imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kisegítő lehetőségek az Apple Watch-on


Már az Apple Watch tervezésekor ügyelt az Apple azokra az emberekre is akik esetlegesen kis plusz segítséget igényelnek az óra használatához. Ahogy az Apple-től megszokhattuk, nem hagynak ki senkit és nagyon ügyelnek arra, hogy a használás élményét minden embernek képesek legyenek megadni és a felhasználói felület ne akadályozzon senki.

A kisegítő lehetőségek könnyebb megtalálása érdekében a cég készített egy listát, melyben felsorolta az összes olyan lehetőséget, ami segíti az óra használatát, akadálymentesítését. Ezek a funkciók céljai gyakran elsőre is jól szembe tűnnek, de vannak amelyek kevésbé, éppen ezért mi is elkészítettünk egy listát magyarázatokkal Nektek. Ezek közül valószínűleg sok funkció ismerős lehet az iOS rendszeréből, főleg azoknak, akik ezeket a funkciókat nap mint nap használják, hogy megkönnyítsék a feladatok elvégzését a készülékükön.

Az Apple Watch megalkotásakor megtaláltuk annak a módját, hogy miként legyen az óra még inkább emberközpontú. A megoldás pedig nem más, mint a Taptic Engine, egy lineárisan működő kezelő az Apple Watch-on belül, amely érezteti a felhasználóval az óra visszajelzéseit. Egy finom érintést érezhetsz a csuklódon minden egyes alkalommal, amikor egy értesítés érkezik neked. Sőt, amennyiben bekapcsolod az erősebb visszajelzést, akkor biztos lehetsz, hogy soha többet nem maradsz le egy üzenetről, e-mailről vagy bármilyen más fontos eseményről.

VoiceOver
Apple Watch VoiceOver

Ez a funkció nagyjából ugyanúgy fog működni, mint azt már megszokhattuk. A kijelzőn lévő szöveget a készülék felolvassa nekünk, ezáltal segítve a készülék használatát vakoknak és gyengén látóknak. Az érdekessége, hogy a funkció az óra belső hangszóróját fogja használni a felolvasáshoz.

Megnövelt számlap (Watch Face)
Apple Watch large watchface

Na ez az a funkció, amit óriási hiba lett volna az Apple Watch-ból kihagyni. A megnövelt óralap segítség a gyengén látóknak, de akár azoknak is, akiknek nincs semmiféle látásproblémájuk. Az óra számlapján ilyenkor minden megnő és ezáltal gyönyörűen olvasható, akár egy gyors rápillantáskor is. Amit én személy szerint reméltem, hogy ilyenkor az egésznek nem lesz ronda dizájnja, és nem nyomódnak össze-vissza a számok vagy kerülnek máshova, mert ezáltal használhatatlanná válna esetleg maga az óra. Ilyentől az Apple Watch esetében nem kell félnünk, a dizájn még így is gyönyörű és elegáns.

Mozgatás / átlátszóság csökkentése
Apple Watch Reduce Transparency

A mozgatás csökkentése funkciót már az iOS-be kerülésekor sem tartottam igazi kisegítő lehetőségnek. Tény, hogy sokat segíthet a migréneseknek és az epilepsziásoknak, ha esetleg a képernyő az animációk miatt nagyon villódzna, de szerintem ez mindig is inkább afféle igény kielégítő funkció volt, mert valaki szereti az animációkat és valaki nem. Egyébként habár ez is hasonlóképp működik, mint az iOS-t futtató készülékeken, mégis teljesen más hatása van az Apple Watch-on. Az átlátszóság csökkentése szintén hasonló kategória, de ez tényleg segít abban, hogy ha nem tudunk kiigazodni a képernyőn, vagy nem látunk valamit.

Nagyítás
Apple Watch Zoom

A működését nehéz megfogalmazni, szerintem tipikusan olyan dolog, amit látni kell. Az Apple Watch vásárlás előtti vezetéskor tökéletesen elmondják, hogy mikor érdemes használni, illetve azt is, hogy hogyan is kell. Persze nem fog nagyon senki meglepődni, mert ezt a funkciót is használhatjuk eszközeinken már egy jó ideje.

Szürkeárnyalatosság
Apple Watch Grayscale

Ezzel a funkcióval a színes kijelzőnket egy pillanat alatt szürkeárnyalatossá tudjuk varázsolni. A színvakoknak ez egy elég hasznos funkció lehet, éppen ezért örülhetünk, hogy ez a funkció is helyet kapott az órában.

Egyéb

Vannak olyan funkciók, amelyeket nem emelnék ki egyesével, ilyen a Be/Ki feliratok mutatása és elrejtése, a félkövér szövegek használata, a mono csatornás audio használata és a kisegítő lehetőségek könnyű elérése. Ezek a funkciók teljesen azt csinálják csak, ami a nevükben benne is van. Ettől persze még fontos részei az óra rendszerének és valószínűleg sokan is használják majd a későbbiekben ezeket a funkciókat.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!