imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Közel félmilliárd dollárt kell fizetnie az Apple-nek szabadalomsértésért


Nem, nem a Samsung vs. Apple per került lezárásra és még csak nem is a Qualcommal folytatott szájkarete ért véget, hanem egy sima szabadalmi trollnak sikerült kisajtolnia ezt a nem kevés pénzt az Apple-től. Természetesen jön a fellebbezés.

Az illetékes kerületi bíróság hétfőn úgy határozott, hogy szabadalmi jogok megsértése miatt az Apple 439,7 millió dollárt (~ 115 milliárd forint) köteles fizetni a VirnetX nevű, szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó cég számára. Egész konkrétan négy szabadalomról van szó, melyek mindegyike a FaceTime technológiájában hasznosult Cupertinóban. Ezzel most egy 5 éves hercehurca ért véget, de az Apple nem hagyja ennyiben a dolgot, és beígérte a fellebbezést.

szabadalom

Erre több okuk is meglehet. Egyrészt a VirnetX egy igazi szabadalmi troll, ráadásul ezt nem is rejtik véka alá. Cégleírásukban ez áll: “szellemi tulajdon portfóliónk képezi üzleti modellünk alapját”. Ez kevésbé szépen megfogalmazva annyit tesz, hogy sorra vásárolnak meg annyi szabadalmat, amennyit csak tudnak, majd azt keresik, hogy kit perelhetnének be a megsértésük miatt. Ez nyilván néha bejön, néha nem, de egy félmilliárd dolláros összegből már egészen jól el lehet lenni pár hónapig.

A slusszpoén még csak nem is ez, hiszen akár etikus a VirnetX üzleti modellje, akár nem, törvényesnek mindenképpen törvényes, és ha szabadalomsértést követett el az Apple, akkor bizony fizetnie kell. Azonban:

az összes szóban forgó szabadalmat azóta már érvénytelenítették.

Így már könnyebben érthető, hogy az Apple-nek elég rendesen böki a csőrét a per, és az utolsó dolog, amit szeretne, az a kért összeg kifizetése. A VirnetX-szel ráadásul már van közös múltjuk, mivel 2010-ben szintén ez a cég perelte be egy másik ügy kapcsán. Akkor mindössze két év alatt lezajlott a tárgyalás és 368 millió dollárt nyertek az Apple-től.

Aztán 2012-ben, épp az előző per lejárta után újra beperelték a fejőstehenet, ez lett a mostani per. Amit az Apple egyszer már elvesztett, de újratárgyalást kértek, amit megkaptak, viszont azt is elvesztették. Így sikerült a kezdeti 300 millió dolláros ítéletet feltornászni a mostani 440 millióra, hiszen az újratárgyalás során még a szándékos jogsértés tényét is ráakasztották az Apple-re, amivel az 1,20 dollár/készülékes tarifát 1,80 dollár/készülékre nyomták fel. Márpedig elég sok iPad és iPhone használta fel a FaceTime technológiáját.

Az Apple tehát maga ment a pofonért és kapott is párat (mint Indexes újságíró a KFC-ben :D), hiába a jogászsereg.

Forrás: The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!