani.

Alig pár óra eltéréssel a Samsung és az Apple is sajtóközleményben jelentették be, hogy a kínai Union Pay bankkal kötött szerződésük után 2016-ban elindítják az országban a mobilkészülékes fizetési rendszerüket.

Érdekesség, hogy mindkét vállalat szinte szóról szóra azonos közleményben tette meg a saját bejelentését. Igen valószínű, hogy amint a szerződéseken megszáradt a tinta, a két cég képviselői rohamtempóban igyekeztek megfogalmazni a sajtóközleményeket, hogy megelőzzék a konkurensüket, tehát a harc már most megindult.

maxresdefault

Az Apple az iPhone 6 megjelenésekor mutatta be az NFC technológián alapuló mobilfizetési szolgáltatásukat, melyet Apple Pay-nek neveztek el. Pár hónap sem kellett hozzá és a Samsung is bemutatta a saját hasonló megoldását, ki nem találnátok milyen néven: Samsung Pay.

Természetesen nem az Apple volt az első cég aki saját fizetőeszközzel próbálkozott, korábban például a Google is kísérletezett hasonló megoldással, de ők is, és sok más cég is akik hasonlóval próbálkoztak mind belebuktak a feladatba. Néhány őskori próbálkozástól eltekintve az Apple azt a stratégiát választotta, hogy a hardvert és a szoftvert is házon belül fejlesztik, így a teljes felhasználói élmény a felügyeletük alatt áll. Ez egyrészt a termékek stabilitása, másrészt biztonsága miatt fontos. Az Apple Pay-nél ugyanez a helyzet, és ezzel olyan lehetőségek nyílnak meg előttük, amelyek a Google üzleti modellje mellett szóba sem jöhetnek.

Egyelőre úgy tűnik az Apple gond nélkül abszolválja a feladatot, lassan de biztosan egyre több országban jelenik meg az Apple Pay. 2014 októberben az Egyesült Államokban, 2015-ben az Egyesült Királyságban, majd végül Kanadában és Ausztráliában is elérhetővé vált az Apple Pay. A Samsung is hasonló utat jár be. Ők először Dél Koreában, majd később USA-ban és Európában indították el a saját megoldásukat.

Visa-olympicShop-image_015

Hogy melyik cég lesz a sikeresebb, még nehéz megjósolni – bár az USA piacot biztosan viszi az Apple – de az biztos, hogy Kínában fej-fej mellett harcol majd a két cég a vásárlók kegyeiért. Gondolhatnánk, hogy egyszerű a helyzet, hiszen az Apple tulajok majd Apple Pay-t a Samsung tulajdonosok meg majd a Samsung Pay-t használják. Csakhogy már sokszor bebizonyosodott, hogy az Apple felhasználók sokkal inkább hajlandóak például egy-egy alkalmazásért fizetni, vagy szolgáltatásokat igénybe venni. Ha így lesz Kínában is, akkor az Apple nyeri majd a “Pay” versenyt.

Konkrét indulási dátumot még sem az Apple sem a Samsung nem árult el, de annyit azért sikerült megtudni, hogy valamikor 2016 elején indulnak el a “Pay” szolgáltatások.

Magyarországi indulásról továbbra sincs semmi hírünk, ha tippelnünk kéne, azt mondanánk, hogy 2016-ban még biztosan nem fizethetünk a hazai boltokban Apple Pay segítségével.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!