imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Koronavírus – Kuo ismét a kockázatokra figyelmeztet


Pár napja már közöltünk egy cikket arról, hogy milyen hatással lehet a koronavírus az Apple idei évére. Azóta újabb fejlemények történtek, ám a kilátások sajnos nem sokat javultak.

A koronavírus áldozatainak száma már az ezerhez közelít, túlszárnyalva ezzel a 2002-ben dúló SARS 774 életet követelő pusztítását. A kínai hatóságok továbbra is elkeseredett küzdelmet folytatnak a járvány megfékezéséért, ami az Apple beszállítóinak tevékenységét is komolyan befolyásolja.

Az egyik legfontosabb partner, a Foxconn például a tervek szerint február 10-én kezdte volna újra a termelést. Erre a Reuters értesülései szerint a sencseni hatóságok a cikk írásakor még nem bólintottak rá, ám a Nikkei részéről korábban felröppentek olyan hírek is, hogy konkrétan nemet mondtak. A Foxconn legnagyobb üzemének otthont adó Longhua-kerület vezetése azonban a WeChat üzenetküldő platformon közölte, hogy a japánok értesülései tévesek.  A Foxconn illetékesei a Reutersnek emailen keresztül úgy nyilatkoznak, hogy a termelés beindítására a kínai hatóságok ajánlásai alapján kerül majd sor.

Amennyiben a leállás egy újabb hétig húzódik, az a Reuters forrásai szerint már komoly gondot okozhat az iPhone-ok gyártásában is.  Ami az Apple-t illeti, a cupertinóiak még pénteken úgy nyilatkoztak a Bloombergnek, hogy a munkába fokozatosan visszatérve továbbra is a partnereik és az ügyfeleik egészségét tartják a legfontosabbnak. A cég 42 kínai boltja jelenleg zárva tart, a legfrissebb értesülések szerint február 15-nél korábban nem nyithatnak ki újra.

Tájkép Vuhan városából, ahol decemberben kitört a koronavírus-járvány.

A járvány hatásai kapcsán Mihg-Chi Kuo is megszólalt, most éppen a befektetőknek küldött tájékoztatójában figyelmeztet a kockázatokra. A sajtó által jól értesültként kezelt elemző szerint a Foxconn csengcsoui üzeme az iPhone-termelés legfontosabb helyszíne, ám ennek február 2-án tervezett újraindítását legalább egy héttel elhalasztották. Kuo úgy tudja, hogy ez a gyár felel az iPhone 12 és a tavaszra várt SE2/iPhone 9 utódjáért.

Kuo a sencseni Foxconn-üzemet is megemlítette. Szerinte itt zajlik a 2020-as modellek fejlesztése, s az ezen dolgozó csapat  valójában még a kínai Holdújév alatt sem szakította meg a munkát. A hatalmas gyár többi részlegéről viszont az elemző úgy nyilatkozott, hogy még legalább egy hétig nem kezdik majd újra a termelést.

A feljegyzésben egy másik fontos beszállító, a Pegatron is szóba került. Kuo szerint a cég sanghaji üzeme, ami az iPhone 11 gyártása mellett a 2020-as modellek fejlesztéséből is kiveszi a részét, február 3-án ismét munkához látott. A problémát Kuo itt abban látja, hogy eddig ugyan a munkaerő 90%-a visszatért, ám becslései szerint ez az arány 60-70% körülire fog zuhanni a februári fizetés kiutalása után. Az elemző a Pegatronnal kapcsolatban még azt is tudni véli, hogy az SE2/iPhone 9 gyártásáért felelős kushani gyár kénytelen volt „legalább néhány nappal” elhalasztani a február tizedikére tervezett újraindulást.

Kuo ezúttal nem vállalkozott arra, hogy számszerűen is megbecsülje az akadozó termelés hatásait a 2020-ban leszállítandó iPhone-okra nézve. Az elemző arra hivatkozik, hogy egyelőre túl sok a bizonytalanság, ám korábban nem volt ilyen visszafogott: a múlt héten 10%-al csökkentette az idei évre szóló mennyiségi előrejelzését. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Kuo természetesen nem mindenható jós, plusz pillanatnyilag már ő maga sem mer konkrét tippekkel szolgálni, így tényleg nehéz megmondani, hogy miként alakul majd 2020 a cupertinóiaknak.

A koronavírus Apple-re gyakorolt lehetséges hatásairól korábban már írtunk egy keveset.

Forrás: 9to5Mac, Macrumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!