imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kínában sem lesz News app


Az utóbbi időben az Apple elég sok olyan fejlesztést és újítást valósított meg, amelyek kicsiny hazánkban nem elérhetőek. Ezek persze különféle indokokra vezethetőek vissza, melyeket reméljük minél előbb megold az amerikai vállalat. Az átlag felhasználók viszont elég kezdetlegesen szeretnék megmagyarázni a ténykedéseket, miszerint Magyarországgal nem foglalkozik senki, minek is, hiszen itthon az Apple termékeinek alig van piaca. Pedig ez távol áll a valóságtól.

Mint tudjuk, az egyik legnagyobb piaca az Apple-nek Kína, és ez a termékek változásáról is nagyon lerí. Épp ezért cáfolja meg azokat a feltevéseket, hogy az Apple piac szerint valósít meg egyes szolgáltatásokat, ha náluk sem elérhető egy szolgáltatás. Márpedig a News app esetében ez a helyzet. Az cég ugyanis nem fog olyan rendszert fejleszteni, ami szűri a kínai híreket, vagy akárcsak biztosítaná a megjelenést. A helyzet pedig elég komoly felháborodást generált a felhasználók körében.

13253-7881-ios9-news-l

A The New York Times volt az első olyan újság, ami optimalizálta a webes elérést a News app számára is. Az előző héten viszont teljesen letiltották az elérést Kínából. Ez azért volt elsősorban, mert az ottani kurátorok belátták azt, hogy a Kínában lévő magas cenzúrának nagyon nehéz megfelelni. Az ottani hatályos törvények szerint, minden online tartalomnak az általuk felállított szabályoknak kell megfelelniük, vagy ha nem, akkor az elérést az országban egyszerűen letiltják. A konfliktusokat elkerülendő pedig a lap úgy döntött, hogy egyszerűen elérhetetlenné tette Kínából a NYT által írt híreket. Ezzel már a kínai felhasználók elkezdték érezni a változás előszelét.

News-app-for-iOS-9

Az Apple ugyanis nagyon hasonló gondolat szerint dolgozott, amikor a végleges döntést meghozta. Azért, hogy ne kerüljenek a tiltólistára (mint például a Facebook vagy a Twitter), egy egyszerű trükkel letiltották. Azért, hogy ne területi beállítások alapján működjön a rendszer, az iOS rendszerébe integrálták bele a tiltást. Az operációs rendszer ugyanis azt figyeli, hogy milyen szolgáltató SIM kártyájával lett aktiválva és van jelenleg is használva az adott készülék. Amennyiben ez egy kínai szolgáltató, az alkalmazás eltűnik, csak úgy, mint ahogy azt itthon is tapasztalhatjuk. Tehát ha Kínába utazik valaki olyan, akinek alapvetően van News elérése, az ugyanúgy használni tudja az ázsiai ország határain belül is.

news-fu-er-dai.0

Habár hivatalosan csak Amerikában elérhető a News alkalmazás (mert ide van kifejlesztve a megfelelő tartalomszűrő-algoritmus), bizonyos esetekben működik az alkalmazás máshol is, igaz egy kicsit trükközni kell. Mindenesetre az még bizonyosan hosszú idő, hogy egy hasonló algoritmus itthonra is elkészüljön, sőt, hogy az újságok átálljanak az Apple által támogatott formában való publikálásra is.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!