imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Korlátoznák az Apple Pay-t a nagy ausztrál bankok


Nem olyan rég pont annak örülhetettek a francia és hong kongi Apple-felhasználók, hogy országukban is elérhetővé vált az Apple mobil tárcás fizetési megoldása, az Apple Pay. Bár Ausztrália negyedik volt a sorban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada után, ahol 2015. november 19-én elindult a szolgáltatás, most úgy néz ki, hogy a helyi bankok nem nézik jó szemmel az Apple gyors és kizárólagos terjeszkedését.

A 2016-os harmadik pénzügyi negyedév jelentéséből kiderült, hogy az Apple Pay szárnyal. A tavalyi évhez képest 450%-kal nőtt a tranzakciók száma. 2015-ben 11 milliárd dollárt költöttek el vele – és akkor még csak néhány országban volt elérhető. Az Egyesült Államokban az érintés nélküli fizetések 75%-át Apple Pay-en keresztül bonyolítják. Bár Ausztráliában 2015 novemberében startolt a szolgáltatás, igazán idén áprilistól kezdett felfutni, amikor is a Visa és Mastercard kártyatulajdonosok is elkezdhették használni a mindennapok során. Úgy néz ki ennyi idő kellett pár nagy ausztrál banknak, hogy rájöjjenek: ha ilyen ütemben terjeszkedik az Apple Pay, az nem biztos, hogy előnyös lesz számukra. Tudvalevő, hogy az Apple nem enged hozzáférést a fejlesztőknek az NFC chiphez, azaz érintésnélküli fizetést az iPhone-on csak Apple Pay-jel bonyolíthatunk. Illetve ott vannak még a különböző QR-kódos és Bluetooth-os megoldások, de hát nem véletlenül a PayPass rendszerű megoldás viszi a prímet.

nab-apple-pay2

Ezt a kizárólagosságot elégelte meg pár ausztrál óriásbank, köztük a legnagyobb National Australia Bank (NAB) is. Egészen érdekes módon úgy próbálják bepanaszolni az Apple-t az ausztrál versenyhivatalnál, hogy közben ők se kerüljenek tröszt vádja alá. A bankok egyértelműen azt szeretnék, hogy saját alkalmazásaikkal tudjanak az ügyfelek iPhone-on keresztül fizetni. Sokak szerint ez lesz az első igazi komoly meccs a a bankok és az Apple között. Bár a Samsung és a Google is kidolgozta saját mobil tárcás fizetési módját (Samsung Pay, Android Pay), ők lehetővé teszik külső fejlesztők által készített mobil fizetési appok működését.

Az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) nem kommentálta a beadványt.

Forrás: Reuters via Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!