imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Közeledik az OS X Yosemite megjelenése!


Tegnap este – vicces módon pont a Windows 10 bemutató közben – az Apple ismét frissítette az OS X Yosemite bétaverzióit. A nagyközönség számára elérhető változat a Public Beta 4 nevet kapta, ennél sokkal izgalmasabb, hogy a fejlesztők által letölthető verzió neve GM Candidate 1.0, vagyis ha nem futnak bele egy nagyobb hibába, akkor ez már akár a végleges verzió is lehet.

Sok nagyszabású változás nem történt a rendszerben, főleg a motorháztető alatt finomítottak a dolgokon. Azért egy látványos csere történt, ami valószínűleg sokaknak feltűnik első blikkre: megváltozott a Finder ikonja, az új picit hagyományőrzőbb az eddigi Yosemite Finder ikonoknál, laposabb is lett, kevesebb árnyékkal, picit más színekkel.

Finder OS X Yosemite GM
Balra az előző béta Finder ikonja, jobbra az új változat.

A Yosemite új bétáival majdhogynem egyidőben egyébként megjelent az iOS 8.1 fejlesztői bétaváltozata is, vagyis az Apple kicsi felpörgette a tempót – lehet, hogy ez a magyarázat a mostanában finoman szólva is jelentős bugokat tartalmazó iOS 8-verziókra. Az iOS 8.1 bétája és az OS X Yosemite GM Candidate 1.0 között pedig ismét működik a Continuity funkciók keretébe tartozó SMS-továbbítás. Annyi változás történt, hogy mostantól egy kódot kell megadnunk azokon az eszközökön, amiket be akarunk vonni ebbe a körbe.

Az új Yosemite-verziók egyébként a Bash bug/Shellshock néven ismert durva UNIX biztonsági rést is befoltozták az új operációs rendszerben, hasonlóan a tegnap megjelent, korábbi rendszerekhez kiadott javításokhoz.

További vizuális változás, hogy a Rendszerbeállításokban a Trackpad beállításait megmagyarázó videókon most már Yosemite-t láthatunk. Kit érdekel, kérdezhetnénk, de két apróság vehető észre ezeken a videókon: egyrészt, úgy tűnik, hogy új ikonokkal készülnek az iWork-család számára. Másrészt érdemes megfigyelni a naptárikont a dokkban: október 14-et mutat!

Oké, az iWork-ikonok senkit nem érdekelnek (bár lehet, hogy egy frissített iWork-csomagot jelentenek, mivel más videókon pedig megváltozott iWork-alkalmazásokat is láthatunk), viszont miért lehet fontos a dátum a naptár ikonján? Tudvalevő, hogy az Apple nagyon kényes az ilyesmire, a promóciós anyagokon mindig a termék bejelentésének vagy megjelenésének a dátuma szerepel, legyen szó iPhone-ról, OS X-ről, ilyesmiről. Ha megnézitek az Apple weboldalát, akkor például az OS X Yosemite érkezésével foglalkozó oldalakon szereplő képeken a naptár június 2-át mutat: ekkor volt a WWDC, ahol először megmutatták az új operációs rendszert.

A fent október 14-i dátum tehát jelentheti az OS X Yosemite végleges verziójának megjelenését – persze ha minden jól megy. A dátum egyébként nem csak a naptárikonban tűnik fel a kis szemléltetővideókban, hanem mindenhol, ahol dátum szerepel, például a Mail alkalmazásban a levelek dátumánál. Ezzel sajnos kihagynák azt a ziccert, amit a 10.10-es verzió biztosít, vagyis hogy 10. hó 10-én jelenjen meg, de annyi baj legyen. A közelgő megjelenést az is mutatja, hogy az Apple megkérte a fejlesztőket, hogy kezdjék el feltölteni a Mac App Store-ba az OS X Yosemite-hez készült alkalmazásaikat.

Ha pedig kinyitunk egy naptárat, azt is láthatjuk, hogy október 14. keddre esik. Azt, hogy ebbe ki mit gondol bele, már a fantáziátokra bízom… :)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!