imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Király dolog lehet Apple I-et restaurálni


Jimmy Grewal megszállott gyűjtő. Nagy nehezen végül sikerült szert tennie a 70 megmaradt Apple I-es számítógép egyikére. Ezután egy elég grandiózus restaurálási folyamat következett, amelyről videót is készített. Mutatjuk!

Grewal valószínűleg igencsak szerelmes lehet az Apple I-esekbe. Mielőtt még sikerült volna beszereznie saját, eredeti példányát, épített egy teljesen jól funkcionáló replikát hobbiból. És milyen szerencse, hogy így tett! A folyamat során szerzett tudására hamar szükség bizonyult.

Lecsapott ugyanis egy kétes állapotban lévő Apple I-esre. Amikor megvette, semmi információt nem tudott a készülék belső állapotáról, illetve mindössze egyetlen kép állt rendelkezésére a döntés meghozatala előtt. Grewal vállalata a rizikót és belecsapott a kis hobbiprojektbe, amiről folyamatosan tudósította a világot videók és Twitter üzenetek formájában.

Érdemes tudni, hogy az Apple I-es, az Apple legelső termékének számít. Maga az ifjú Steve Wozniak tervezte saját kezűleg, és tulajdonképpen ennek apropóján alakult maga az Apple is. Rövid, alig több mint egy évig tartó forgalmazása során mindössze 200 példány látott napvilágot. Ebből mostanra jó 70 darab maradt meg, a működő példányok száma még ennél is kevesebb.

Grewalnak tehát hatalmas szerencséje volt, hogy az általa vásárolt példány relatív jó állapotnak örvendett. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lett volna vele több napi munkája, mire sikerült visszahozni az életbe. A restaurálási folyamat egy alapos tisztítással kezdődött. Rögtön jött is az első ijedtség, amikor az egész gép belsejében korrózió jeleire bukkant. Végül kiderült, hogy csak az évek során „megromlott“ antistatikus hab maradványairól volt szó, amiben a készüléket tárolták.

Maga a gép ezután gond nélkül elindult, de nem pont úgy működött, ahogy kellett volna neki. Álljon itt Grewal jótanácsa azoknak, akik hasonló projektbe kezdenének: soha ne használj Apple II-höz való billentyűzetet korábbi szériánál. Érdekes módon ugyanis ez okozta a galibákat, magával a géppel nem volt probléma. Najó, annyi még biztosan, hogy az egyik RAM modulon tényleg találtak korróziót, de ezt szerencsére el tudták távolítani komolyabb következmények nélkül. Ezután viszont minden összeállt.

Bár annak idején az Apple semmilyen egyedi, saját márkás perifériát nem biztosított az Apple I-esek mellé, később 72 extra dollárért cserébe rendelkezésre bocsátott egy úgynevezett Apple Cassette Interface (ACI) modult is a gépekhez. Ez lényegében egy kazettás magnó volt, hagyományos kazettákkal. Ezen keresztül a felhasználók képessé váltak az adatok rögzítésére, beolvasására.

Grewal kicsit kicselezve a rendszert egy iPadet használt kazetták helyett, amelyet speciális módon rákötött rá az ACI modulra. Innentől kezdve már csak „hangfájllá“ kellett alakítani Steve Wozniak ASCII portréját és megnyomni a lejátszást. Láss csodát, a videó kilencedik percére a több mint 40 éves készülék beteljesíti feladatát, és hiba nélkül festi meg alkotóját.

Forrás: 9to5Mac

Ha inkább idővonalunkhoz közelebb eső készüléket keresen, ugorj be a webshopba. Akad például akciós MacBook Air, ami ráadásul mérföldekkel olcsóbb mint az öreg Apple I-es. Hát nem megéri?

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!