imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Közös rövidfilmet készített a NASA és az Apple


Ötéves útja után (amerikai idő szerint) ma áll pályára a Jupiter körül a NASA Juno nevű űrszondája. Innentől kezdve két éven keresztül, 2018-ig vizsgálja a Naprendszer legnagyobb bolygóját poláris pályán keringve, ahol a gravitációs mezőről, a mágneses mezőről, és a magnetoszféráról gyűjt adatokat.

Arra a NASA is rájött már egy ideje, hogy az űrkutatásban is fontos a PR, vagyis az, hogy az emberek is foglalkozzanak azzal, amit a hivatal csinál, és lehetőleg népszerűek legyenek a küldetések – így talán a folyamatosan csökkentgetett költségvetésük növelését is ki tudják harcolni. A Junóval kapcsolatban is számos ilyen intézkedést figyelhetünk meg. Van például három LEGO-figura a fedélzeten: az egyik Galileót ábrázolja, a másik kettő pedig a római Jupiter istent, valamint a feleségét, Junót. Ezek a figurák a hagyományos műanyag helyett alumíniumból készültek, hogy jobban bírják az extrém körülményeket.

A Juno indítására 2011. augusztus 5-én került sor Atlas-5 hordozórakétával.
A Juno indítására 2011. augusztus 5-én került sor Atlas-5 hordozórakétával. | Kép forrása: NASA

Azokat a körülményeket, amik viszonylag gyorsan végeznek a szonda egy másik népszerű elemével, a JunoCam névre keresztelt kamera-teleszkóppal. Ezzel az amatőr csillagászok kedvében akar járni a NASA, és valószínűleg a legtöbben az ezzel készült fotókkal fogunk majd találkozni a küldetéssel kapcsolatban. A Juno összesen 37 alkalommal kerüli majd meg a Jupitert (egy-egy ilyen manőver 14 napig tart), a JunoCam azonban a várakozások szerint ebből hetet fog kibírni az erős sugárzás és mágneses mező miatt.

A Junón utazó LEGO-figurák. | Kép forrása: NASA
A Junón utazó LEGO-figurák. | Kép forrása: NASA

A küldetés alkalmából a NASA és az Apple nemrég egy kilencperces rövidfilmet is bemutatott az Apple Music-on, mely a Visions of Harmony címet kapta. A filmben Scott Bolton, a Juno projekt kutatásvezetője, valamint az Apple Music Destination: Jupiter című válogatásának előadói, Corinne Bailey Rae, Quin, és Daye Jack beszélnek arról, hogy mit jelent számukra az űrkutatás. A rövidfilm aláfestő zenéjét Trent Reznor és Atticus Ross szerezték, a Juno című kislemezhez a Jupiter által kibocsátott hangokat is felhasználták.

Koncepciókép: a Juno a Jupiter közelében. | Kép forrása: NASA
Koncepciókép: a Juno a Jupiter közelében. | Kép forrása: NASA

Az Apple Music-on a film mellett további zenéket is összeválogatott az Apple, a Destination: Jupiter névre keresztelt összeállítás oldalán ezt írják:

Kíváncsiság. A szikra, mely rendkívüli művészeti és tudományos munkákat lobbant lángra. 2011-ben a NASA elindította a Juno űrszondát. 2016. július 4-én a szonda eléri célját: pályára áll a Jupiter körül. Amint odaér, a Juno képeket készít és adatokat gyűjt, melyek segítségével többet tudhatunk meg a Naprendszer első és legnagyobb bolygójáról, valamint arról, hogyan van kapcsolatban a Föld kialakulásával. Az Apple együttműködik a NASA-val és a Juno-csapattal azért, hogy inspirációt adjon és ismeretterjesztést végezzen ezen történelmi út során. Hallgass meg néhány zenét korunk legeredetibb zenészeitől, melyek ezt a küldetést ünneplik. Nézd meg a hatásos videót, mely az űrkutatás és a kreatív önkifejezés közötti kapcsolatról szól. És nézz vissza később a Junóval kapcsolatos legfrissebb hírekért.

Apple Music – Destination: Jupiter

A videót Apple Music előfizetés nélkül is megnézhetjük az alábbi linken (a zenékhez már előfizetés, vagy az ingyenes próbaidőszak szükséges):

• Apple Music – Destination: Jupiter
A Juno tömege 3625 kilogrammm. | Kép forrása: NASA
A Juno tömege 3625 kilogrammm. | Kép forrása: NASA
iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!