imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Kipróbáltuk: Apple Pencil


A nemrég megjelent iPad Pro nem csak a kijelzőméret és a teljesítmény szempontjából hozott jelentős változásokat az iPadek világába, hanem a hozzá bemutatott gyári kiegészítők terén is. Az egyik ilyen az Apple Pencil, ami gyakorlatilag egy stylus, bár az Apple nem szeret rá így hivatkozni – és most már mi is értjük, miért.

Már a megjelenés előtt sokat lehetett olvasni erről a letisztult, Jony Ive által megálmodott digitális ceruzáról, többek között például a Pixar rajzolói nyilatkoztak róla elismerően. Persze azok, akik próbáltak már valamilyen más gyártótól származó stylust egy korábbi iPad-modellen, valószínűleg fenntartásokkal kezelték ezeket a híreket – köztük én is. Előre lelövöm a poént: az Apple Pencil azonban valóban minden szempontból fényévekkel jár az összes korábbi hasonló megoldás előtt.

Hogyan lehetséges ez? Természetesen úgy, hogy mindkét eszközt az Apple tervezte, így lehetőségük volt olyan funkciók beépítésére, amire más gyártóknak nem. Például, ha az iPad Pro érzékeli, hogy egy Apple Pencillel akarunk rajzolni rajta, akkor az érintést feldolgozó rendszer másodpercenként 240x-es frissítéssel dolgozik, ami a kétszerese annak, mintha az ujjunkkal – vagy más stylussal – kezelnénk a kijelzőt.

Mielőtt tovább olvasnátok, nézzétek meg az alábbi videót, melyet Handras készített egy grafikus lány segítségével, aki egyébként életében először rajzolt iPaden:

Reni csak ennyit mondott miután végeztünk a felvétellel:

“Kicsit szokni kell. Az elején sokat használtam a visszavonás funkciót, de aztán gond nélkül ment a dolog. Ha egy hétig nálam lenne, többé tuti nem akarnék máson rajzolni.”

Az Apple Pencil egy, a cégtől megszokott ízléses, hosszúkás dobozkában érkezik. Ebben megtaláljuk természetesen magát a ceruzát, egy plusz hegyet, valamint egy adaptert, aminek segítségével egy hagyományos Lightning-kábellel is tölhetjük a készüléket – ez praktikusabbnak tűnik, mert noha követlenül az iPad Pro is képes tölteni, elég ijesztő látvány a táblagép aljából kilógó ceruza, legalábbis úgy néz ki, hogy egy rossz mozdulattal könnyen letörhetjük a csatlakozót.

Apple Pencil

Persze lehet, hogy ez nem jelent gondot, az Apple Pencil felépítése ugyanis elég masszív. Maga a ceruza teste fényes fehér műanyag borítást kapott, a hegye pedig egy érzésre kicsit puhább műanyag, de nem olyan puha, mint amit mondjuk egy gumihegyű stylus esetében megszokhattunk. A hegyét egyébként lecsavarhatjuk, és így tudjuk kicserélni. A tetején a fényes fémcsík fölött található a Lightning-csatlakozót védő kupak, ami mágnesesen rögzül a ceruzára. Kialakításra nagyon masszív, az egyensúlya tökéletes (ezen valószínűleg sokat dolgozott Jony csapata), kényelmesen pörgethetjük az ujjaink között, ha amúgy is ezt szoktuk csinálni a tollakkal vagy ceruzákkal. Néha egy kicsit zavaró a fényes felület, el tudom képzelni, hogy ha valaki izzadósabb típus, annak csúszkálhat a kezében. Nehezebb, mint egy egyszerű toll vagy ceruza, de egyáltalán nem zavaró, hanem inkább olyan „minőségérzetet keltő módon”.

A párosítás rendkívül egyszerű, csak rá kell dugni az iPad Pro Lightning-csatlakozójára, a nyugtázni kell a felugró ablakot, és már meg is vagyunk. Gyorsan keressünk egy alkalmazást, amiben használhatjuk! Számtalan ilyen létezik, akár a gyári Jegyzetek app is megteszi, de például a népszerű Paper by FiftyThree is kezeli. Az Apple külön kategóriát hozott létre ezeknek az App Store-ban, itt megtalálható többek között a Procreate, az Adobe Photoshop Sketch vagy Photoshop Mix is – a lista azonban nem teljes, az Astropad például nincs rajta (erről valószínűleg bővebben is írunk majd, ha végre megérkezik a kifejezetten iPad Próra optimalizált frissítés).

Apple Pencil

Az első kérdés, ami valószínűleg mindenkiben felmerül: hogyan működik a tenyérszűrés, tényleg csak az Apple Pencilt érzékeli az iPad Pro ha használjuk? Igen, tényleg. Ez a funkció gyakorlatilag 99,9%-os pontossággal működik, egészen elképesztő, nagyon féltünk, hogy nem így lesz, de szerencsére maximálisan pozitívan csalódtunk. Nagyon sok stylust próbáltam már ki, többek között olyanokat is, amik Bluetooth-szal kapcsolódtak az iPadhez, ezáltal pontosabb „palm-rejectiont” ígérve, de egyikük sem ér még csak a közelébe sem az Apple Pencil megoldásának. Nem, sem az Adonit-stylusok, sem a FiftyThree-féle Pencil a direkt hozzá készült Paper appal, semmi.

A második kérdés, hogy a 240-es másodpercenkéni mintavételezés vajon tényleg számít-e? A válasz röviden: igen. Hosszabban az, hogy ez érdekes módon az alkalmazásoktól is függ. Valamennyi késés mindenhol van, ha nagyon gyorsan rajzolunk vagy írunk, de ez más és más attól függően, hogy milyen appokban használjuk az Apple Pencilt. Az általunk próbáltak közül legrosszabb – bár még így is nagyon jó – teljesítményt a Paper by FiftyThree nyújtotta, a leggyorsabban pedig a gyári Jegyzetek alkalmazásban jelentek meg a vonalak.

Apple Pencil

A ceruza nagyon pontos, még a hasonlóan kis hegyű többi megoldáshoz képest is – a nagy gumifejű stylusokról ne is beszéljünk –, oda húzza a vonalakat, ahová azt várnánk. Éppen emiatt (és persze a nagyszerű tenyérszűrés miatt) tökéletesen alkalmas arra is, ha kézzel szeretnénk írni, jegyzetelni. Egészen apró betűkkel is írhatunk, majdnem tényleg olyan mint a toll (ceruza) + papír kombináció. Majdnem, de nem teljesen. Hiába mondta Jony, hogy mennyit dolgoztak azon, hogy pontosan olyan érzés legyen rajzolni vele, mint ha papírra tennénk, azért még mindig egy üveglapra írunk egy műanyag heggyel – mondjuk sokkal jobb, mint a többi megoldás. Az illúziót persze az is rombolja, hogy a kezünk is egy hideg üveglapon nyugszik.

A Pencil további extrákat is kapott. Az egyik ilyen a nyomásérzékenység, ami már több más stylusban is megtalálható. Ez azt jelenti, hogy minél erősebben nyomjuk a ceruza hegyét a kijelzőhöz, annál erősebb vagy vastagabb vonalat kapunk. A másik a dőlésszög érzékelése, amiről az Apple így ír:

„Az Apple Pencil hegyébe két dőlésérzékelőt építettünk. Ezek pontosan kiszámítják a kezed tájolását és dőlésszögét. A Multi-Touch kijelző mindkét érzékelő relatív pozícióját észleli, miközben megszokott mozdulataiddal írsz vagy rajzolsz. Ennek köszönhetően ugyanúgy kell megdönteni az Apple Pencilt az árnyékoláshoz, ahogy egy rajzszénnel vagy ceruzával tennéd.”

Apple Pencil

Nos, ez valóban pontosan úgy működik ahogy leírják, vagyis ugyanúgy satírozhatunk az Apple Pencil hegyének a szélével, mint ahogyan azt egy hagyományos ceruzával is tennénk. Ezen kívül feltűnhet még, hogy tényleg érzékeli az eszköz azt, hogy milyen irányban forgatjuk, döntjük, mozgatjuk, ez nagyon jól kiderül az olyan appokból, amik biztosítanak erre lehetőséget (ismét csak a Papert hoznám fel példának).

Ejtsünk pár szót az akkumulátorról is, bár itt nem sok mindent lehet elmondani. az Apple szerint a Pencil egy teljes töltéssel nagyjából 12 órát bír ki, ez teljesen reálisan hangzik. Akkor sem kell aggódnunk, ha éppen munka közben merül le, ugyanis az ügyes gyorstöltő funkciónak köszönhetően 15 másodperc alatt 30 percnyi energiát adhatunk neki az iPad Pro Lightning-portján keresztül. Három perc alatt 10-15%-ot tölthetünk vele, azaz közel két órányi használatot kapunk.

Apple Pencil

Biztos többen kíváncsiak rá, mi van, ha szeretnénk az Apple Pencilt egy másik iPaddel, például egy iPad Air 2-vel használni. Nos, nem működik vele, olyannyira nem, hogy egy egyszerű virslivel többre megyünk, mint az Apple-féle ceruzával. Talán majd jövőre a következő generációkban, de az is lehet, hogy ez továbbra is csak a legnagyobb iPad kiváltsága marad. Közben annyira belejöttünk a tesztelésbe, hogy készült még egy apró videós összeállítás is:

Ha röviden kéne összefoglalni, hogy milyen is az Apple Pencil, azt mondanám: a valaha volt legjobb stylus iPadhez. Még rövidebben: Instant Get! Az ára ugyan elsőre nem hangzik túl barátian, de vannak más, szintén nem olcsó stylusok, azokat pedig lemossa a színről. A legnagyobb hátránya sajnos az elérhetősége, vagyis az el nem érhetősége: mintha az Apple nagyon elszámolta volna a keresletet, az Apple Pencil világszerte hatalmas hiánycikk, heteket kell rá várni megrendelés esetén. Reméljük hamarosan felpörgetik a gyártósorokat, mert ha rajzolgatni vagy jegyzetelni szeretnél az iPad Prón, akkor kötelező kiegészítő.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!