imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Közösségi funkciókat kaphat az „Apple Music”


Úgy tűnik, az idei WWDC-vel kapcsolatban a legnagyobb médiafigyelmet – az Apple TV mellett – az Apple készülő új zenei streaming-szolgáltatása kapja. A legújabb értesülések szerint az 1-2 hónapon belül érkező online zenehallgató rendszerben egy régi ismerős is újjászülethet.

A 9to5Mac belsős forrásokra hivatkozva már az új szolgáltatás nevét is tudni véli: Apple Music. Ez elég egyszerű és lényegre törő lenne, valamint a Beats Music alapjait felhasználva több, mint logikus is. A teljesen új funkció pedig állítólag „Artist Activity” névre hallgat majd, és egyfajta közösségi hálózat lesz az előadók számára. Vagyis követhetjük kedvenc zenészeink ténykedését, akik zenerészleteket, fotókat, videókat, koncerthelyszíneket és -időpontokat oszthatnak meg velünk.

Korlátozott szinten továbbá egymással is interakcióba léphetnek, így például előfordulhat, hogy a Karl Lagerfeldhez és Beyoncéhoz hasonló aranyszíjas Apple Watch Editiont viselő Kanye West a saját Apple Music oldalán promózza majd Taylor Swift új albumát. A felhasználók az iTunes-fiókjuk segítségével pedig hozzászólhatnak ezekhez a posztokhoz, illetve like-olhatják őket – szóval képzeljünk el egy mini-Facebook-szerűséget, azzal a különbséggel, hogy saját profilt nem készíthetünk majd.

A funkció nyomaira legújabb iOS 8.4 bétában bukkantak rá, ahol a beállításokban Restrictions menüpontban van egy kapcsoló, amivel az Artist Activity-t kapcsolgathatjuk. A szolgáltatást egyébként iOS mellett természetesen Macen, illetve kevésbé természetesen Androidon is használhatjuk majd. Ezek alapján egyébként az Apple Music lenne az Apple első ténylegesen saját alkalmazása a konkurens platformra, ha a Beats felvásárlásával megszerzett Beats Musicot nem számoljuk. Rendes ikont a jelek szerint még nem sikerült találni az Artist Activity-nek:

A kapcsoló az iOS 8.4 bétában. | Kép forrása: 9to5Mac
A kapcsoló az iOS 8.4 bétában. | Kép forrása: 9to5Mac

A 9to5Mac forrásai szerint a szolgáltatás egyébként teljes mértékben integrálva lesz az iOS 8.4 gyökeresen újratervezett Zene alkalmazásába, a felhasználók pedig áthozhatják majd a Beats Musicban létrehozott könyvtáraikat – itthon mondjuk ez sokakat valószínűleg nem érint majd, hiszen hivatalosan nem érhető el hazánkban a Beats streaming-szolgáltatása. Az iTunes Radio és iTunes Match a hasonló funkcióktól függetlenül megmaradhat majd mint különálló szolgáltatás, sőt, az iTunes Radiót is jelentősen újragondolnák valódi DJ-k által „felügyelt” csatornákkal.

Nem ez lenne az Apple első próbálkozása, hogy hasonló közösségi hálózatot építsenek. Emlékszik még valaki az iTunes Pingre? Nem? Nem véletlenül. Még 2010. szeptember 1-jén indult útjára az Apple közösségi szolgáltatása, mellyel saját profilt hozhattunk létre az iTunes-on belül, megoszthattuk, hogy mit hallgatunk vagy mit vásároltunk éppen, illetve az előadók is létrehozhattak saját adatlapokat. Steve Jobs a bejelentéskor azt mondta a Pingről, hogy olyasmi mint a Facebook vagy a Twitter, azzal a különbséggel, hogy csak a zenéről szól. A szolgáltatást végül 2012. szeptember 30-án állították le – ezt valószínűleg senki nem vette észre, mivel nagyjából öt ember használhatta világszerte aktívan.

Az iTunes Ping 2010-ben. | Kép forrása: WiredPen
Az iTunes Ping 2010-ben. | Kép forrása: WiredPen

Kérdés, hogy vajon második nekifutásra sikerül-e működö közösségi szolgáltatást építenie az Apple-nek, vagy az Artist Activity is a Ping szomorú sorsára jut majd.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!