imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kreatív Apple Watch ikonelrendezések


Kezdik belakni az első felhasználók az Apple Watch-okat, az első kiszállítások óta eltelt kicsit több mint egy hét alatt valószínűleg már mindenki talált néhány kedvére való alkalmazást az órájára – már ha volt olyan szerencsés, és ez elsők között tudta megrendelni április 10-én.

Az Apple Watch főképernyőjén ikonok elrendezése jelentősen eltér attól, amit az iPhone-unkon megszokhattunk. Az még a legkisebb különbség, hogy a lekerekített sarkú négyzetek helyett kör alakúak a kis piktogramok: az elhelyezkedésük is újszerű. Nem a megszokott rácsra lehet „ráhúzni” őket, hanem egy hatszögletű elrendezést kaptak, vagyis egy ikont összesen hat másik vehet körbe. Az ikonokat egyébként az órán is rendezgethetjük, de talán egyszerűbb erre a feladatra a telefonon található Apple Watch alkalmazást használni.

Emiatt „szabályos” elrendezéseket is nehezebb kivitelezni. Azt vettem észre magamon, hogy ez eléggé idegesít – biztos enyhe OCD-ben szenvedek –, mivel a Macemen és az iPhone-omon is kínosan ügyelek arra, hogy hogy helyezkednek el a különböző ikonok a képernyőn. (Mac esetében az üres desktop a cél, iPhone esetében a gyári elrendezést használom az első képernyőn, annyi különbséggel, hogy felcseréltem a Zene és az Üzenetek ikonjait).

A rendhagyó elrendezés azonban sok kreatív megoldásnak enged teret. A MacRumors fórumaiban kezdték el összegyűjteni a korai felhasználók az általuk megalkotott ikonelrendezéseket, illetve a Cult of Mac is összeszedett párat, ezekből válogatunk most, a végén pedig megmutatjuk a saját megoldásainkat is.

A gyakorlatias: funkciók szerinti rendezés
Apple Watch funkciók szerint

Elég népszerű az a megközelítés, hogy az appokat a funkciójuk alapján rendezik az emberek egymástól többé-kevésbé elkülönülő csoportokba. Mivel „lukakat” nem hagyhatunk ki – egy ikonnak legalább egy másikkal érintkeznie kell –, ezért ezek az elrendezések érdekes alakzatokat produkálhatnak.

 

A rendmániás: színek szerinti rendezés
Apple Watch rendmániás
A baloldali elrendezés itt a következő kategóriába is beférne.

Ahogy fentebb is említettem, ez a vonal közel áll hozzám, mivel szabályos rendszert visz az elrendezésbe. Vannak, akik a funkciók szerinti rendezéssel kombinálják a dolgot, már ha sikerül olyan funkcióban passzoló appokat találni, amiknek az ikonjaik is hasonló színűek (egyébként sok ilyen van).

 

A sebességőrült: könnyen görgethető elrendezések
Baloldalon egy hatalmas könnyen görgethető alkalmazáscsíkot láthatunk, jobbra ugyanez kicsiben.
Baloldalon egy hatalmas könnyen görgethető alkalmazáscsíkot láthatunk, jobbra ugyanez kicsiben.

Mivel az Apple Watch kijelzője viszonylag kicsi, az ikonokat pedig csak relatíve nagyobb méretben lehet kényelmesen megnyomni, már 8-10 alkalmazás esetén is görgetnünk kell majd. (Amúgy a legkisebb méretű ikonokat is meg lehet nyomni, de valljuk be, ezeket eltalálni sok szerencse is kell.) Így hát vannak, akik úgy rendezik el az alkalmazásokat, hogy a lehető leggyorsabban tudjanak végiggörgetni rajtuk.

 

A márkahű: Apple-appok és külső megoldások szétválasztása
Variációk egy témára, bár a jobboldali kicsit megkeveredett.
Variációk egy témára, bár a jobboldali kicsit megkeveredett.

Tulajdonképpen ez a „filozófia” is közel áll hozzám, hiszen az iPhone-on a gyári elrendezést használom az első képernyőn. Vannak, akik szeretik elkülöníteni az Apple által fejlesztett appokat a külsős fejlesztők alkalmazásaitól, és ezt az Apple Watch ikonelrendezésében is érvényesítik. Ez mondjuk kevéssé praktikus abból a szempontból, hogy alig néhány appot tudunk görgetés nélkül azonnal elindítani.

 

A kreatív: mindenféle formák
Denevér, korona (kishajó?), Apple-logó és homokóra.
Denevér, korona (kishajó?), Apple-logó és homokóra.

A hatszögletű elrendezés lehetőséget ad arra is, hogy kicsit szabadabban „rajzoljunk” az ikonokkal, mint a rácsos elrendezés esetén. Itt már tényleg csak a fantázia (meg az appok száma, bár 3500-ból azért már lehet építkezni) szab határt a kreativitásunknak. Van aki Batman-logót, más koronát (papírcsónakot?) vagy homokórát rajzol, az igazi Apple-fan pedig természetesen almalogót próbál építeni a kis körökből.

 

Az unalmas: iMagazin-szerkesztőség
Balra Handras elrendezése, jobbra pedig a sajátom. Elég konzervatívan nyomjuk.
Balra Handras elrendezése, jobbra pedig a sajátom. Elég konzervatívan nyomjuk.

Nos, mi nem sok extrát vittünk a dologba, bár azért látszik, hogy mindketten törekszünk a szabályos elrendezésre. Magamon még figyelem, hogy milyen alkalmazásokat használok gyakran (főleg az Activity és Workout egyébként), lehet hogy ezeket közelebb teszem majd az órához. Bár nagy a kísértés, hogy a gyári állapotot tartsam meg, igaz itt sajnos nem lehet másik képernyőre száműzni a külsős appokat. Handras pedig például csak azért telepített pár appot az Apple Watch-ra, hogy kijöjjön a szabályos rombusz.

Ha van egy jó ötleted, vagy érdekesen rendezted el az ikonjaidat az Apple Watch-on, oszd meg velünk a hozzászólásokban!

Forrás: MacRumors, Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!