imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kipróbáltuk: iOS 9 és osztott képernyős multitasking (videó)


Tegnap nem sokkal az Apple WWDC-előadása után a fejlesztők már le is tölthették az iOS 9 első bétaverzióját. Mivel mi is nagyon kíváncsiak voltunk az új funkciókra – főleg az osztott képernyős multitaskingra iPad Air 2-n –, gyorsan ki is próbáltuk őket, és egy rövid videót is készítettünk róluk.

A kérdéseket megelőzendő itt az elején megemlítjük, hogy az első fejlesztői béta – mint a neve is mutatja – az Apple-nél regisztrált iOS-fejlesztők számára érhető el. Napi használatban lévő eszközre egyelőre nem ajánljuk különösebben a telepítését, mivel korai tesztváltozat lévén bőven van még javítanivaló a rendszerben. Persze van ideje az Apple mérnökeinek, hiszen a végleges megjelenés valamikor szeptemberre várható. (A nyilvános béta elvileg egy hónapon belül megjelenhet.)

A legfontosabb újdonságok amiket megnéztünk az új osztott képernyős multitasking, az új Jegyzetek alkalmazás, a Térképek tömegközlekedési információi, a megújult alkalmazásváltó, a Siri és az iCloud Drive appok voltak. A „Proactive” névre keresztelt szolgáltatáscsomag egyelőre úgy tűnik, sajnos csak részben érhető el Magyarországon: az intelligens keresések nekünk nem működtek, a Spotlight elvileg idő- és helyzetalapú alkalmazásajánlója viszont előbújt, bár ennyi idő alatt értelemszerűen nem sikerült megtanulnia a szokásainkat. Az osztott képernyős multitaskingot támogatniuk kell az alkalmazásoknak (ezek egyelőre a gyári appok), ha olyan külső fejlesztésű appnál hívjuk elő, ami még nem ismeri, akkor a „Slide Over” funkció aktiválódik (ami az iPad Air 2-nél régebbi iPadeken is) – ebben az esetben a nagyobb helyet efloglaló app hibernálásra kerül.

Slide Over

Az új San Francisco betűtípus egyébként meglepően jól illeszkedik a rendszerhez, bár valószínűleg a legtöbb felhasználó észre sem fogja venni a változást. Ami a kisbetűs billentyűzetet illeti, nálunk megoszlottak a vélemények, de szerencsére a funkció kikapcsolható a Kisegítő lehetőségekben (Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőségek > Billentyűzet > Kisbetűs billentyűk megjelenítése).

Sokan vágytak egy „fájlkezelő” appra az iCloud Drive-hoz, nos, az Apple meghallgatta a kívánságokat, és elérhetővé tette ezt. Ráadásul ha nincs rá szükségünk, nem kell bámulnunk az ikonját, ugyanis külön be kell kapcsolnunk, hogy megjelenjen (Beállítások > iCloud > iCloud Drive > Megjelenítés a főképernyőn). Egyelőre nem igazán tölti be a fájlokat, de értelemszerűen ez a következő bétákban változik majd.

Apró újdonság, amiről tegnap szintén nem volt szó, és mi is kifelejtettük a videóból, hogy mostantól kereshetünk az egyre kövérebbre hízó Beállításokban, így nem kell percekig bogarásznunk egy-egy kapcsoló után kutatva. Sajnos angolul nem keres ha például magyarra van állítva a rendszer nyelve, pedig ez jó funkció lenne.

Összességében egyébként gyorsnak és folyamatosnak tűnik az iOS 9, még úgy is, hogy a legelső bétáról beszélünk. Az animációk egyáltalán nem akadnak, gyakorlatilag folyamatos 60 fps megjelenítést kapunk még a multitasking esetén is – persze ne feledjük, hogy egy iPad Air 2-ről beszélünk, ami jelenleg az Apple legerősebb táblagépe. De ne is húzzuk tovább a szót, íme a rövid videó:

Bónusz: ha szeretnétek letölteni a hullámos iOS 9-hátteret, innen tehetitek meg (via Phone Arena).

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!