imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Költözés Evernote-ból a Jegyzetek alkalmazásba


Meglehetősen nagy felhördülést váltott ki a felhasználókból, amikor alig egy hete az Evernote bejelentette, hogy korlátozásokat vezetnek be az ingyenes felhasználói fiókok esetében: egyszerre legfeljebb két eszközt használhatunk a szolgáltatással. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, megemelték a Plus és Premium csomagok éves előfizetési díját is, 30 illetve 70 euróra.

A jelenlegi ingyenes (Basic) csomagot használó Evernote-felhasználóknak egy hónapjuk van arra, hogy két eszközre korlátozzák a tevékenységüket. De mi a helyzet akkor, ha annyira berágtunk az Evernote-ra, hogy úgy döntünk, ideje búcsút inteni az elefántos jegyzetelőnek és új alternatíva után nézni? Ha a választás a gyári Jegyzetek alkalmazásra esik, akkor – bizonyos esetekben – szerencsére egyáltalán nem fájdalmas az átállás.

Noha a Jegyzetek app nem rendelkezik az Evernote minden funkciójával, az Apple az utóbbi időben elég sokat fejlesztett rajta, ráadásul a macOS Sierrával és az iOS 10-zel érkező új Jegyzetek appban már másokkal is megoszthatjuk a jegyzeteinket. Érdemes tehát egy próbát tenni ezzel az ingyenes megoldással, ha az Evernote alapfunkciói nem lennének elegendőek. (Érdemes megemlíteni, hogy Telekom-előfizetők díjmentesen egy éves Evernote Premium előfizetést kaphatnak. Ha ezt nem lőttük el korábban, akkor most itt lehet az ideje.)

Az összes Evernote adat költöztetése a Jegyzetek appba egy Mac segítségével

Ha kéznél van egy Mac, és ezen legalább az OS X 10.11.4 El Capitan fut, akkor a folyamat szerencsére gyors és egyszerű, melynek végén az összes Evernote jegyzetünk bekerül az iCloudba, így minden készülékünkön megjelennek a jegyzetek appban. Nézzük, hogyan!

1. Nyissuk meg az Evernote alkalmazást Macen és jelentkezzünk be a fiókunkba. Ha még nem töltöttük le, innen tehetjük meg.

2. Kattintsunk az Edit menüben a Select All opcióra, vagy válasszuk ki az összes jegyzetünket a ⌘A billentyűkombinációval.

Evernote -> Jegyzetek

3. Kattintsunk a File menüben az Export Notes… opcióra, majd adjunk egy szimpatikus nevet a fájlunknak és mentsük egy tetszőleges helyre. Az Evernote XML Format opciót ne piszkáljuk.

Evernote -> Jegyzetek

4. Nyissuk meg az Apple-féle jegyzetek alkalmazást.

5. Válasszuk ki a Fájl menüből a Jegyzetek importálása… opciót, majd válasszuk ki az előbbi export során létrejött fájlt.

Evernote -> Jegyzetek

6. A felugró értesítés kilövése után (ami arra figyelmeztet, hogy azért lehetnek eltérések a formázásban) már meg is jelennek a jegyzeteink egy „Importálva a Jegyzetekbe” nevű mappában. Az import egyből iCloudba történik, tehát a „Minden iCloud” mappában is láthatjuk az új jegyzeteinket, valamint az összes többi készülékünkön is.

Evernote -> Jegyzetek

Így gyakorlatilag egy perc alatt átköltöztethetjük az összes jegyzetünket az Evernote-ból a Jegyzetekbe. Szerencsére az olyan formázások is átkerülnek, mint például a pipálható listák, illetve a rajzainkról vagy egyéb csatolt fájljainkról sem kell lemondanunk. Az Evernote-ba mentett weboldalak sajnos eléggé szétesnek a Jegyzetekben, valamint akadnak további hibák, de ha nem formáztuk agyon a jegyzeteinket, akkor nagy bajba nem futhatunk bele.

 

Egyes Evernote-jegyzetek átköltöztetése a Jegyzetek appba iOS alatt

Ha nincs a közelünkben egy Mac, akkor sajnos sokkal problémásabb a költözés, mivel az iOS-es Evernote appból csak egyesével tudjuk exportálni a jegyzeteket, és még így sem küldhetjük be őket közvetlenül a gyári Jegyzetek alkalmazásba. Nézzük azért, hogy mi a folyamat, ha esetleg végtelen sok idővel (vagy nagyon kevés jegyzettel) rendelkezünk!

1. Indítsuk el az Evernote appot és nyissunk meg egy jegyzetet.

2. Koppintsunk a három pontos ikonra, válasszuk a Share opciót majd az Export note lehetőséget.

Evernote -> Jegyzetek

3. Megnyílik egy e-mail ablak egy .enex kiterjesztésű fájllal. Bizony, sajnos csak egyesével, és csak így exportálhatjuk ebben a formátumban a jegyzeteinket. Küldjük el magunknak az e-mailt.

4. A bejövő e-mailben tartsuk hosszan nyomva az ujjunkat a csatolt fájlon, majd válasszuk a Hozzáadás a jegyzetekhez opciót, a felugró párbeszédpanelen pedig koppintsunk a Jegyzetek importálása gombra.

Evernote -> Jegyzetek

5. A jegyzetünk szintén az „Importálva a Jegyzetekbe” mappába kerül. Sajnos minden alkalommal új mappába, így sok jegyzet esetén rengeteg mappánk lesz, arról nem is beszélve, hogy mindenképp egyesével kell őket exportálnunk iOS-en.

Forrás: iMore.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!