imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kisajátítja az Apple az iOS appok piacát?

Kisajátítja az Apple az iOS appok piacát?


Nagyon úgy tűnik, hogy igen. Legalábbis az USA Fellebbviteli Bírósága szerint, amely engedélyezte, hogy a felhasználók pert indítsanak az Apple-lel szemben. A felperesek azt szeretnék, hogy lehessen harmadik féltől származó forrásból is alkalmazásokat telepíteni iOS eszközökre.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy egyesek nem nézik jó szemmel az Apple “monopolizáló” üzletpolitikáját, ami miatt kizárólag az App Store-ból tudnak alkalmazásokat vásárolni a felhasználók. Az ügy még 2013-ban kezdődött, amikor egy alsóbb szintű bíróságon elutasították a keresetet, majd újra engedélyezték.

Screen-Shot-2016-10-13-at-2.46.37-PM

A fő problémát az okozza, hogy az Apple mindenféle piaci versenyt nélkülözve, kizárólag a saját alkalmazás-áruházából enged appokat letölteni és telepíteni iOS eszközökre. A cég azzal védekezik, hogy az alkalmazások árát nem ők határozzák meg, hanem maguk a fejlesztők. Tehát, szerintük jogtalan az a vád, hogy szándékosan magasan tartanák az árakat és ezzel megkárosítanák a felhasználókat. Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy minden applikációt egyesével engedélyez az Apple, mielőtt azok felkerülnek az App Store-ba, így előfordulhatnak szabálytalanságok, hisz senki nem lát bele a folyamatba.

A jelenlegi határozat egyelőre nem ad egyértelműen igazat egyik vagy másik félnek sem, csak azt engedélyezi, hogy a per egyáltalán létrejöhessen. A felperesek egyik ügyvédje szerint a cél az, hogy az Apple gyengítsen a jelenlegi (rendkívül zárt) rendszerén és hagyja, hogy a felhasználók maguk dönthessék el, honnan szeretnék megvenni az App Store-ban található iOS-re megírt alkalmazásokat.

iMessage-App-Store-cover

Ez a próbálkozás teljesen ellentétes a cupertinói cég eddigi gyakorlatával. Mivel minden alkalmazás ellenőrzésre kerül mielőtt az bekerülne az áruházba, ezért az App Store egyfajta minőségi biztonságot is nyújt a felhasználók számára. Illetve ennek a módszernek köszönhetően 99%-ban sikerül is kivédeni a csalásokat és átveréseket is. Habár egyre nehezebb a cég dolga, mivel egy tonnányi app áll most már a rendelkezésünkre. Egész pontosan 2,2 millió, az Apple legfrissebb statisztikái szerint (az összes platformot tekintve). Elképesztő munka lehet ezeket egyesével felügyelet alatt tartani, így akár azt is meg tudnánk bocsátani, ha valóban néha huncutkodnának az árakkal.

app-store-graveyard1

Az üggyel kapcsolatban Mark C. Rifkin a felperesek egyik képviselője azt nyilatkozta, hogyha nem is sikerül rávenni az almás vállalatot a változtatásra, akkor legalább azt szeretnék elérni, hogy jogi úton kötelezzék őket kártérítés fizetésre. A végső cél viszont az árak lejjebb tornázása, ami szerintünk egyaránt kiválthat pozitív és negatív hatásokat is.

Forrás: Reuters

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!