imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Kingdom Rush Vengeance – Rossznak lenni jó


Az uruguayi Ironhide csapata 2011 óta jelentkezik a népszerű Kingdom Rush sorozattal, mely nem csak mobilon, de Windowson és OS X-en is jól szerepel. A széria legújabb epizódjában csavartak egyet az eddigi recepten, s ezúttal a rosszfiúk oldalán szólítanak csatába.

Montevideóban tudják, mitől döglik a légy. Legalábbis erről árulkodik, hogy a Kindgom Rush-sorozat a temérdek free-to-play vetélytárs ellenére is évek óta a legnépszerűbbek között van. Bizonyára felteszik néhányan a kérdést, hogy miért fizetnek az emberek egy olyan játékért, amelynek több tucat ingyenes alternatívája van, így tanulságos lehet közelebbről is megnézni, hogy mit nyújt a nemrég megjelent Vengeance.

A fogalomra értetlenül tekintők kedvéért először célszerű tisztázni tower defense kifejezést. Az ilyen játékokban védelmi tornyokat emelve kell a hullámokban támadó ellenfelek útját állnunk. Vonalainkon maximum néhány katona juthat át, a limitet túllépve azonnal veszítünk. A győzelem kulcsa épületeink leghatékonyabb elhelyezése, a terep minél ügyesebb kihasználása. Már első hallásra is nyilvánvaló, hogy meglehetősen szorosak a műfaj keretei, a Kingdom Rush Vengeance viszont pont attól különleges, hogy készítői tökéletesre csiszolták az ebből kihozható élményt.

A dél-amerikai széria védjegye a klasszikus Warcraftokat idéző látványvilág, amely a legfrissebb epizódot is jellemzi. A megjelenés ízléses, minden rajz remekül mutat. A karakterek és az épületek kidolgozása korrekt, a sziklás/jeges/erdőlepte pályákkal pedig a környezet is kellően változatos. Dicséretes még ellenfeleink sokszínűsége is, hiszen minden csatára jut egy (vagy több) újabb fenyegetés. A legszebbre viszont a menü sikerült, küldetéseink egy csodaszép terepasztalon helyezkednek el. A festményszerű stílus erőforrásainkat is kíméli, két óra szüntelen csatázás alatt összesen tíz százalékot merült az aksi, ami egy ilyen összetett játéktól nem nagy igény.

A történet szerint az eredeti Kingdom Rush főgonoszának tábornokaként kell sötétbe borítanunk az emberek és törpök békés világát. Nyilván nem egy Gyűrűk Ura, de ahhoz pont elég, hogy küldetéstudatot biztosítson, a régi rajongóknak pedig kifejezetten üdítő lehet a rosszfiúk zászlói alatt küzdeni. A Vengeance-t viszont nem ez, hanem a sokéves tapasztalattal megalkotott játékrendszer teszi kiemelkedővé.

A tornyok felhúzása mellett varázslatok, hősök, és megvásárolható fegyverek révén folyamatosan beavatkozunk a csata menetébe. Egy-egy összecsapás alatt azt sem tudjuk, hova kapjunk: ide kisegítő harcosokat telepítünk, oda pusztító savas esőt küldünk, amott pedig vezérünkkel álljuk útját a betolakodóknak. Az egyes pályák nem csak kinézetben térnek el, mindegyik más-más stratégiát igényel. A játékmenet kifejezetten pörgős, a 20-25 perces csatákban elmerülve észre sem venni az idő múlását. A kampány teljesítése kb. 7 órát igényel, de akiben még ezután is marad harci szellem, az nekifuthat az így feloldható végső nehézségi szintnek is.

Nem elég csak az ütközeteket megvívnunk, a győzelemért kapott jutalmat elköltve ki kell választanunk a nekünk megfelelő fejlesztéseket is, amelyekkel természetfeletti erőinket és démoni harcosainkat tuningolhatjuk. Az ún. képességfákon többféle utat is bejárhatunk, ízlés szerint formálva az eszköztárunkat. A szerepjátékokból átvett megoldás remekül kiegészíti az alapokat, de ehhez még hozzácsaptak néhány komoly fegyvertényt jelentő hőst is, kiknek szintén taníthatunk új trükköket. A választás szabadsága egyébként a tornyok esetében is adott, hiszen összesen tizenegy típus áll rendelkezésünkre.

A Kingdom Rush Vengeance természetesen a prémium modell szokásos előnyeit is hordozza. Nincsenek reklámok, lootboxok, vagy várakozással büntető energiarendszer, a fejlődéshez pedig nem kell ezerszer megismételnünk a már teljesített szinteket. Így aztán sokkal komplettebb, természetesebb élmény, mint az ezekkel élő ingyenes társai. Örültem az offline módnak, ám az alkalmazáson belüli vásárlásokat látva ráncolni kezdtem a homlokom. A kampány tapasztalatai szerencsére megnyugtattak, mert az így beszerezhető holmik szigorúan bónusztartalmak, a játék ezek nélkül is teljesértékűnek tekinthető. Meg lehet tehát nyugodni, a Vengeance-ben nincs lehúzás, a pluszpénzért kínált tornyok és hősök nem juttatnak előnyökhöz: másként csinálják ugyanazt, mint az alapkészlet, de nem jobban.

A Kingdom Rush legújabb epizódja méltó elődei hírnevéhez. A széria veteránjainak ugyanúgy izgalmas ajánlat, mint azoknak, akik csak most ismerték meg a sorozatot. A műfaj legjobb ötleteit sikerült belezsúfolni, méghozzá zavaró tényezők nélkül.

Töltsd le a Kingom Rush Vengeance-t az App Store-ból (iPhone, iPad, 1 790 Ft)

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!