imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Konyhanyelven a bokeh effektről


Mi is az bokeh vagy boke (ejtsd: boké)? Hogyan csinálja az iPhone és miért rajzolódnak ki fénykörök a kép hátterére? Ebben a cikkben összeszedtünk minden tudnivalót.

A boke a fotográfiából ismert alapfogalom, ami a háttér elmosódottságára utal. A kifejezés a japán nyelvből ered, ami nem meglepő hiszen a leghíresebb fényképezőgépgyártó cégek egyike, a Nikon is Japánból ismert. Az Apple, a Google és a többi konkurens cég évről évre egyre jobb minőségű lencséket és szenzorokat pakol a telefonjaiba, okosítják a processzorokat és a szoftvereket, azért hogy egy átlag felhasználó is egyszerűen és gyorsan tudjon szép fotókat készíteni.

Ezért egyre aktuálisabb a téma, hogy ismét elővegyük egy kicsit a fotós fogalmakat és kifejezéseket, pláne miután az iPhone XS és iPhone XS Max mostmár lehetővé teszi, hogy utólag variáljunk az elkészült képek élességén, ezáltal gyönyörű boke effektet elérve. A boke a tankönyv szerint minden életlen területre utal, szűkebb értelemben viszont a kirajzolódó fényfoltokra értjük. Amiket általában pontszerűnek látunk, ami jobbára egyébként valamelyest ovális.

A fényképhez szükséges egy fényérzékeny felület (szenzor) és egy lyuk (objektív) ami levetíti a beáramló fényt. Ezek mérete és egymástól való távolsága meghatározza a kép milyenségét. Az egykoron mégcsak a professzionális felhasználás kiváltságaként kezelt elmosódást a minél nagyobb szenzor, minél tágabb blende párosítása adja. Mivel egyik gyártó sem tudja megközelíteni a DSLR és MILC gépekekben használt Micro 4/3, APS-C és Full Frame méretű szenzorokat, de hasonló nagyságú blendével dolgoznak (kb. 1,8-2,4 között) ezért szoftveres megoldásra van szükség.

Az iPhone-ok boke effektje tehát nem valódi, egy mesterséges eleme a képnek, ami próbál minél valószerűbb lenni. Ez márcsak azért is érdekes, mert a boke (ebben a kontextusban továbbra is értsd a fényfoltokra) más-más alakot ölt különböző lencsékkel. A lencsetagok és a blendét záró lamellák meghatározzák az optika rajzolatát, amik egyedi boke hatást kölcsönöznek a képnek. A filmeknél használt anamorfikus lencsék például szétnyújtják a képet, amit utómunkában összetolnak. Ennek eredménye a lámpák fényének vertikális megnyúlása.

Az iPhone XS és iPhone XS Max szoftveres megoldása ezzel szemben sokkal inkább a processzor fejlődésének köszönhető, mintsem a lencséknek, amik teljesen megegyeznek a tavaly bemutatott iPhone X-zel. A tárcsát Természetes fényre állítva az elsütő gomb megnyomásának pillanatában az iPhone készít egy depth mapet, ami kielemzi az előteret és a hátteret majd elválasztja azokat. Ennek köszönhető, hogy akár utólag is variálhatunk az élességen, mivel a fizika nem szól ebbe bele.

A boke hatást tehát eredetileg a relatív nagy szenzor és a tág blende vagy más nevén rekesz érték határozza meg, az okostelefonok világában viszont a programozók zsenialitása. Na meg persze a hardver, ami a szoftver alatt van. A Focos nevű alkalmazással például mindeféle régi manuális lencsét is szimulálhatunk akár, az olyan klasszikusokat mint a Helios 44, a Carl Zeiss Jena vagy az Olympus Zuiko.

Ezekkel egyedi és kreatív hatásokat lehet elérni, ugyanakkor a gyári Kamera alkalmazás is teszi a dolgát rendesen. A boke hatáshoz nincs szükségünk harmadik féltől származó alkalmazásra, az Apple az új Kamera alkalmazásban az új iPhone-ok mellé csomagolja ezt. Keressünk egy érdekes témát, helyezzük izgalmas környezetbe, állítsuk a Portré módot Természetes fény effektre és koppintsunk!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!