imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Koncepcióképek a “sosem-lesz” MacBookról


Bár az Apple számtalanszor kategorikusan kijelentette már, hogy nem lesz érintőképernyős MacBook, ez nem gátolhatja meg abban a lelkes dizájnereket, hogy álmodozzanak. Ennek lett az eredménye az alábbi koncepció egy MacBookról, ami egészen biztos, hogy sosem fog megvalósulni.

A Handy Abovergleich csapata ráadásul nem elégedett meg a pusztán érintőképernyős MacBook Pro elképzelésével, és egy fokkal tovább vitték a gondolatot. Az extra csavart az érintéssel operáló “billentyűzet” jelenti, ami bár elsőre elég badarságnak hangzik, jobban belegondolva OLED kijelzővel és ultra fejlett haptikus visszajelzéssel még akár működhet is.

Így ugyanis sztenderd használat mellett a felső részben kaphatnánk egy teljesértékű billentyűzetet, ami – mivel szoftveresen alapokon nyugszik – teljesen személyre szabható lenne, és az elektromágnesen ügyeskedéseknek köszönhetően érzetre élethűen reprodukálhatná a lenyomásokat is. Alatta pedig maradhatna a klasszikus Trackpad, jó nagy felülettel.

Ha pedig speciálisabb feladatokra lenne szükség, akár az egész billentyűzet rész eltüntethető lenne, így végeredményben egy hatalmas Trackpadet kapnánk, amihez akár Apple Pencil-szerű stylus támogatás is tartozhatna. Valószínűleg a dizájnerek imádnák. De még akár másodlagos kijelzőként is funkcionálhatna. Egyedül az 1:1 képarány tűnik furcsának első ránézésre.

Nagyon viszont ne éljétek bele magatokat. Az Apple számtalanszor leszögezte már, hogy sosem lesz érintőkijelzős MacBook. Steve Jobs például külön színpadidőt szentelt a témának az egyik keynote-on, elég racionális ellenérveket felsorakoztatva.

Később aztán Jony Ive is megerősítette a vállalat egykori döntését, amikor azt mondta: “hosszú évekkel ezelőtt elvetettük már az ötletet”. Aztán a Touch Bar kapcsán újra felmerülő témát Phil Schiller zárta rövidre:

Az ösztöneink azt súgták, hogy ez nem működhet. De hát mi a fene, végülis lehet, hogy tévedünk – így hát a csapataink az évek során rengeteg lehetséges megoldással rukkoltak elő. A végeredmény az lett, hogy teljesen megerősödtünk a hitünkben, hogy nem ez a helyes irány. Az ösztöneink jót súgtak.

Ettől függetlenül elég szép munkát végzett a Handy Abovergleich csapata, és bár lehet, hogy az érintőképernyő kizárva, az érintős billentyűzet még simán szóba jöhet. Feltéve, ha meglesz hozzá a megfelelő technológia, ugyanis fizikai billentyűzetet imitálni elég nehéz kihívásnak tűnik. De hát erre van az a rakat mérnök a világ legjobb egyetemeiről – csak meg tudják oldani, ha ez a feladat.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!