imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kocsijuk sincs még, de már meghatározzák az autóipart


Érdekes felmérés látott napvilágot a The Drive magazin jóvoltából: e szerint – bár még el sem készült, sőt, lehet nem is lesz Apple Car – Tim Cook és Jony Ive helyet kapott azon a 10-es listán, ahol a jelenlegi autóiparra a legnagyobb hatással lévő szereplőket sorolják fel.

Bár legutóbb arról írtunk, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie az Apple-nek, ha be kíván lépni az autós piacra – miközben a konkurencia nagy kedvvel cikizi őket –, addig a The Drive magazin 10-es listájára felkerült Jony Ive és Tim Cook is. Jogosan tehetitek fel a kérdést, hogy mi a fenének, ha még az autójuk sincs kész, sőt, lehet, hogy nem is lesz? A válasz egyszerű, ha pontosan fordítjuk a listát: a 10 legbefolyásosabb ember az autóipari technológiákban.

Ennek megfelelően a lista elsősorban a második részre, azaz a technológiákra koncentrál, nem pedig a „klasszikus” mérnöki teljesítményre. Így kapott helyet több navigációs app (Trapster, Waze) vagy játékszoftver (Forza, Gran Turismo) fejlesztője, és akik a klasszikus értelemben az autóipari szegmensből jönnek, azok is általában valamilyen újítás miatt kerültek fel a listára, pl. Christian Von Koenigsegg a továbbfejlesztett hibrid motorok és a karbonszálas autóváz miatt.

Jony-Ive-Tim-Cook-Vogue-cover

Jony Ive a hatodik helyre fért fel, méghozzá azzal a pofonegyszerű indoklással, hogy az iPhone – és a többi Apple termék – letisztult formavilága átszivárgott az autóiparba, és kihat az autók belső terének kialakítására. Továbbá Sir Jony Ive a keynote-okon általa narrált videókban milliókkal ismertette meg az ipari formatervezés szavait, így pl. az eloxált alumíniumot. Tim Cook a harmadik helyet csípte el, az indoklás szerint azért, mert az Apple CarPlay-jel és az Apple Watch-ra tervezett alkalmazásokkal egyre mélyebbre ássák magukat az autóiparban, és hát ugye a tervezett elektromos autó (Project Titan) pletykájáról sem szabad elfeledkezni.

Ez mind szép és jó, de ha ezt nézzük, hogy a második helyen Elon Musk, a Tesla CEO-ja, az első helyen pedig John Krafcik, a Google önvezető autók divíziójának a vezetője található, akkor talán kicsit sok is az a megelőlegezett bizalom, amit Ive és Cook kapott. Vagy csak a The Drive munkatársai is várják már az Apple Car-t, ami viszont még alsó hangon is minimum 3-4 év, hogy egyáltalán működő prototípust lássunk belőle. Ha tényleg lesz.

A teljes lista:

1. John Krafcik (54) – CEO, Google önvezető autók
2. Elon Musk (44) – CEO, Tesla Motors és Space X
3. Tim Cook (55) – CEO, Apple
4. Andre Haddad – CEO, Turo
5. Kazunori Yamauchi (48) – dizájner és producer, Gran Turismo
6. Jony Ive (49) – Chief Design Officer, Apple
7. Dan Greenawalt (42) – kreatív igazgató, Turn 10 Studios
8. Christian Von Koenigsegg (43) – CEO, Koenigsegg Automotive AB
9. Uri Levine (51), alapító, Waze
10. Pete Tenereillo – alapító és korábbi CEO, Trapster

Források: AppleWorld.Today, Apple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!