imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Klingonul kellemetlenkedik a uBar 2 a kalózoknak


Edward Brawer tavaly mutatta be a uBar 2 nevű szoftverét a OS X-re, ami a dokkot hivatott lecserélni egy, a Windowséhoz hasonló tálca-szerű megoldásra. A szoftver ára 20 dollár volt, ami szerinte nagyon is méltányos a befektetett munka mennyiségéhez mérten. Persze nem mindenki gondolta így.

Ahogy az lenni szokott, nem sokkal a megjelenés után megjelent az interneten a szoftverének a kalózmásolata a különböző erre szakosodott helyeken. Edward szerint semmi baj azzal, ha páran drágállják a programját, és nem veszik meg azt, viszont az a pofátlanság csúcsa, hogy ezzel igazolják a lopást. A jó öreg klingon közmondás futott át az agyán: bortaS bIr jablu’DI’ reH QaQqu’ nay’, vagyis „a bosszú hidegen tálalva a legjobb.”

Tudtam, hogy totális időpocsékolás lenne nyílt sisakos küzdelembe keveredni azokkal, akik feltörik a programot. Nyilvánvalóan nincs jobb dolguk annál, mint hogy ilyeneket csináljanak. Így hát arra jutottam, hogy az aszimmetrikus hadviselés lesz a megfelelő módszer.

A uBar 3 kezelőfelülete, és a „tálca.”
A uBar 3 kezelőfelülete, és a „tálca.”

A 30 ezer legális kópiára ekkor nagyjából 1000 feltört jutott. Brawer tehát arra jutott, hogy nem a másolásvédelmet tökéletesítgeti, hanem megvicceli azokat, akik ellopták a munkáját. Így beépítette azt a uBar 2-be, hogy nagyjából 10-15 órával a feltört változat elindítása után az ablakok címeiben szereplő szavakat ugyanannyi véletlenszerű klingon szóra cserélje le a szoftver. A „bug” egy újraindítás után megoldódott, így joggal hihették a mit sem sejtő felhasználók, hogy tényleg csak egy hiba.

Sci-fi rajongóként kedvelem a Star Treket, de közel sem annyira, hogy »trekkie« legyek. Azt tudom, hogy néhány rajongó annyira megszállott, hogy klingonul tanulnak. Így hát beírtam a Google-be, hogy »klingon szótár«, a többi pedig már történelem.

Így néz ki, ha a kalózváltozatot használja valaki.
Így néz ki, ha a kalózváltozatot használja valaki. | Kép forrása: Cult of Mac

Jól sejtette, a legtöbben arra gyanakodtak, hogy programhibával van dolguk, eszükbe sem jutott, hogy a jelenség azért áll fenn, mert illegális másolatot használnak. Ami a legviccesebb, hogy elkezdtek érkezni a levelek a uBar támogatási e-mail címére, hogy jelezzék a problémát. Edward szerint a legmeglepőbb, hogy nem tinédzserek írtak neki, akik tényleg nem engedhették meg volna maguknak a 20 dolláros árat, hanem néha egész komoly műszaki beosztásban dolgozó emberek, a céges e-mail címükről. Például így:

uBar 2 klingon

Szeretnék bejelenteni egy hibát. Néha a menüsávon össze-vissza szöveg jelenik meg az ablakok címe helyett. A képen a Lotus Notes az Adium és a Rdio látható. Az alkalmazás újraindítása megoldja a problémát.

Üdvözlettel,

– törölt név –
Fejlesztési vezető
– törölt cégnév, céges cím és telefonszám –

Persze Edwardot sem kellett félteni, készített egy sablonválaszt az ilyen bejelentések számára:

Kedves – törölt név -,

Mivel a uBar egy kalózmásolatát használod, sajnos elkerülhetetlen, hogy megtanulj klingonul. Ezt az életet választottad. Dujeychugh jagh nIv yItuHQo’!

Üdvözlettel,

A uBar csapata

Forrás: Edward Brawer blogja via Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!