imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Koronavírus – Milyen hatása lehet az Apple-re?


A kínai Vuhanban kitört járvány áldozatainak száma már közelít az ötszázhoz, az országban bevezetett óvintézkedések a cupertinóiak beszállítóit is érintik.

Tisztában vagyunk vele, hogy egy világméretű pusztítással fenyegető betegség árnyékában nem az a legfontosabb kérdés, hogy Pistike vajon időben megkapja-e majd a beígért iPhone-t. Ugyanakkor tény, hogy a koronavírusnak lehetnek az Apple-t is érintő hatásai, így most megpróbáljuk összefoglalni, amit eddig tudunk.

A vírus elsősorban a beszállítói láncon keresztül árthat az Apple-nek. Kínában számos olyan üzem van, amelyik valamilyen módon kiveszi a részét az almás termékek gyártásából, ezek közé tartozik például a Watch-ra fókuszáló Quanta Computer, az AirPods-ért felelős Inventec, vagy a kijelzőket szállító LG Display. Mind közül a legfontosabb azonban a Hon Hai Precision Industry Co, azaz a Foxconn.

A Foxconn Kína-szerte tucatnyi telephellyel rendelkezik, és becslések szerint egymaga készíti az iPhone-ok felét. A koronavírus miatt azonban több más gyártóval együtt meg kellett hosszabítaniuk a Holdújévkor esedékes leállást, így a munka legkorábban csak február 10-én folytatódhat. A dolog azonban nem lesz egyszerű, a vállalat mai közlése szerint ugyanis a legnagyobb (sencseni) üzemükben még további két hétig karanténban tartják az ország más részeiről visszatérő dolgozókat.

A Fortune 2010-es képe a Foxconn sencseni üzeméről.

A kényszerszünet máris megtette a hatását. A cég január 22-én még 3-5 százalékos bevételnövekedést kalkulált 2020-ra, amit nemrég 1 és 3 százalék közé módosítottak. Ez nyilván abból ered, hogy a saját becsléseik alapján is kevesebb készüléket tudnak majd leszállítani, ami hatással lehet az idén piacra kerülő iPhone-ok készletére is.  Ez egybecseng a gyakran (ám közel sem mindig) helyes előrejelzéseiről ismert elemző, Ming-Chi Kuo véleményével, aki szerint a vírus miatt a korábban vártnál akár 10%-al kevesebb iPhone fogyhat ebben az évben.

Kuo egyébként a napokban több kockázatos területet is megnevezett az Apple 2020-as teljesítményét illetően. Szerinte a vírus miatt eleve csökkenhet a telefonok iránti kereslet, valamint a kialakuló munkaerőhiány zavart okozhat a tavaszra várt olcsó(bb) iPhone  és a frissített iPad Pro gyártásában is.  Az elemző úgy látja, hogy a járvány akár az ősszel érkező termékeknek is problémát jelenthet, ha a vészhelyzet elhúzódásával nem tudják majd időben beindítani a tömegtermelést.

A mindössze pár nap alatt felhúzott vuhani szuperkórház az Associated Press légifelvételén.

Kuo ide vagy oda, a Foxconn esete már önmagában is remekül példázza a kínai ellátási lánc kitettségét. Ha belegondolunk, hogy a legapróbb alkatrészek előállításától a kész modellek összeszereléséig hány üzem áll egy-egy Apple-termék mögött, akkor nem nehéz pesszimistán tekinteni az idei évre, főleg, hogy egyelőre még a láthatáron sincs a koronavírus legyőzése.

A járvány mindenesetre már a cupertinóiak kiskereskedelmi láncának is ártott, a napokban ugyanis ideiglenesen bezárt 42 kínai Apple-bolt. Ezek az üzletek nem fogadnak látogatókat, nem adnak el termékeket, azaz nem termelnek semmiféle jövedelmet. Rekordbevételekre persze amúgy sem számíthattak, hiszen a december óta tomboló vírus miatt a kínai piac most egyébként sem teljesít jól.

Apple-bolt Ningbóban.

A CNBC-nek nyilatkozva Tim Cook már a boltok tömeges bezárása előtt elmondta, hogy a lehető legminimálisabb szintre korlátozták az alkalmazottaik utazásait. Az óvintézkedések a következő negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzést sem kerülték el. Ebben az Apple szokatlanul nagy, 63 és 67 milliárd dollár közé eső iránymutatási tartományt adott meg, amiről Cook maga is elismerte, hogy a koronavírus bizonytalanságát tükrözi.

A járvány így vélhetően nyomot hagy majd az Apple 2020-as bevételein, azt azonban nehéz megjósolni, hogy a vásárlók ebből érezhetnek-e valamit, például feltűnően szűkös készletek, vagy akár elkaszált termékbemutatók révén. Minden attól függ, hogy a betegség terjedését mikor sikerül megfékezni. Ha a vírust záros határidőn belül visszaszorítják, azzal ismét kiszámíthatóvá válhat a termelés, és talán a kínai keresletnek is lesz ideje új erőre kapni.

Vuhan város központja.

Az Apple várhatóan mindent elkövet majd az ügy érdekében, korábban már be is jelentették, hogy adományt juttatnak a terepen dolgozó szervezetek részére. Ám természetesen nem a cupertinóiak az egyetlenek, akik hozzájárulnak a járvány elleni küzdelemhez. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 675 millió dollárt kért az erőfeszítésekre, a Bill & Melinda Gates Alapítvány ebből már 100 milliót be is fizetett. A Financial Times értesülései szerint maga a Microsoft, a Dell, és a Cargill is adományozott összesen 1,4 millió dollárt.

Ami a helyi szereplőket illeti, a kínai Tencent Holding, az Alibaba Group Holding, valamint a közösségi vásárlásra specializálódott Meituan-Dianping hármasa eddig több mint 3 milliárd jüannal, azaz nagyjából 425 millió dollárral támogatta a koronavírus elleni védekezést. A mamutcégek mellett további több mint 80 kínai vállalattól is érkezett összesen 1,5 milliárd jüan (kb. 225 millió dollár).

A techvilág tehát komoly erővel mozdult meg, reméljük, hogy a közeljövőben más nagy cégek is követik majd az adakozók példáját. Nem a termelés helyreállása, hanem az emberéletek miatt.

Forrás: Business Insider, appleinsider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!