imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kiterjesztett valóságban az Apple jövője?


A tendenciák minél inkább a AR és VR eszközök felé mutatnak, így az Apple-nek annál égetőbb a kérdés, hogy milyen irányt célozzanak meg az elkövetkezendő 10 évben. Milyen sors várhat az iPhone-ra? Mitől lehet jó egy Apple által készített kiterjesztett valóság szemüveg? Ebben a cikkben ezt vizsgáljuk.

Amikor kiterjesztett valóságról beszélünk, az emberek nagy hányada főleg a virtuális valóság szemüvegekre asszociál, hiszen sokan nem nem is tudják, hogy különbség van a kettő között. A virtuális valóság egy sokkal jobban megfogható, tapasztalható dolog, még ha nem is épp minden háztartás szerves tartozéka egy Oculus Rift vagy egy HTC Vive az azt kiszolgáló számítógéppel. A VR headsetek egyelőre nem számítanak mainstream termékeknek, habár több mobilos alternatív próbálkozás is volt az utóbbi években. Mégis, a legtöbbünknek eszünkbe nem jutna a fejünkre húzni egy szemüveget, amely elrepít egy teljesen már dimenzióba. Ettől függetlenül persze létezik az a főleg játékosokból álló réteg, akikre lehet alapozni a virtuális valóság jövőjét, de a piaci elemzők szerint a kiterjesztett valóságnak sokkal nagyobb jövője van.

oculus-rift-consumer-edition_rqxq.jpg

Mióta átvette az Apple irányítását, Tim Cook több olyan projektről is említést tett, ami eddig (még) nem valósult meg a cupertinóiak égisze alatt. Gondoljunk csak a saját, önvezető autó ötletére, vagy a televíziós streaming reformra, amik még vagy váratnak magukra vagy csak részben fognak megvalósulni, ha egyáltalán valaha kezd velük valamit az Apple. Ezek mellett Cook különös hangsúlyt fektetett az elmúlt években arra, hogy elültesse a bogarat a fülünkbe a kiterjesztett valóságról és az Apple szemléletéről az AR vs. VR kérdéskörben. Az elemzők és a szakmai újságírók is egyértelműen a kiterjesztett valóságban látják a jövőt, a legmerészebb elképzelések szerint a távoli jövőben ez a technológia úgy ahogy van, egy teljesen új eszközzel felszámolhatja az okostelefonok korszakát.

Nagyon izgatott vagyok a kiterjesztett valóság kapcsán, mert a virtuális valóságtól eltérő módon lehetővé teszi, hogy az egyén jelen legyen a világban, miközben remélhetőleg tökéletesíti is azt, ami a jelenben történik. A legtöbb ember nem akarja magát kizárni a világból hosszú időre, mert rosszul lehet tőle. A kiterjesztett valósággal nem kell teljes mértékben belemerülni valamibe, a világod és a kommunikációd részévé tud válni. Együtt hangozhatnak.

Úgy tekintek rá (az AR-ra – a szerk.), mint ami az okostelefonhoz hasonlóan nagy ötlet. Az okostelefon mindenkié. Nem úgy látjuk, mint egy tárgyat, ami csak egy bizonyos korosztálynak, országnak vagy társadalmi rétegnek van. Ezek mindenkinek készülnek. Úgy gondolom, hogy a virtuális valóságban legalább ekkora, hatalmas lehetőség van. Izgatott vagyok, mert amit teszünk, az javíthat mások életén, mindamellett szórakoztató is lehet. Úgy tekintek a kiterjesztett valóságra, mint az iPhone-omban lévő szilíciumra: ezek nem egyszerű termékek, hanem alapvető technológiák. De vannak olyan dolgok, amiket fel kell fedeznünk, mielőtt a technológia készen állna a mainstream felhasználásra. Arra gondolok, hogy rengeteg olyan dolog lehet ebben, ami segítheti az embereket a hétköznapok és a való élet során, ezért vagyok rendkívül izgatott.

– nyilatkozta korábban Tim Cook az Independentnek.

Mi is többször megírtuk, hogy a közeljövőben vélhetően csupán csak az iPhone-ok kapnak majd olyan funkciókat, amik részben a kiterjesztett valóságra épülnek, de közel sem biztos, hogy ennyi lenne a cupertinóak elképzelése a korszakalkotó technológiával kapcsolatban. Sokféle képpen lehet a témát megközelíteni, amikor arról beszélünk, hogy mi az az új eszköz, ami képes lehet a technológiát kihasználva feleslegessé tenni az okostelefonokat, köztük az iPhone-okat is. A leglogikusabb asszociáció egyértelműen az AR szemüvegek eljövetele. Bár eddig még semmi konkrétumot nem hallottunk, és megbízható forrású hírek sem igazán érkeztek ezt megerősítendő vagy cáfoló oldalról, az biztos, hogy az Apple-nek nagy szüksége lesz arra, hogy mindenkinél előbb szálljon be a játékba és irányt mutasson az iparnak, csakúgy, mint ahogy azt iPhone-nal is sikeresen tették 2007-ben.

737d26e666c0f71e872dae0986e57c0f

A tavalyi évben számtalan piaci elemzést olvashattunk arról, hogy talán idén lesz az utolsó éve az Apple-nek, amikor rekordot sikerül elérni telefoneladásokból, hiszen egyre telítettebb a piac, és egyre kevesebb az olyan ember, aki még egyáltalán nem rendelkezik okostelefonnal. Ezen az sem segít, hogy az Apple bőszen benne van a felújított iPhone programban, illetve virágzik a használt piac: hazánkban is az apróhirdetési portálok adásvételeinek nagy része okoseszközökkel kapcsolatos. Az persze egyáltalán nem jönne jól az Apple-nek és a befektetőinek, ha máról holnapra az emberek ráunnának új iPhone-ok vásárlására, mondván minek új, mikor az előző generációk sincsenek nagy lemaradásban, a csökkenő eladások pedig nagy veszélyt jelenthetnek a vállalatra. Nem is kérdéses, hogy új termékre lesz szükség, mivel a piac már mindenkit kiszolgált okostelefonnal, az Apple pedig nagyrészt ebből szerzi bevételeit.

Az Apple-nek két nagyon erős fegyvere van az őt körülvevő konkurens cégekkel szemben. Az egyik az a fantasztikus és egyre csak gyarapodó mérnöki gárda, akiket az évek alatt sikerült odacsalogatni olyan fejlesztéseket felrúgva, mint az Oculus Rift vagy a Microsoft HoloLens. Névtelen források szerint igazi veteránok dolgoznak az Apple falai közt, akik mind hardveres, mind szoftveres oldalról is élenjáróak az AR és VR területeket tekintébene. Köztük művészekkel, akik Hollywoodot hagyták ott egy kis kiterjesztett vizuális varázslatért, illetve a 3D gaming területről is történt itt-ott egy két kisebb cég felvásárlása az Apple részéről. Korábban is volt róla hír, hogy ezer fős csapat dolgozik az AR területen. Semmi kétség afelől, hogy az Apple-nél megváltoztak a prioritások: míg a számítógép részleg már nem produkálja a megfelelő eladásokat, addig az iPhone-ok soha nem gondolt magasságig értek, erre támaszkodva pedig az AR-korszak beköszöntével az Apple-nek komoly esélye lehet piacvezetőnek maradni a technológiában.

ar

Az AR-ra előbb vagy utóbb, de mindenkinek szüksége lesz. Az elemzők azt várják, hogy nagyobb hatással lesznek a társadalomra és az emberek közti kapcsolatra, mint az okostelefonok evolúciója, ami nem tűnik elrugaszkodott meglátásnak. Egy optikai eszközzel, ami képes kiváltani az iPhone-t, mindig szem előtt lehet az a tér, amit jelenleg csak akkor látunk, ha megnyomjuk a főgombot. Emellett azonnal interakcióba is léphetnénk vele, és sokkal kisebb lenne a késleltetés, ami azt is eredményezheti, hogy teljesen összemosódik a személyes életünk a kibertérrel. Ez baromi ijesztőnek hangzik, ugyanakkor személyes meglátásom szerint ijesztőbb azt látni, amikor egy társaságban minimalizálódik a személyes kommunikáció és (akár tudat alatt) nagyobb hangsúlyt és több odafigyelést szegezünk a képernyőn megjelenő tartalmakra, hírfolyamra, fényképekre és internetes barátokra.

Tim Cook hasonlóképpen közelítette meg korábban a problémát, többször említette, hogy az Apple-nél nem gondolkoznak a virtuális valóság lehetőségeiben, hiszen azok úgyszintén tompítják a személyes kommunikációt. Mi több, egyfajta falat húz a felhasználó köré , amitől egy álomvilágba kerülhetünk. Mikor a technológia egy olyan szintet lép, ahol már nem szükséges kilépni abból a kreált a világból, amit a virtuális valóság eszközök jelentenek, az teljesen elidegenítheti az embert a való élettől – bár erre még nincsenek bizonyított kutatások. Persze senki sem lát a jövőbe, így nehéz lenne megmondani, mi vár a virtuális valóságra, ám szinte egészen biztos, hogy a kiterjesztett valóság bizony akarva vagy akaratlanul, de szerves részét fogja képezni az életünknek.

Apple-Music-cover-746x419

Az Apple másik nagy fegyvere a mérnökein kívül az az a fajta szemlélet (csúnyábban mondva üzletpolitika), amit a cég a termékei köré felépített. Ugyan az Apple-eszközök DNS-ébe kódolt ökoszisztéma nagyon kellemes hozománya annak, ha valakinek minden eszköze az Apple-től származik, ez egy fajta kötöttséget is jelent. Handrás áprilisi tréfájában pont erre világított rá, hogy mi van akkor, ha mindened Apple és a környezetedben lévők is csak ilyen eszközökkel rendelkeznek, de te idén iPhone helyett Samsungot vennél. Ha egy kicsit visszatekerjük az idő kerekét, akkor jól látszik, hogy az Apple már nem először szakít nagyot abból, hogy a termékeit úgy építi egymásra, mint egy kártyavárat. Ott volt például az iPod, amit nem lehetett máshogy, csak iTunes segítségével szinkronizálni, ahol pedig megvásárolhattuk a zeneszámokat. Aztán jött az iPhone, ami hasonló szívás volt azoknak, akik nem szerették az iTunest, illetve egy időben PC-ken nem is igazán működött megfelelően a program.

Az Apple TV kizárólag iOS eszköz kompatibilis a mai napig, egy Apple Watch mellé kell egy iPhone-t is vennünk, a Beats fejhallgatókban és az AirPodsban található W1 chipnek kizárólag iPhone-nal együtt használva van értelme, szóval valahogy mindig felbukkan az iPhone plusz mellé még minimum egy termék. Jaj nekünk, ha az Apple ugyanezt fogja reprodukálni az AR headsetekkel is. Logikus az az elképzelés, hogy eleinte az iPhone végzi majd a lényegi számításokat és a szemüveg csak egyfajta szenzorokkal ellátott megjelenítő eszköz lesz, tehát megint csak kelleni fog egy iPhone a mutatványhoz. Ha a jelenlegi iPhone dömping nem lenne elég Cupertinóban, akkor egy gondosan átgondolt kiterjesztett valóság eszközzel kasszát lehet majd robbantani.

iglass1-746x419

Piaci elemzések szerint 2024-re ez a terület 165 milliárd dolláros biznisszé fog növekedni, amiből senki se szeretne kimaradni. Vélhetően nagyobb lesz a piaci verseny, mint manapság az okosmobilok közt. Gene Munster, a Loup Ventures elemzője szerint tulajdonképpen arról van szó, hogy az Apple-nek nincs választási lehetősége, kell egy külön AR eszköz a növekedés érdekében. Szerinte ugyanis rövid időn belül teljesen le fogják váltani az iPhone-okat, csakúgy, mint ahogy egyre jobban hanyagoljuk a számítógépeket és ahogy szinte teljesen megszűnt a kereslet az iPodokra.

Építeni egy jó AR eszközt talán nehezebb lesz, mint megalkotni az iPhone-t, főleg ha az Apple-nél követni akarják azt a formavilágot és azt a megszokott vékony, emberbarát kialakítást, ami jellemző a cég teljes termékpalettájára. Továbbá az sem biztos, hogy tényleges fizikai szemüvegben kell gondolkodni, ezzel ugyanis az a baj, hogy önmagában egy szemüveg amellett, hogy elősegíti a látást, valahol divattermék is, egy kiegészítő, amiből nem vesz akármilyet az ember. Az pedig teljesen elképzelhetetlen, hogy mindenki ugyanolyan kütyüvel a szeme előtt rohangáljon benne. Előttem van, ahogy az emberek a metróra várva álmosan méláznak a semmibe kifejezéstelen arccal, rajtuk az Apple szemüvegével. Ijesztő látvány lenne az biztos, mintha robotizálnák az embert. Bár a mostani zombi állapot se sokkal jobb.

iglasscover

Hiába lesz kemény dió a tökéletes eszközt megalkotni, valószínűleg az Apple-nek már használható kiterjesztett valóság szoftverei vannak, amiket szépen lassan becsempésznek az iPhone-okba, ezzel alapot szolgáltatva az teljes korszakváltásnak. Amellett, hogy még évek telhetnek el addig, míg valami kézzel foghatót piacra dob az Apple, kell egy átszoktatási folyamat is, hiszen ez merőben más lesz, mint akármi más, amit általában megszoktunk. Kulcsfontosságú lesz a mindenki számára biztosítandó megfelelő megjelenítés, az eszköz akkumulátorideje, és az azon megjelenő tartalom. Na nem mintha egy percig is féltenünk kellene az Apple-t, hiszen ezek nem olyan akadályok, amik ne tudnának megugrani, de itt olyasvalamit kell előre megtervezni, amiről nem tudjuk, hogy pozitív hatással lesz-e az életünkre vagy sem.

Szükség lesz egy teljesen új operációs rendszere és kiegészítő alkalmazásokra is, hisz ez a terület teljese mértékben eltér attól, mint amit eddig valaha is épített az Apple. Az eszköz kialakításán kívül döntő lehet a megfelelő felhasználói felület elkészítése és az a plusz faktor belecsempészése, amitől késztetést érzünk majd arra, hogy a telefonunk helyett ilyen kütyüket használjunk a mindennapok során. Ugyanígy volt ez az első iPhone bemutatásakor is. Nem az Apple találta fel a spanyol viaszt, viszont olyan formába öntötte, ami után az emberek vágyakoztak és egyre többen teszik továbbra is. Döntő lehet a szolgáltatások elérhetősége és sokszínűsége is: a jövőben szinte biztos, hogy erre a területre még nagyobb hangsúlyt fog fektetni az Apple, hiszen a múlt évben ugrásszerűen megnőtt az ebből befolyó bevételük.

302f41ca4fbd5870c3ae09f4c0d5e2cd

Nehéz megmondani, hogy pontosan mit tartogat a jövő, a jelenlegi próbálkozás biztatóak, ám a kiterjesztett valóságban még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van. Ha egy jó formatervvel az Apple-nek sikerül megugrania az ingerküszöbünket, akkor az elkövetkezendő 3-10 évben továbbra is a számítástechnikai ipar trónján maradhat. Izgalmas éveknek nézünk elébe, a piaci verseny nagynak ígérkezik, amin a felhasználók nyerik majd a legtöbbet, az Apple-től pedig mint minden esetben közel tökéletes eszközt várunk, ami nagyban eltér a már létező AR eszközöktől mind kinézetben mind pedig funkcionalitásban.

Forrás: Bloomberg

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!