imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kizárták az Apple-t az állami eszközbeszerzésekből Kínában


A kínai kormány a világ számos vezető technológiai cégét vette le az állami szervek eszközbeszerzési listájáról – többek között az Apple-t is. A tiltással egy időben ugyanakkor több ezer helyi cég termékei kerültek be a támogatott eszközök körébe. A háttérben többek szerint a kormány nyugati kiberkémkedéstől való félelme áll.

Mások szerint viszont ezzel a lépéssel is a helyi technológiai ipart kívánja erősíteni a kínai kormányzat. Az biztos, hogy a döntés eredményeként több nagy nyugati cég is jelentős veszteségeket könyvelhet el. A Cisco például 2012-ben még 60%-os részesedéssel volt jelen ebben a szektorban, ez most pillanatok alatt nullára zuhan. A listáról az Apple mellett az Intel biztonsági szoftverekkel foglalkozó cége, a McAfee is eltűnt, de például a szerverszoftvereket gyártó Citrix Systemsnek is búcsút inthetnek az állami beszerzésekért felelős hivatalnokok.

A Reuters egy névtelen forrásra hivatkozva azt írja az esetről, hogy a döntés fő oka, hogy a kínai kormány biztonságosabbnak tartja a helyi eszközöket és szoftvereket – valószínűleg az ügynek köze van az utóbbi hónapokban kibontakozó NSA megfigyelési botrányhoz is, vagyis Kína esélyt sem szeretne adni annak, hogy esetlegesen amerikai vagy európai cégek termékeiben elhelyezett kiskapukon keresztül kémkedhessenek a nyugati hírszerző ügynökségek. Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője így nyilatkozott:

Nagyon aggasztóak számunkra Kína közelmúltbeli szabályozásai – melyekre úgy hivatkoznak, mint amik növelik a kiberbiztonságot. A lépés nem hatékony a kiberbiztonság terén, és nem is illeszkedik a szabad és nyitott kereskedelem alapelveihez.

Apple Store Hangcsouban | Kép: Apple
Apple Store Hangcsouban | Kép: Apple

Az Apple és a Citrix egyébként nem reagált a hírre. Az Intel képviselője elmondta, hogy korábban is aktív párbeszédet folytattak a kínai és az amerikai kormányzattal is, részleteket azonban nem árult el ezekről. Az egyik helyi kormányzati megrendeléseket kiszolgáló szoftvercég, a Beijing Wondersoft vezérigazgatója szerint a kínai szabályozás megfelelő, sőt, tisztességesebb mint az amerikai, mivel a kínai Huaweinek például esélye sincs megrendelésekhez jutnia az Egyesült Államokban – pont a kékedéstől való félelem miatt.

Kérdés persze, hogy az Apple-nek mennyire kellemetlen az új kínai szabályozás, hiszen valószínűleg eddig sem kaptak túl sok állami megrendelést a távol-keleti országban. Mindenesetre korábban már eleget tettek a kínai kormány azon kérésének, hogy a China Telecom helyi szerverein tárolják a kínai iCloud-felhasználók adatait.

Forrás: Reuters. Borítókép: eNCA.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!