imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kipróbáltuk: Telenor MyTV


A Telenor online tévészolgáltatása egy ideje már elérhető a magyar piacon, viszont nemrég érkezett meg hozzá az Apple TV alkalmazás, illetve egy közös akciót is indított velük az iSTYLE, ezért úgy gondoltuk, érdemes lehet most közelről megnézni, milyen is a mobilszolgáltató MyTV névre keresztelt megoldása.

Annak idején én próbáltam ki az ITT/OTT TV-t is, úgyhogy rám esett a választás, hogy megnézzem mit is tud a Telenor MyTV. Akkor leírtam, hogy gyakorlatilag egyáltalán szoktam tévéadást nézni a Forma–1 futamokon kívül, és ez a szokásom az elmúlt kilenc hónapban nem változott. Ettől függetlenül még mindig megvan a legdurvább előfizetésem (nem is olyan egyszerű lemondani, mint gondoltam) így tulajdonképpen továbbra is nyitott a verseny, hogy végül melyik szolgáltatást válasszam helyette.

Gyorsan érdemes leszögezni, hogy a Telenor MyTV mindenki számára elérhető, vagyis nem csak a szolgáltató előfizetői rendelhetik meg a különböző csomagokat. Kezdjük is a választékkal! Három csomag közül választhatunk: közszolgálati, alap- és családi csomag. A közszolgálatiban – milyen meglepő – a közszolgálati csatornákat találjuk, bár az Izaura TV, aminek már a neve is egyszerre rémisztő és kétségbeejtő nem tudom pontosan hogyan került ide. Viszont van M4 Sport, ami nekem a Forma–1 miatt nagyon jó hír. Már csak azért is, mert egy rövid regisztrációt követően ezt a csomagot ingyenesen nézhetjük!

MyTV

Az alapcsomagban jelenleg 31 csatornát találunk (a közszolgálati csomagban lévőkkel együtt), itt már van AMC is, ami sorozatrajongóknak jó hír lehet, de gyanítom a Comedy Central is a népszerűbb csatornák közé tartozik. A családi csomag tartalmazza a teljes kínálatot, ami összesen 52 csatornát jelent. A teljes kínálat egyébként megtekinthető a Telenor weboldalán, ahogy néztem elég jelentős különbségek vannak az ITT/OTT TV-hez képest, van ami ott van, és itt nincs (haha), úgyhogy akár ez lehet a döntő tényező a választáskor. Az alapcsomag havidíja egyébként 1290 Ft, a családi csomagé 3490 Ft – ezt simán kifizethetjük bankkártyával is. Van egy plusz Mesetár csomag havi 690 Ft-ért, ebben Nickelodeon rajzfilmek teljes évadait nézhetjük on-demand formában.

Ha ez nem lenne elég, bármely csomag mellé választhatjuk az HBO GO-t is, ami a népszerű mozicsatorna on-demand szolgáltatását jelenti. Ez a közszolgálati csomag mellé 2 év hűséggel 1990 Ft / hó (hűség nélkül 2490 Ft / hó), a családi csomag esetében pedig plusz 1500 vagy vagy 2500 Ft-ot kell leszurkolnunk érte. Hogy az alapcsomaghoz miért nem lehet választani, azt nem igazán értem, de a közszolgálati csomaggal akár annak is jó megoldás lehet, aki igazából csak erre a szolgáltatásra fizetne elő. Az HBO GO-t külön alkalmazásból, vagy külön weboldalról nézhetjük.

Telenor MyTV

Térjünk is rá az alkalmazásokra. iPhone-ra, iPadre és 4. generációs Apple TV-re is létezik natív Telenor MyTV app, míg Macen böngészőből nézhetjük az adásokat (igaz Silverlight bővítmény telepítése után), vagyis bármelyik eszközünkről tévézhetünk bárhol. Telenor előfizetőknek ráadásul január 1-től korlátlan adatforgalom is jár a MyTV mellé (ha van adatcsomagjuk), vagyis útközben is nyugodtan tévézhetünk anélkül, hogy pillanatok alatt elfogyna a mobilnetünk. Én elsősorban az Apple TV appot néztem, mivel egyrészt az az új, másrészt tévét tévén nézek, de futólag megnéztem az iPad alkalmazást is.

Az iPades app kezelőfelülete teljesen rendben van, bár talán érdemes lett volna átnézni az operációs rendszer dizájnkézikönyvét, de az ITT/OTT TV-nél százszor jobban néz ki. A csatornákat elrendezhetjük kedvünk szerint és van műsorújság is. A műsorokról kicsit bővebb infókat is láthatunk, ha „odakapcsolunk” egy csatornára, látjuk mi megy éppen, könnyen és gyorsan léptethetünk, a képminőség is rendben van, szétesést vagy akadozást nem tapasztaltam.

Telenor MyTV

Nekem viszont az Apple TV app a lényeg, és azzal sajnos vannak problémák. A kinézettel semmi gond nincs, pofásra sikeredett, és sokkal jobban illik a tvOS dizájnjához, mint az iOS app. A csatornák viszont ömlesztve vannak, nincsenek kategóriák és nem is csoportosíthatjuk vagy rendezhetjük át őket kedvünkre, ami nem túl kényelmes megoldás. Pozitívum viszont, hogy az ITT/OTT TV-vel ellentétben látjuk, hogy mit nézük, vagyis hogy mi az aktuális műsor címe, egy csatornát kiválasztva pedig az adott napi egész programot is látjuk előre. Itt sincs viszont összevont műsorújság, nem is értem, hogy mibe kerülne ezt beletenni valamelyik ilyen tévés appba, ha már online vagy a többi alkalmazásban úgyis elérhető.

Ha odakapcsoltunk egy csatornára, akkor más appokból – például a Netflixből – megszokott módon egy fentről lehúzható menüt is elérünk, amiben egy rövid összefoglalót látunk az adott műsorról, felirat és hangbeállításokat érhetünk el, bár én nem találtam sehol másodlagos hangsávot. Szóval ez a felső menü, amit lefelé húzással érünk el a Siri Remote-on. Már ha épp sikerül. Ami az esetek kb. 20%-a. Hogy miért? Azért, mert valakinek az a roppant jó ötlete támadt, hogy hohó, a távirányító érzékeli, ha az érintőfelületen jobb vagy bal oldalt koppintunk rá, és ezt lehet irányításra használni. Nosza, programozzuk rá gyorsan az előre-hátra csatornaléptetést, milyen jó ötlet, nem? Nem. Bizony simán előfordul, hogy néha véletlenül hozzáérünk így a távirányítóhoz, vagy akár a felső menüt akarjuk elérni, ilyenkor pedig csatornát váltunk. Fogalmam sincs, hogy pl. a Netflix esetében ezt hogy oldották meg, de ott nincs egyáltalán ilyen probléma, itt azonban roppant mód zavaró. Reméljük egy frissítésben ezt orvosolni fogják.

Telenor MyTV

Van még egy nagyon zavaró dolog: minden, a főképernyőre történő visszatérés után kiléptet az app, vagyis nagyon-nagyon gyakran kell begépelnünk a felhasználónevünket és jelszavunkat, ami még akkor is elég kényelmetlen, ha letöltöttük mondjuk az iPhone-unkra az Apple TV Remote appot. Ha ez nem lenne elég, engem tévénézés közben is léptetett ki, ami nem azt jelenti, hogy megállt volna az adás, de a csatornalistába való visszatéréshez megint csak pötyögnöm kellett.

A fentieket leszámítva egyébként teljesen jól működik az app, itt sem tapasztaltam szétesést vagy akadást, és a képminőség is teljesen jó volt – értelemszerűen főleg ott, ahol elérhető a HD adás. A múltkor azt mondtam, hogy eldöntöttem, hogy mire váltom le a hagyományos tévéelőfizetésemet, most ezt a kijelentést annyiban módosítanám, hogy valószínűleg a Telenor MyTV lesz a befutó az ingyenes közszolgálati csomag miatt.

Telenor MyTV
Visszatérve a cikk elején említett akcióra: ha most vásárolsz bármilyen iPadet vagy Apple TV-t, akkor kapsz egy kuponkódot, mellyel 1 hónapig ingyenesen próbálhatod ki a Telenor MyTV Családi csomagját!
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!