imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Klasszikus újratöltve – B&O PLAY Beolit 17 teszt


Záporoznak mostanában a B&O PLAY-termékek – két hete járt nálunk a legújabb fejhallgatójuk, a Beoplay H4, nem áruluk el nagy titkot, ha megszellőztetem, hogy a H9-et is próbálgatjuk, ma pedig a nagyobb hordozható hangszórójuk új generációja, a Beolit 17 jelent meg. Már ki is próbálhattuk!

Eléggé meglepődtem amikor megsúgták, hogy érkezik a Beolit 17, hiszen az élt bennem, hogy éppen a közelmúltban teszteltük a Beolit 15-öt. Aztán rákerestem az iMagazinon, és láttam, hogy bizony majdnem pontosan két éve volt az a „közelmúlt”, márpedig a B&O PLAY nem olyan, mint az anyamárka Bang & Olufsen, ahol akár évtizedekig is változatlan formában gyártanak termékeket.

Ha már így szóba került a Bang & Olufsen, akkor érdemes futólag megemlíteni a Beolit név történetét. Ugyanis (természetesen) nem a 2012-ben megjelent Beolit 12 volt az első ami ezen néven futott a nagy múltú dán márka kínálatában, hanem a Beolit 39, amit 1938-ban mutattak be, és egy csodaszép, bakelitből készült asztali rádió volt. Az elmúlt évtizedekben aztán számos Beolit-modell követte, melyek mind hordozható rádiók voltak, aztán a ’80-as években megszűnt sorozat hordozható vezeték nélküli hangrendszerekként éledt újjá.

B&O PLAY Beolit 17

Külcsín

Tulajdonképpen klasszikusnak is nevezhetjük a megjelenést, hiszen az eredeti Beolit 12 óta sok minden nem változott, az pedig az egyik első B&O PLAY logót viselő termék volt, és még 2012-ben jelent meg. Járt utat járatlanért el ne hagyj, gondolhatta a tervező Cecilie Manz, úgyhogy a Beolit 17 ismét nem sokban különbözik az elődeitől. Nekem még mindig az első generáció tetszett a legjobban, ahol nem minden lyuk volt teljesen átfúrva, de persze ez is egy gyönyörű Beoplay-termék lett.

Ha már színek, a Beolit 17-ből – egyelőre – kétféle szín érhető el, egy világosabb („natúr”) és egy sötétebb („kőszürke”), nálunk szerencsére ez utóbbi járt, és bizony elég vagányul néz ki. Visszatérve a felhasznált anyagokra, a lukacsos borítás természetesen most is alumínium, a fogantyú pedig valódi marhabőr, és az aszimmetrikus rögzítésnek köszönhetően a készülék nem lifeg össze-vissza, ha sétálunk vele. A mérete 23 x 18,9 x 13,5 cm, a tömege 2,7 kg. Vagyis minden szempontból pont ugyanakkora, mint az elődje, pedig meg mertünk volna esküdni rá, hogy kicsit könnyebb lett. Ja, és eltűnt az ajtó a hátoldalról – hogy ez miért lehetséges, arra mindjárt rátérünk. Viszont kérdés, hogy miért nem oldották meg ezért cserébe azt, hogy egyetlen, teljesen szimmetrikus darabból áll a fémborítás – elég menő lenne.

B&O PLAY Beolit 17

A vezérlést közvetlenül lehetővé tévő tévő gombokat felül, a gumírozott részen találjuk. Van egy ki-bekapcsoló gombok, hangerőszabályzás, és egy Bluetooth-párosítás gomb, valamint újdonságként egy ötödik is: ez a Connect névre hallgat, és segítségével a B&O PLAY által intelligensnek nevezett funkciókat érhetjük el vele. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kaptunk egy programozható gombot, amire a Beoplay appban rendelhetünk mindenfélét: például egy gombnyomásra segítségül hívhatjuk a Sirit, vagy elkezdhetjük lejátszani az előre bekészített lejátszási listát.

A gomb funkcióját a Beoplay appban állíthatjuk be (nekünk szükségünk volt egy frissítésre magán az eszközön is). Alapesetben úgy működik, mint egy fülhallgató távirányítója, vagyis elindíthatjuk és leállíthatjuk a lejátszást, vagy számot léptethetünk. Az ébresztő funkciót bekapcsolva ébresztőórának is használhatjuk a Beolit 17-et, a gombbal tudjuk leállítani az ébresztést vagy benyomni a szundi módot. Sajnos csak az utoljára lejátszott zenére, vagy két gyári ébresztőhangra tud ébreszteni. A harmadik funkcióval a ToneTouch-ot kapcsolhatjuk ki vagy be, a negyedikkel pedig egyszerűen a telefonunkon utoljára lejátszott szám hallgatását folytathatjuk. Ha nincs szükségünk ilyen úri huncutságokra, akkor akár teljesen ki is kapcsolhatjuk a gombot.

B&O PLAY Beolit 17

Belbecs

Az AirPlay-kapcsolattal már a Beolit 15-nél is szakítottak, nincs ez másképp most sem, vezeték nélkül Bluetooth-on kapcsolódhatunk a hangrendszerhez – ami, valljuk be, egy hordozható megoldás esetében azért praktikusabb. A szabványok nyelvén Bluetooth 4.2-ről van szó, ha a hagyományos kábeles megoldásra esküszünk, akkor a jól bevált  3,5 mm-es jack-bemenetet használhatjuk.

Ami a zene megszólaltatását illeti, most is egy 14 cm-es long-stroke szélessávú mélysugárzó, két 10 cm-es passzív mélyhang radiátor és három 4 cm-es szélessávú magassugárzó dolgozik a házban, olyan alakban elrendezve, hogy ne igazán számítson, milyen szögből is hallgatjuk a Beolit 17-et – a B&O PLAY ezt True360 hangzásnak hívja.

Hordozható hangszóró lévén egy akkumulátort is tartalmaz a készülék. A kapacitásáról nem esik szó sehol a gyártó részéről, de ismét 24 óra lejátszási időt ígérnek. Nekünk még egyszer sem merült le, bár nem is szólt folyamatosan 24 órát, de a korábbi tapasztalatok alapján azt azért érdemes megemlíteni, hogy ez akkor igaz, ha a fele hangerő alatti tartományban zenélünk, ha csapatjuk neki, akkor bizony gyorsabban kifogy a szufla.

B&O PLAY Beolit 17

Tölteni egy USB–C-porton keresztül lehet, és akkor most jutottunk el oda, hogy miért is tűnt el az ajtócska a Beolit 17 hátáról. Azért, mert a vaskos kábel és beépített táp helyett a dobozban egy külső, elvileg 45 wattos USB–C konnektorba dugható adaptert is kapunk egy kábel társaságában. Vagyis teljesen szabványos töltést használ a Beolit 17, bár azért elterjedtnek még nem mondhatjuk, most hogy én is új MacBook Prót használok, praktikus, hogy akár annak az adapterével is tölthetem, sőt, akár a gépre dugva is. Az USB–C kétirányú, vagyis külső aksinak is használhatjuk a Beolitet, persze ha jó nekünk ez a fajta csatlakozás, vagy van egy átalakítónk. Sőt, ha a MacBook Pro nincs töltőre dugva, akkor a Beolitről próbálja szipkázni a nedűt, bár ez utóbbi teljesítménye nem elég ahhoz, hogy töltse vagy szinten tartsa, de kicsit lassabban merül. (A LED pulzálást továbbra sem sikerült szépen megcsinálni, ezzel kapcsolatban a Beoplay A2 Active tesztben keseregtem egy sort.)

Hangzás

Ha a hangzásról volt szó, a Beolitnek sosem kellett szégyent vallania, nincs ez másképp a Beolit 17 esetében sem. A fentebb már említett True360-nak köszönhetően majdhogynem tényleg tökéletesen 360°-ban szól, bár továbbra is észre lehet venni, ha háttal állunk neki, ugyanis a 14 cm-es hangszóró az elején van, bár ez elsősorban a mély hangokat szólaltatja meg. A B&O PLAY most rásütötte a „Bang & Olufsen Signature Sound” plecsnit (akárcsak a Beoplay H4 esetében), ami azt jelenti, hogy szép, kiegyensúlyozott hangzásra érdemes számítani, mindenféle túlzások nélkül.

B&O PLAY Beolit 17

Ez igazából meg is valósul, bár hogy őszinte legyek, nem sok különbséget véltem felfedezni a Beolit 17 és a Beolit 15 között. Biztos dolgoztak rajta a dán mérnökök, de nem tűnt fel, hogy lényegesen jobban szólna – félreértés ne essék, ez igazából nem kritika, hiszen az előd is nagyon szépen szólt, sőt, meg merem kockáztatni, hogy kategóriájában az egyik legjobb, ilyen szép dizájnnal pedig egyáltalán nincs párja. A mélyek teltek, egyáltalán nincs belőlük kevés, de nem is nyomják agyon a ma divatos módon a magasakat és közepeket, ami nekem nagyon szimpatikus.

Nem csak a hang minőségével, de az erejével is elégedettek lehetünk, simán kivihetjük a kertbe egy kis sütögetésre, nem fog csalódást okozni. Tulajdonképpen megdöbbentően nagyot szól, szerintem csutkára tekerve még a Óbudai-szigetre is simán elhallatszódik tőlünk, bár azért a Szigetet nem ilyenekkel fogják hangosítani, mivel ilyenkor érezhetően torzul már a hangja, a mélyeket kezdi visszavenni, ráadásul arra is érdemes figyelni, hogy sokkal gyorsabban merül, mint normál hangerőn. Igaz, nem nagyon tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy maxon kellene használni huzamosabb ideig.

B&O PLAY Beolit 17

Nem szabad elfeledkezni a B&O PLAY védjegyévé vált ToneTouch funkcióról sem, amivel a Beoplay appon keresztül testre szabhatjuk a Beolit 17 hangzásvilágát. Egy kör alakú felületet kell elképzelni, egy pöttyöt húzhatunk a négy körcikk irányába (illetve változtathatjuk a méretét), értelemszerűen minél kijjebb tesszük, annál erősebb az adott hatás – Warm, Excited, Relaxed, Bright. Nehéz meghatározni, hogy ezek pontosan mit jelentenek, a Warm egyértelműen a mélyeket emeli ki, az Excited talán a közepet, a Relaxed a lapos, dobozhang irányába megy el, a Bright egyértelműen a magasakat hozza előtérbe.

A lényeg, hogy ha esetleg nem tetszene a gyári hangkép, mert mondjuk túl sok (vagy túl kevés) a mély, akkor kedvünkre játszadozhatunk vele – persze bizonyos határokig, csutkára húzva a mélyet elég buta hangja lesz a hangrendszerünknek. Ezen kívül a Beoplay app sztereó funkciójával össze is párosíthatunk két Beolit 17-et úgy, hogy az egyik a bal, a másik a jobb hangsáv, vagyis összelegózhatunk egy csöppet overkill (és jó drága) sztereó rendszert. Most pont nem volt a közelünkben egy Beolit 15, hogy kipróbáljuk, két különböző generáció működik-e egymással, de a Beoplay A2 Active + Beoplay A2 után ennek (sajnos) nem sok esélyt adok.

B&O PLAY Beolit 17

Összefoglalás

Mindent összevetve nem sokat változott a Beolit 17 az elődhöz képest, vagyis ha valakinek a két évvel ezelőtti modellje van, nem kell kidobni a kukába és rohanni megvenni az újat. Van egy-két nagyon praktikus fejlesztés (az új töltési rendszer vagy a Connect gomb), a dizájn is finomodott kicsit, a hangzás azonban eddig is nagyszerű volt, és ez most sem lett másképp.

Ha viszont most nézegetsz nagyobb teljesítményű hordozható hangrendszert – hamarosan jön a kerti sütögetések ideje! –, akkor mindenképp érdemes kipróbálni valamelyik iSTYLE üzletben a Beolit 17-et. Én azt mondom, nincs ennél jobb választás, de azt azért érdemes figyelembe venni, hogy imádom a B&O PLAY termékeket, szóval valószínűleg részrehajló vagyok. Még akkor is, ha egyébként Beolitem soha nem volt.

Ami az árát illeti, a többi Beoplay-modellhez hasonlóan ez sem kifejezetten olcsó, de egyrészt tényleg szuperül szól, másrészt valószínűleg a dizájnnak és az anyaghasználatnak is meg kell mutatkoznia az árban. Mondjuk piros pont, hogy megint olcsóbb lett az elődjénél (igaz, most nem annyival, amekkora különbség volt a Beolit 12 és a Beolit 15 között), az annak idején 159 900 Ft-ról indult, a Beolit 17 ára 149 900 Ft lett.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!