imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Komoly pert varrt az Apple a Qualcomm nyakába


Saját kereskedelmi partnerét perelte be az Apple, ráadásul nem is kevés, 1 milliárd dollárra. A Qualcomm elvileg tisztességtelen módszerekkel, versenyellenesen kényszerítette magát az Apple-re.

A történet ott kezdődött, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (United States Federal Trade Commission [FTC]) eljárást indított a Qualcomm ellen, amiért az szerintük megsértette a Szövetségi Antitröszt Törvényt. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a chipgyártó tisztességtelen versenyelőnyhöz próbálta magát juttatni, elsősorban a befolyását kihasználva. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a cég foggal-körömmel ki szerette volna sajtolni, hogy továbbra is ők legyenek az elsőszámú baseband processor (értsd: LTE chip) beszállítók a mobilgyártók szemében.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága

Igen ám, csak ez a hatályos jogszabályok értelmében éppenséggel tilos. Az FTC szerint a Qualcomm kihasználva azt, hogy rengeteg szabadalommal rendelkeznek tisztességtelen megállapodásokra kényszerítette a gyártókat. Különösképpen az Apple-t, akik hirtelen annyira egyetértettek a hivatallal, hogy rögtön egy egymilliárd dolláros pert akasztottak a chipgyártó nyakába, állítván: olyan technológiákat akartak rájuk sózni, amivel nekik semmi kezdenivalójuk nincs.

Olyannyira nincs, hogy az iPhone 7 esetében már szakítottak is a 2011-től 2016-ig tartó hagyománnyal, ami szerint minden telefonba kizárólak a Qualcomm gyártja az LTE chipeket. Igaz csak részben, hiszen az új partner Intel az alkatrészeknek csak egy részét szállítja, míg a másik részt továbbra is a Ganxsta Qualcomm és Kartell.

qualcomm-logo-mwc-2015-2

Éveken keresztül a Qualcomm olyan technológiák után akart jogdíjat szedni, amikhez nekünk semmi közünk nem volt. Minél több innovatív megoldással állt elő az Apple, úgyis mint a TouchID, a fejlett kijelzők és kamerák (csak, hogy párat említsünk), annál magasabb díjakat számolt fel a Qualcomm, bármiféle indoklás nélkül. Emiatt egyre többe került az Apple-nek az ilyen jellegő fejlesztések finanszírozása. A chipgyártó cég régi, hagyományos normákra alapozza üzleti modelljét, ugyanakkor dominanciáját versenytársait kizáró taktikákkal, és túlzó jogdíjakkal kényszeríti ki. Annak ellenére, hogy ők csak egyikei annak a több tucat cégnek, akik az alapvető mobilszabványokat birtokolják, mégis legalább ötször annyi jogdíjat követelnek, mint amennyit az összes többi cég együttvéve.

Annak érdekében hogy megvédje ezen üzleti modelljét, a Qualcomm fokozatosan egyre radikálisabb lépéseket tett. Legutóbb például visszatartott közel egymilliárd dollárt az Apple-től, megtorlásul azért, amiért cégünk az igazat vallotta a hatóságok nyomozása során.

Az Apple mélyen hisz az innovációban, és mindig is szándékában állt megfizetni az igazságos és ésszerű jogdíjakat azok számára, akik a felhasznált szabadalmakat birtokolják. Rendkívül elkeserít minket az a mód, ahogy a Qualcomm kezeli az üzleteit velünk szemben, és most sajnos, több évnyi nézeteltérés után arról, hogy mit jelent az „igazságos és ésszerű jogdíj”, sajnos nem marad más választásunk, mint a bírósághoz fordulni – olvasható a keresetben, amit az Apple egy dél-kaliforniai bíróságon adott be.

iStock_000018538809_Medium

Az Apple-nek mondhatni nyert ügye van, nem lesz nehéz visszaszerezniük a pénzt, mivel a Qualcomm már több országban is kihúzta a gyufát hasonló okok miatt, aligha őket hozná ki a bíróság győztesen. Ettől függetlenül a chipgyártó természetesen bőszen tagadja a vádakat. A teljeség kedvéért álljon hát itt az ő válaszuk is:

Bár még egyelőre csak igyekszünk részleteiben megérteni mivel vádolnak minket, az már most is világosan látszik: az Apple panaszai alaptalanok. Az Apple szándékosan valótlanul színben tüntette fel megállapodásainkat, tárgyalásainkat, ugyanúgy, ahogy az általunk feltalált és birtokolt technológiák értékét is. Az Apple aktívan támogatta az ellenünk indított szabályozási támadásokat a világ különböző joghatóságainál – mint például az FTC vagy a KFTC (a koreai kereskedelmi hatóság – a szerk.) -, azáltal, hogy meghamisította a tényeket, és visszatartott bizonyos információkat. Örülünk a lehetőségnek, hogy ezeket az alaptalan vádakat most a bíróság előtt tisztázhatjuk…

chip

Így mennek tehát tönkre nagyszerű barátságok ebben a kegyetlen üzleti világban… :(

Forrás: Macrumors 1, 2, 3

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!