imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A közeljövőben biztosan nem lesz AR szemüveg az Apple-től


Nemes egyszerűséggel azért, mert még “nem létezik” a szükséges technológia ahhoz, hogy megfelelő minőséget tudjanak letenni az asztalra. Legalább is ezt nyilatkozta Tim Cook. Aztán ki tudja, lehet csak elterelés az egész és majd váratlanul lepik meg vele a felhasználókat.

Tim Cook már egy ideje előszeretettel beszél a kiterjesztett valóságról és annak előnyeiről, például az Oxfordi Egyetem diákjaival folytatott beszélgetés során is megemlítette mint a kedvenc technológiái egyikét, amikor a diákok erről faggatták. Az Apple most az iOS 11-gyel be is mutatta az ARKitet, ami tényleg elég jól sikerült, ezt az egyre több ötletes alkalmazás is igazolja; hardverről azonban idáig sosem esett szó, maximum csak pletykaszinten.

Az Independent készített egy interjút az Apple vezérével, éltek is a lehetőséggel és gyorsan rákérdeztek, mi a helyzet a remélt AR szemüveggel. Tim Cook nem kertelt, elmondta, hogy “maga a technológia még nem létezik”, legalább is ha “minőségi módon” akarják megcsinálni. Majd kategorikusan hozzátette, hogy az Apple nem fog semmilyen AR hardvert gyártani addig, amíg az nem tudja hozni az elvárt “nagyszerű felhasználói élményt”.

Cook szerint két dolog hiányzik még a képletből: a megfelelő rálátás a területre és a kijelzők megfelelően magas minősége.

Bármit, amit a közeljövőben látni fogsz a piacon, nem lesz olyan, amivel akármelyikünk is meg lenne elégedve az Apple-nél. Sőt azt gondolom, az emberek többsége sem lesz megelégedve. Le***juk (itt a “don’t give a rat’s [ass]” kifejezést használta, ami az angol szlengben körülbelül a lefordított magyar kifejezést jelenti, talán egy kicsit enyhébben – a szerk.), hogy elsők legyünk, a legjobbak akarunk lenni.

Van igazság abban, amit mond. Ott van például a Microsoft-féle HoloLens, ami bár meglehetősen jól néz ki, és a maga nemében úttörő is, de egyrészt a látótér igencsak korlátozott még, másrészt állítólag az eszközt sem túl kényelmes viselni. Aztán ott van a Meta által készített hasonló próbálkozás, ami bár egy fokkal olcsóbb, mint a HoloLens, de ugyanúgy felettébb bumfordi. Végül pedig ne menjünk el a Google Glass mellett sem, ami ügyesen megoldotta a méret kérdését, mégis elég nagy bukás lett belőle. Az Apple-nek tehát valami jobbal, használhatóbbal és hordozhatóbbal kell majd előállnia. Erre viszont még nem áll készen a technológia Cook szerint.

Ettől függetlenül az ARKit-nek hála már nem kell nagyon attól tartaniuk, hogy beelőzi őket a konkurencia. Az ARKittel rögtön az AR fejlesztések középpontjába robbantak be, és ha folyamatosan csiszolják a platformot, akkor ezt a pozíciót még egy darabig biztosan meg is tudják majd tartani. Aztán, ha meglesz a szükséges technológia, akkor dobbanthatnak hozzá egy vagány szemüveggel is, amit remélhetőleg lesz majd annyira forradalmi, mint például a FaceID a korábbi arcfelismerő megoldásokhoz képest.

Az biztos, hogy Cook nagyon bízik az AR-ben. Még azt is megkockáztatta, hogy az ARKit bemutatása van akkora jelentőségű, mint az App Store bemutatása volt anno.

Ma már nem tudod elképzelni az életed alkalmazások nélkül. Az AR is ilyen. Drámai lesz… – állította az Apple CEO-ja

Majd meglátjuk.

Forrás: The Verge

Az iOS 11-es AR alkalmazások kipróbálásához szükséged lesz a megfelelő hardverre. Ez az iPhone-ok esetében legalább iPhone 6s-t jelent. Ha ennél kicsit újabb modellre vágysz, rendelj be egyet a most bemutatott iPhone 8-ak közül, vagy várd meg az iPhone X rajtját. Már ha bírni fogod addig…

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!