imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Kontroller-tippek: melyiket válaszd, hogyan csatlakoztasd, mivel teszteld


Az iOS13 és a macOS Catalina nagyot dobbantott a konzolos kontrollerek natív támogatásával, cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet a témában.

Maga a kontrollertámogatás nem újkeletű dolog, hiszen az MFi (made for iPhone/iPad/iPod) szabvány miatt már régóta léteznek olyan játékvezérlők, melyek képesek együttműködni az Apple eszközeivel. Ezek a megoldások azonban az esetek többségében nem érik el a konzolos kiegészítők színvonalát, ami nem meglepő, hiszen jellemzően ég és föld a különbség egy kisebb cég és a Sony-Microsoft páros jártasságában, amikor fejlesztésről van szó.

iPad Pro és Dualshock 4 párosával hasít a streamelt Doom

Így aztán a konzolos kontrollerek rendszerszintű támogatásával nagyjából el is dőlt, hogy mit érdemes venned, ha Apple-kütyüdön szeretnéd emelni a szórakozás színvonalát: az Xbox ONE, vagy a Playstation kiegészítője a válasz. Hogy a kettő közül melyiket preferálod, igazából csak ízlés kérdése. Sokan esküsznek az Xbox aszimmetrikus thumbstick-elhelyezésének kényelmére, ugyanakkor a DUALSHOCK 4 nevű PS-vezérlő is rengeteg rajongóval bír. Nekem személy szerint mindegyik megvolt, minőségérzetre a Playstation megoldása egy leheletnyivel jobbnak tűnt, de ez szigorúan magánvélemény. Amit fontos tudni, hogy a DS4 beépített akkumulátorral rendelkezik, míg az Xbox kontrollerét kivehető telepek tartják életben. Az akkuidőről a Wadaw összehasonlítását érdemes elolvasni, akik egyébként az Xbox gamepadjét hozták ki győztesként.

S ha már megvan a kiszemelt csecsebecse, nincs más dolgod, mint csatlakoztatni. Az iPhone, az iPad, az AppleTV, és már a Mac is képes a trükkre, így egyetlen kontrollerrel több eszköz felhasználói élményét is javíthatod.

Ezeket a gombokat kell nyomva tartani a csatlakozás előtt.

Csatlakoztatás iPhone-hoz és iPadhez

 1. Xbox kontroller esetén az eszköz bekapcsolását követően (a középső Xbox-gomb) néhány másodpercig tartsd nyomva a kontroller elején található kapcsolódás-gombot.
 2. Playstation kontrollernél tartsd lenyomva a PS + Share-gombokat, amíg a beépített LED villogni nem kezd.
 3. Ezután az iPhone/iPad/iPod-on menj a Beállításokba, ahol a Bluetooth menüjében az Egyéb eszközök alatt már látnod kell a kontroller nevét, amire nyomva lezajlik a párosítás.
 4. Ha esetleg szeretnéd leválasztani, vagy elfelejtetni a gamepadet, azt az i-re nyomva megjelenő menüben teheted meg.

Csatlakoztatás Apple TV-hez

 1. Az első két pont értelemszerűen itt is érvényes, tehát az erre szolgáló gombok segítségével kapcsolódási üzemmódba kell hozni a kontrollereket.
 2. Ezt követően a Beállításokban a Távirányítók és eszközök almenüben kell kiválasztani a Bluetooth lehetőséget.
 3. Ha az Apple TV megtalálta, akkor a képernyőn megjelenik a kontroller neve, amit kiválasztva megtörténik a párosítás (erről visszajelzést ad a rendszer a jobb felső sarokban).

Csatlakoztatás Machez

 1. Az első teendő itt is ugyanaz, vagyis az Xbox kontrolleren a Kapcsolódás-gombot, a DS 4-en pedig a Share és a PS-gombokat kell nyomva tartani.
 2. Ezután a Rendszerbeállításokon belül ellenőrizd, hogy a Bluetooth bekapcsolt állapotban van-e. Amennyiben igen, az eszközök listáján meg kell jelennie a gamepadnek.
 3. A Control billentyűt lenyomva kattints az eszköz nevére a csatlakozáshoz.
 4. A kontroller eltávolításához a Control billentyűt lenyomva klikkelj ismét az eszköz nevére, majd az Eltávolításra.
Akár kontrollerrel is gyűrhető az ingyenes Fortnite az iPaden.

Amennyiben problémáid vannak, érdemes a jó öreg „ki-be kapcs módszerhez”, illetve a párosítás megszüntetéséhez és ismételt beállításához folyamodnod. Olykor az is okozhat gondot, ha túl sok eszközt próbálsz csatlakoztatni, az Apple TV esetében legalábbis 2 a maximum. A Playstation kontrollerénél előfordulhat még, hogy összejön a párosítás, viszont „Kapcsolat sikertelen”-üzenetet dob a rendszer, ilyenkor a PS-gombot kell ismét nyomva tartani a kapcsolódásig. A Bluetooth-szal előforduló problémák megoldásához ezen az oldalon találsz részletesebb segítséget.

Ha viszont minden klappol, akkor már csak egy jó játék hiányzik. Apple TV-n ez sajnos még mindig kemény dió. Kezdetnek talán az Apple Arcade címei között érdemes keresgélni, de ott van még a Rayman Adventures, vagy éppen az Inside is. A Macen az F2017 egész komoly versenyjáték, de telepíthető még a Grid Autosport is, a kalandra vágyóknak pedig a Tomb Raider érhet meg egy próbát.

A haladóbbak még ilyen “mountokat” is beszerezhetnek.

A konzolos kontrollerek megjelenése viszont leginkább az iPhone-on és iPaden javíthatja az élményt, hiszen az összetettebb játékok élvezetéhez többnyire már édeskevés a képernyő tapogatása. Ezek közül az egyik legjobb a teljesen ingyenes Call of Duty: Mobile. A Tencentnek sikerült egy olyan ingyenes lövöldét összehoznia, amely remekül visszaadja a klasszikus CoD-meccsek hangulatát. Egy másik nagyon látványos választás a mobilon is elérhető Grid Autosport. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen szokatlan élmény egy ilyen AAA-versenyjátékot futtatni a hordozható eszközökön.

Látványorgiát ugyan nem nyújt, de nosztalgikus élményeket ébreszthet a klasszikus GTA-sorozat valamelyik része, melyek kontrollerrel lényegében már telefonon is hozzák a korabeli konzolélményt. Egy másik nagy dobás a legendás KOTOR, az újabb alkotások közül pedig megéri az árát a Grimvalor, a Hyper Light Drifter, vagy a Dead Cells is. A kontrollert támogató iOS-játékok listáját a controller.wtf gyűjti már évek óta, ha a felsorolt címeken túl más is érdekelne,  érdemes náluk tenni egy látogatást.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!