imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Korszerű fájlrendszer az iOS 10.3-ban


A tegnap debütált iOS 10.3 sok egyéb újdonság mellett új alapokra helyezte az iPhone-ok fájlrendszerét, ami egy sokkal korszerűbb, gyorsabb és takarékosabb megoldást jelent a felhasználók számára.

Az APFS-t (Apple File System) a tavalyi WWDC fejlesztői konferencia alkalmával leplezte el az Apple. Azóta vártunk rá; tegnap végre meg is érkezett. Az új fájlrendszert nem csak iOS eszközökhöz készült, hanem Macre, Apple Watch-ra és Apple TV-re is elérhető lesz, és az eddig használt 30 éves HFS (Hierarchical File System) és HFS+-ot váltja majd le véglegesen. Eredetileg még a floppy-khoz, majd később a mozgó lemezekhez (HDD, CD, DVD stb.) tervezték, ám a mai flash alapú tárolórendszereknél ez már igencsak elavultnak számít, kellett tehát egy optimalizált megoldás, ami okosan képes kihasználni és kezelni az SSD-k és az iPhone-ok tárhelyét.

Apfs

Korábban gondot okozott az egyes eszközök optimalizáltsága – és az Apple-nek egyre több platformra kell koncentrálnia –, ezért újra kellett gondolni az eddig használt HFS+ -t annak érdekében, hogy ne legyen szükség jelentős mennyiségű emberi erőforrásra, illetve hogy ne eméssze fel a fejlesztéseket az, hogy minden eszközön közel azonos élményben legyen része a felhasználónak. Az APFS konzisztensebb felépítése és a könnyebb átjárhatóság a platformok között olyan kritikus pontokon erősíti meg az Apple mobil- és asztali platformjait, mint a biztonság és a sebesség optimalizálás.

Az alacsony késleltetésre tervezett szisztéma írási és olvasási sebességjavulást is jelent, így már egy egyszerű másolási művelet során is tapasztalhatunk különbségeket. Persze mobileszközön nem számottevő ez a különbség, hiszen nem mozgatunk meg hatalmas méretű fájlokat. A biztonsági mentések során viszont már jelentős gyorsulás érzékelhető, hiszen nincs szükség arra, hogy a rendszer kikeresse, a legutolsó mentés óta mi változott. Csupán bizonyos időközönként készít egy pillanatképet a tárhelyen található állományokról, így csak egy relatíve friss változaton kell végigmenni az ellenőrzés során. Ugyanakkor nincs duplikálás és a tárhely sem látja kárát a műveletnek.

APFS-cover

A közelgő 2017-es WWDC konferencián valószínűleg kiemelt téma lesz az APFS fejlődése, illetve az iOS 11, amiben új lehetőségek nyílnak meg a fájlrendszer leváltása által. Fontos megjegyezni, hogy az APFS egy friss kezdeményezés, ám az iOS 10.3 már ezt használja. Egyéb platformokon még vannak megoldatlan területek, mint például a Time Machine és a FileVault titkosítás Macen. Ezekkel együtt iránymutatóak az Apple háttérfejlesztései, egy lépéssel beljebb vagyunk a nagy katyvaszból, amit a platformok közötti eltérések jelentenek.

Forrás: The Verge

Apple Care akció

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!