imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kipróbáltuk a világ legjobb fejhallgatóját – élménybeszámoló


Normális esetben egy ilyen címtől erősen bejelezne a clickbait-meter, most azonban a minden túlzás nélkül mondjuk: tényleg a világ legjobb fejhallgatójához volt szerencsénk.

Persze először én is szkeptikus voltam, amikor megpillantottam a beérkező levelek közt a “Próbáld ki a világ legjobb fejhallgatóját!” tárgyú sajtómeghívót. Az e-mailt megnyitva azonban hamar izgalomba jött a hangzatos PR dallamokra már érzéketlen lelkem, miután szembetaláltam magam az újjászületett Seinnheiser Orpheus, a HE 1 kifejezéssel. Az ismert német vállalat ugyanis 1991-ben egyszer már összepakolta a világ legjobb fejhallgatóját az Orpheus HE 90 személyében, ennek a modellnek a 25 évvel későbbi reinkarnációja a HE 1.

A reinkarnáció ezúttal annyit tesz, hogy ismét létrehozták a világ legjobb fejhallgatóját, mivel a címet a technológia előrehaladtával természetesen időről-időre meg kell védeni. Persze, akármennyire is szeretném, nem hallgatok naponta a címért versenyző termékeket, így ha nagyon óvatos akarnék lenni, nem jelenthetem ki egyértelműen, hogy tényleg a világ legjobb fejhallgatójához volt szerencsém. Ugyanakkor mégis megteszem, minekután mind a hallottak, mind a specifikációk alapján egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ennél lehet feljebb.

Nem szeretnék belemenni minden technikai részletbe, hiszen nem ez a lényeg, de azért a specifikáció-pornó kedvéért álljon itt a HE 1 pár tulajdonsága. A fejhallgató társául szolgáló erősítő vázát carrarai márvány alkotja, amely nem csak azért érdekes, mert ezzel az anyaggal dolgozott Michelangelo is, hanem mert olyan piszok nehéz, hogy így lényegében minimálisra redukálódik a testzaj. Ebben a házban foglalnak helyet a rugóterheléssel csillapított kvarcüveg elektroncsövek, összesen 8 darab. A digitális jelek analóggá alakítása az ESS SABRE ES9018 DAC nyolc belső D/A konverterének használatával történik.

Ehhez a szetthez kapcsolódik az elektrosztatikus fejhallgató, mely szintén tartogat pár technikai csodát. Például mindkét fülkagylójába egy-egy nagyfeszültségű MOS-FET erősítőt építettek a Seinnheiser mérnökei. Az olyan tulajdonságok pedig, mint a 2,4 mikrométeres platinával bevont membránok, az arannyal bevont kerámia jelátalakítók és a 99,9%-os tisztaságú ezüsttel bevont OFC kábelek már tényleg csak hab a tömör alumíniumból és a kézzel készített finom bőrből álló tortán.

Mindez 8 Hz-től több mint 100 kHz-ig terjedő frekvenciatartományt (emlékeztetőül, a hallástartomány körülbelül 20 Hz-től 20 kHz-ig terjed), és a hangmegszólaltató rendszerekben valaha mért legalacsonyabb torzítást (0,01% 1 kHz-nél és 100 dB SPL-nél) eredményezi. Ezek után nem csodálkozunk, hogy a fejlesztésbe jó 10 évet ölt a gyártó. A HE 1 tényleg egy olyan mérnöki csoda, amit a precizitásukra büszke németek egész nyugodtan belefoglalhatnának a saját zászlójukba a Bundeswappen helyére.

El is jutottunk ahhoz a ponthoz, melyet nem véletlenül próbáltam kerülni idáig: a hangzáshoz. Mégis, mit lehetne írni a világ legjobb fejhallgatójának a hangzásáról? Inkább nem is próbálnám meg leírni az élményt, hiszen minden erre használatos fogalom amit ismerek, alkalmatlan lenne rá.

A HE 1 igazából egy idea. A tökéletes zenei élmény ideája. Becsukod a szemed és a füleden keresztül látod a zenében történő minden kis rezdülést. Olyan, mintha az egész zenekar egy rád beállított tökéletes akusztikájú teremben azzal az egy céllal játszana, hogy téged lenyűgözzön. Ilyen intim élményben még elő koncerteken sem lehet nagyon részed, hiszen ott mindig lesznek zavaró tényezők. Ennél többet tényleg nem írhatok.

Oculus Rift a fülnek

Na jó, annyit még igen, hogy amikor először hallottam meg a felszerelést hirtelen nem is tudtam hova képzelni magam. Ha létezik ilyen, akusztikai csalódásban volt részem. Megszólalt a távolból a klarinét, én pedig néztem magam elé a szememmel, fürkésztem a szobát a zenész után. Az agyam egyszerűen nem tudta összerakni, hogy ha egy hotelszobát látok, akkor miért hallom azt, mintha egy koncerten lennék az első sorban. A két érzékszervem ellentétes információkat adott a valóságról és egyik sem volt hamisabb a másiknál. Nem volt más választásom, mint becsukni a szemem és hagyni, hogy a HE 1 egy teljesen másik valóságba teleportáljon.

A fentiekből már nyilván kikövetkeztettétek: a HE 1 nem olcsó. Egész konkrétan 50 000 euró, ami középárfolyamon valahol 15,5 millió forint körül lehet. Ennyiből vidéken már családi házat lehet venni. Ez azonban teljesen indifferens a HE 1 szempontjából. Nem tömegtermékről van szó, egy nagyon-nagyon szűk rétegen kívül aligha fog bárki is beruházni a fejhallgatóba. Nyilván ezt a Seinnheiser is pontosan tudta a tervezéskor, biztos vagyok benne, hogy nem üzleti okok mentén alkották meg a HE 1-et. Akkor viszont mégis minek?

Egyszerűen azért, hogy létezzen ilyen. Hogy legyen felső végpontja a skálának. Itt nem a dollárokról van szó, hanem arról, hogy mire képes az emberiség, hol tart most a technológia. Rendkívül hálás vagyok a Seinnheisernek, hogy pár percre részese lehettem ennek. Maradandó élmény…

Köszönet a sajtóesemény szervezőjének, a PS Creative Agency-nek, illetve a Sennheiser magyarországi forgalmazójának, az Audio Partner Kft.-nek a lehetőségért.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!