imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Koronavírus – Gyengébb negyedévre számít az Apple


A cupertinóiak a hivatalos kommunikációs felületükön tették közzé a befektetőknek szóló helyzetjelentésüket, a járvány kapcsán pedig Tim Cook is megszólalt.

A december óta pusztító koronavírus már csaknem kétezer életet követelt, ellenszer egyelőre még a láthatáron sincs. Korábban jelentkeztünk egy írással, melyben a vészhelyzet Apple-re gyakorolt hatásait boncolgattuk, a tegnap kiadott befektetői jelentésükben viszont most maguk a cupertinóiak szolgáltak némi információval a krízis következményeiről.

Alkalmazottak az Apple egyik újranyitott pekingi boltjában. Fotó: Associated Press

Ebben azt írják, hogy kénytelenek módosítani a következő negyedévre szóló előrejelzéseiket, mivel lassabban indul újra kínai a termelés, mint ahogy azt a legutóbbi, január végi jelentésükkor rendelkezésre álló információk alapján gondolták. Emiatt pedig pillanatnyilag úgy látják, hogy nem sikerül majd elérniük a bevételi határt, melyet korábban jósoltak. A dokumentum két konkrét indokot is megnevez a nehézségek hátterében.

Először is a lassú gyártás miatt az iPhone-ok készletei szűkösebbek lesznek a szokásosnál. A jelentés arra nem tér ki, hogy milyen szállítási határidőkre számíthatunk, pusztán azt jegyzi meg, hogy a korlátozott mennyiség átmenetileg hatással lesz a bevételekre is. A gyengébb negyedév másik okaként pedig a visszaeső kínai keresletet hozza fel emlékeztetve, hogy a koronavírus miatt egy időre be kellett zárni a helyi Apple-boltokat, ami alaposan visszavetette az ügyfélforgalmat.

Makaói lakos védi magát a járvány ellen. Fotó: Unsplash

A jelentés tehát lényegében megerősíti azt, amit az elemzők eddig is sejtettek, hogy a járvány miatt küszködő gyártás, illetve a hatalmasat zuhanó kínai kereslet rányomja majd a bélyegét a cég idei teljesítményére. A közlemény végén a cupertinóiak mindenesetre biztosították a befektetőket, hogy a zavar csak átmeneti jellegű. Az Apple januári jelentése egyébként még 63 és 67 millió dollár közé várta a 2020-as második negyedév bevételeit, tehát ennél már mindenképp kevesebbre kell számítani.

Közben a Bloombergnek sikerült megszerezni Tim Cook belső használatára szánt memóját is, melyben a vezető arról ír, hogy megduplázták a koronavírus elleni küzdelem támogatására korábban bejelentett adományukat.

A COVID-19 sokak életére hatással volt az Apple-családban, s szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani az odaadásukért, megértésükért és a törődésükért. A mai napon több mint a kétszeresére emeltük az adományainkat, hogy támogassuk a globális történelmi összefogást.

A memó végén Cook mindenkit biztosított, hogy a legfontosabb továbbra is a dolgozók, a partnerek, és az ügyfelek egészsége, valamint köszönetet mondott azoknak is, akik a frontvonalban harcolnak a betegség ellen.

Forrás: Apple Newsroom

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!