imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kínai nacionalisták iPhone-okat zúztak szét bosszúból


Kína az Apple egyik – ha nem épp a – legfontosabb piaca. Növekvő középosztály, növekvő vásárlóerő, hatalmas lehetőségek. Persze a vörös kapitalizmus országában nem mindig egyszerű, és van, hogy az Apple-nek a kínai pártvezetést kell masszíroznia, vagy a sajátos kínai „jogrend” miatt bíróságon kell megvédenie az iPhone márkanevet, vagy bizonyítania, hogy az iPhone 6 nem egy plagizált készülék. Most azonban kínai nacionalisták olyannyira túltolták a biciklit, hogy még a kínai kormány is elítélte a tettüket.

Kína hatalmas, de a szomszédai sem éppen aprók, többükkel pedig területi vitája van. Tudjuk azt, hogy a 20. században több „csendes” miniháborúra és határvillongásra is sor kerül Ororszországgal vagy éppen Indiával. Tajvan, vagyis a Kínai Köztársaság csak a jéghegy csúcsa arra nézve, hogy épp mely területekre tart igényt a Kínai Népköztársaság. A Dél-kínai- és a Kelet-kínai-tengereken több lakatlan szigetre formálnak jogot, ami Japánnal, Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel állítja szembe az ázsiai óriást. Bár a térségben valóban gyönyörű szigetek vannak, Kínát elsősorban biztonságpolitikai szempontok vezérlik, azonban nem teheti azt meg, hogy flottájával csak úgy ellenőrzés alá vonja a tengerszakaszt, ehhez minimum az ENSZ jóváhagyása lenne szükséges.

delkinai-tenger-konfliktus
Kép: Council on Foreign Relations

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége pedig rendre Kína ellen dönt, legutoljára épp a Fülöp-szigeteknek adtak igazat, hogy Kína követelései nem jogosak, és sértik az ország szuverenitását. Több se kellett kínai nacionalista csoportoknak, hogy a döntésben felfedezzék azt, hogy itt valójában a Nyugat tett keresztbe szeretett hazájuknak, és hát mivel lehetne a legjobban üzenni nekik, hogy ők is megértsék? Úgy, hogy tipikus nyugati javakat törtek-zúztak, például iPhone-okat, majd telepakolták vele a kínai közösségi oldalakat.

Hol van már a bostoni teadélután, amikor az amerikai polgárok elfoglalták a Dartmouth, Eleanor és Beaver hajókat, hogy aztán a tengerbe szórják az angolok teáját? Kétségtelen, hogy a 21. század más megoldásokat kíván, mint a 18. század, és félmezetelenül, papucsban, bottal ütlegelni egy elektrotechnikai terméket sokkal kifejezőbb. A Kommunista Párt a People’s Daily újságon keresztül üzent, hogy „ésszerűbb hazafiságot” vár el polgáraitól, de több állami hírügynökség is elítélte ezeket az akciókat, miszerint ez nem szolgálja a nemzeti érdekeket. Azért arra kíváncsiak lennénk, hogy vajon iPhone-nal vették-e fel azt, hogy iPhone-okat zúznak szét?

kinai-smash-iphone

Forrás: Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!